به گزارش گروه اقتصادی خراسانتایم به نقل از خبرگزاری تسنیم، علی حسینی اظهار داشت: سطح زیرکشت زعفران در ایران در دو استان خراسان رضوی و خراسان جنوبی که به عنوان قطب تولید زعفران کشور هستند بیش از 1000 هزار هکتار است.
وی با بیان اینکه با این میزان سطح زیرکشت زعفران در ایران قادریم کل دنیا را نسبت به مصرف زعفران تأمین کنیم افزود: در حال حاضر سالانه حدود 200 تا 230 تن زعفران به صورت رسمی از کشور صادر میشود اما باید خود را برای صادرات 400 تنی آماده کنیم.
عضو هیئت رئیسه شورای ملی زعفران بیان کرد: هر کشور همسایه مانند ارمنستان، تاجیکستان، افغانستان و غیره که قابلیت تولید زعفران را داشته باشند میتوانند تهدیدی برای ایران و زعفران ایرانی باشند چون با قاچاق پیاز زعفران به آنجا شاهد مهاجرت خاموش این گیاه خواهیم بود.
حسینی تصریح کرد: با توجه به اینکه بزرگترین تولیدکننده زعفران دنیا هستیم و بهترین زعفران دنیا را با قیمتهای رقابتی تولید میکنیم پیشبینی میشود امسال سهم بیشتری از صادرات زعفران به کشورهای مختلف دنیا را به خود اختصاص دهیم.
پتانسیل تولید زعفران در استانهای خراسان رضوی و جنوبی حدود 400 تن است
وی با بیان اینکه در دنیا حدود 350 تن زعفران مصرف میشود که پتانسیل تولید استانهای خراسان رضوی و جنوبی به تنهایی حدود 400 تن است خاطرنشان کرد: براساس آمار وزارت جهاد کشاورزی در این دو استان حدود 100 هزارهکتار زعفران کشت شده که در صورت عملکرد چهار کیلوگرمی که حداقل انتظار از این اراضی است میتوان پیشبینی کرد که امسال بیش از 400 تن در این دو استان تولید شود و باید برای صادرات به همین اندازه برنامهریزی کنیم.
نائب رئیس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان زعفران خراسان جنوبی با بیان اینکه میزان مصرف زعفران در ایران نهایتاً 60 تن است یادآور شد: در حال حاضر قیمت زعفران کاهش یافته و همه منتظر رسیدن زعفران امسال به بازار برای از سرگیری صادرات هستند چون فصل برداشت این محصول از آبان ماه آغاز میشود البته تا زمانی که درخواستهای جدید نیامده است نمیتوان آینده را پیشبینی کرد.
ثبت برند جغرافیایی زعفران برای خراسان جنوبی پیگیری میشود
حسینی با اشاره به اقدامات انجام شده درخصوص برندسازی زعفران اظهار داشت: شورای ملی زعفران طرح مقدماتی برند ملی زعفران را 7 سال پیش تهیه نموده است اما به دلیل عدم هر گونه کمکی تاکنون موفق به نهایی شدن و ثبت برند برای زعفران ایران در کنوانسیون لیسبن نشدهایم.
عضو هیئت رئیسه شورای ملی زعفران افزود: در صدد هستیم تا از طریق انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان زعفران خراسان جنوبی ثبت برند جغرافیایی زعفران برای خراسان جنوبی را پیگیری و انشاءالله ثبت کنیم.
وی گفت: اگر ایران توانست در سه دهه گذشته جای اسپانیا را در تولید زعفران بگیرد در حالی که میزان تولید این محصول در اسپانیا در حدود 30 سال گذشته بیش از ایران بود به دلیل افزایش کمی و کیفی زعفران ایرانی با قیمت رقابت پذیرتر نسبت به نمونه اسپانیایی بود که در واقع سبب ورشکست شدن آن شد و اسپانیا که دیگر توانی برای رقابت با ایران را نمیدید پیاز زعفرانش را به کشور همسایه یعنی مراکش فروخت و شاهدیم که پس از 10 سال نتوانسته زمینهای خود را بازسازی کند و مراکش به یکی از تولیدکنندگان هرچند جزئی زعفران تبدیل شده است.
سطح زیرکشت زعفران در ایران افزایش یافته است
حسینی با بیان اینکه در بحث زعفرانی که داخل استان فرآوری میشود تاکنون پیشرفت جهشی داشتهایم بیان کرد: در حال حاضر بهترین متد و روش را برای زعفران ایران داریم همچنین طی سالهای گذشته سطح زیرکشت زعفران افزایش یافته است در حالی که به جای آن باید به دنبال افزایش عملکرد این محصول در واحد سطح باشیم که به راحتی با انجام برخی اقدامات میتوانیم میزان تولید در هر هکتار را تا دو برابر آمار فعلی (4 کیلوگرم) افزایش دهیم بنابراین باید در چنین شرایطی به دنبال بازارسازی، بازاریابی و تولید برای بازارهای هدف باشیم.
نائب رئیس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان زعفران خراسان جنوبی با بیان اینکه دغدغه ما برای بازارهای نو و آینده است تا بتوانیم زعفران را در آنجا افزایش دهیم خاطرنشان کرد: در حال حاضر سطح زیرکشت زعفران با شتاب توسعه مییابد در این راستا ما باید بازارهای هدف را گسترش دهیم.
عضو هیئت رئیسه شورای ملی زعفران با بیان اینکه در حال حاضر 50 کشور هدف ما هستند و ما باید آنها را 2 برابر افزایش دهیم افزود: دغدغه ما تولید انبوه زعفران است.
صادارت 92 میلیون دلاری زعفران ایران به 54 کشور دنیا
حسینی با اشاره به میزان صادرات زعفران به کشورهای دیگر تصریح کرد: در پنج ماهه سال جاری 68 تن و 640 هزار کیلوگرم زعفران به ارزش 92 میلیون و 623 هزار دلار به 54 کشور مختلف صادر شده است که 26.48 درصد از نظر وزنی و 16.22 درصد از نظر ارزشی نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش داشته است.
وی با بیان اینکه باید به جای افزایش سطح زیرکشت زعفران عملکرد زعفران را افزایش دهیم تا کیفیت را بالا ببریم و کسی نتواند با ما رقابت کند گفت: همچنین در بحث صادرات پیاز زعفران نیز مخالف این امر هستیم چون اگر پیاز زعفران از کشور صادر شود باید آن روز با زعفران ایران خداحافظی کرد.
نائب رئیس انجمن تولیدکنندگان و صادرکنندگان زعفران خراسان جنوبی بیان کرد: نباید اجازه دهیم این کار انجام شود چراکه تکثیر پیاز زعفران از طریق بذر نیست و مانند دیگر محصولات کشاورزی و گندم اگر آفتی در مزارع افتاد نمیتوان مزارع را احیا کرد.
حسینی بیان کرد: اگر نسبت به خروج پیاز زعفران از کشور بیتفاوت باشیم ممکن است با قاچاق پیاز زعفران و توسعه کشت این گیاه حتی در کشورهای همسایه که با جدیت آن را دنبال میکنند این محصول استراتژیک کشورمان با تهدید جدی مواجه شود و شاهد مهاجرت خاموش زعفران از کشور باشیم بنابراین باید از این محصول استراتژیک حمایت کنیم و اجازه ندهیم پروژه صادرات زعفران به کرسی بنشیند.
انتهای پیام/4