امیرحسین کاظمی-امروز ما در دنیایی زندگی می کنیم که فضای مجازی در آن به مراتب نقش بیشتری از دنیای حقیقی گرفته است.
آن هم نه یک نقش سطحی و زود گذر که یک تاثیر نفوذی تا عمق جان ها؛ به طوری که اگر مراقب نباشیم فکرهای حرامی تا عمق جان های ما رخنه می کند و ریشه می دواند؛ آنگاه به قول مولای متقیان اگر مراقب افکار خود نباشیم گفتارمان میشود؛ اگر مراقب گفتار خود نباشیم، رفتارمان میشود؛ اگر مراقب رفتار خود نباشیم، عادت مان میشود؛ اگر مراقب عادت خود نباشیم، شخصیت مان میشود و اگر مراقب شخصیت خود نباشیم، سرنوشت مان میشود.
امروز ما در دنیایی زندگی می کنیم که اگر چه همه افراد خانواده در یک مهمانی جمع هستند لکن از پیر و جوان؛ سر نه در گریبان خویش که در شبکه های به هم تنیده ی اجتماعی دارند البته بهتر است بگوییم اجتماعی مجازی برای از بین بردن جمع های صمیمی.
طی تحقیقات صورت گرفته یکی از آسیب های جدی شبکه های اجتماعی ایجاد روح فرد محوری و خود محوری در اشخاص است؛ یعنی فرد را به خلوت فکر و اندیشه ها کشاندن تا آنگاه آنچه او می خواهد فکر کنید و سپس به مرحله انجام در بیاورید.
یکی از نقاط قوت مسلمانان مبحث خانواده و ارتباطات فامیلی است و دشمن هم با بررسی های خود در آکادمی های علمی به این نتیجه رسیده است که اگر بنیان خانواده را از بین ببرد و جوانان را از دامن خانواده جدا کند خیلی راحت می تواند آنها را به مهره های خود تبدیل کند؛ به همین منظور از ابزار شبکه های اجتماعی بهره می برد و هر روز به گستردگی و تنوع آن می افزاید و جالب است که تا چند مدت دیگر رقیب جدید تلگرام نیز پا به عرصه رقابت می گذارد؛ شبکه ای با نام "الو" که یکی از مهمترین ویژگیهای این پیام رسان اتصال آن به شماره تلفن شهری است.
اینکه شبکه های اجتماعی ساخته دست دشمن است بر هیچ کسی پوشیده نیست لکن درست به مانند زمانی که عباس بابایی جت های دشمن را به ابزاری برای نابودی خودش مبدل کرد؛ این زمان هم باید عباس دوران ها نقش ایفا کنند و و از شبکه های اجتماعی بر ضد دشمن استفاده کنند.
به عقیده نگارنده در این عرصه ضعف هایی وجود دارد که باید به سرعت نسبت به آنها تصمیم گیری بشود:
یکی از اولین ضعف ها در زمینه تولید محتوای غنی و جذاب است؛ طراحی و تولیدات باید به سمت طراحی های هدفمند و اصولی حرکت کند به طوری که به عنوان مثال در یک عکس نوشت و یا یک بازی رایانه ای مسائل روانشناسی و زیباشناختی رعایت شود.
نکته دومی که پرداختن به آن بسیار حائز اهمیت است بحث آموزش های سواد فضای مجازی از دوران دبستان و راهنمایی است.
بنا به اعتراف خیل عظیمی از کارشناسان و همشهریان محترم عصر امروز دنیای رسانه است و لذا سواد رسانه ی مجازی داشتن از اولویت های مهم به شمار می آید اما متاسفانه شاهد آن هستیم که به دانش آموزان و حتی والدین آنها آموزش های مناسبی داده نمی شود.
راهکار اساسی برای رفع این خلا را باید در سیستم پرورش و آموزش کشور جستجو کرد؛ چرا که برای یک دانش آموز دبستانی و یا راهنمایی انواع کلاس های ریاضی ، علوم تجربی ، ورزش و ... برگزار می شود اما کلاسی تحت عنوان سواد فضای مجازی وجود ندارد.
نکته ای دیگری مسئولان استانی باید به آن توجه داشته باشند سطح بالای کاربران اینترنتی در درون استان خراسان جنوبی است؛ علت هم این است که این استان در سرشماری رتبه سوم را به خود اختصاص داده است و این به معنای آن است که جمعیت بالایی از استان دسترسی آسانی به فضای مجازی دارند پس تا دیر نشده باید تدابیر لازم اندشیده بشود ان شاء الله ...
اینها و چند مورد دیگر که به توفیق الهی در آینده نگاشته می شود از جمله مواردی است که شورای عالی فضای مجازی باید به طور جدی برای آنها برنامه ریزی کند.