جمعه ۲۴ فروردين ۱۳۹۷ ساعت ۲۰:۴۵
مسلم رضایی:

اجرای طرح ترسیب کربن در خراسان‌جنوبی

مسلم رضایی: مسئولان حامی محیط زیست در استان خراسان جنوبی چه می‌کنند؟
اجرای طرح ترسیب کربن در خراسان‌جنوبی
 
مسئولان حامی محیط زیست در استان خراسان‌جنوبی چه می‌کنند؟
امروزه مسئله محیط زیست و احیای مراتع مسئله‌ای است که همه ی مردم به اهمیت آن پی برده و با مشکلات ناشی از عدم توجه به آن دست و پنجه نرم می‌کنند.

طرح ترسیب کربن عاملی جهت رسیدن به اهداف سند توسعه پایدار 2030
چندیست که طرح بین المللی ترسیب کربن در کشور در حال اجراست و خراسان جنوبی به عنوان پایلوت و نمونه طرح انتخاب و با موفقیت آمیز بودن در حال توسعه آن در کشور هستیم.
طرحی که قرار بود به عنوان راه‌حل مشکلات زیست محیطی مطرح شود ظاهرا اهداف آن عملی نشده و اهداف اصلی که در ذیل اهداف فرعی دنبال می‌شد در حال اجرایی شدن و از نفوذ فرهنگی اسناد بین المللی مانند 2030 حمایت می‌شود.

طرح ترسیب کربن چیست؟
طرح ترسیب کربن به روند ذخیره کربن موجود هوا در  خاک و گیاهان گفته می‌شود . هدف نهایی طرح ترسیب کربن نیز ارائه یک مدل اقتصادی جهت رسوب دادن کربن در جو و کاهش گازهای گلخانه‌ای است که این هدف با ایجاد یک ساختار محلی اقتصادی- اجتماعی که انگیزه مشارکت گروه‌های مردمی را افزایش داده و آنان را به سمت فعالیت های مشارکتی ترغیب می‌کند. همچنین ضمن احیای مراتع منطقه و ذخیره کربن از هوا مشاغل جایگزینی را به روستاییان پیشنهاد می‌دهد که باعث فشار کمتر بر منابع طبیعی شود.
مدل اجرایی ترسیب کربن در سه سطح برنامه‌ریزی شده است. سطح محلی با هدف بهبود شرایط اجتماعی اقتصادی روستاییان سطح ملی با هدف احیای مراتع و بالاخره سطح جهانی با هدف ترسیب کربن دنبال می‌شود.

تاریخچه شروع طرح ترسیب کربن
 این طرح ابتدا توسط دفتر عمران سازمان ملل با سازمان برنامه و بودجه وقت بسته و در شیر آباد زاهدان اجرا شد و با ادعای موفقیت آمیز بودن قراربود در چهار استان دیگر اجرا شود که با مخالفت دفتر عمران سازمان ملل طرح متوقف شد.
اما در سال 1383 این طرح به دلیل گستردگی سازمان جنگل ها و مراتع با این سازمان بسته شد تا طرح ترسیب کربن در کشور اجرایی شود.
این طرح در حسین آباد سربیشه در خراسان‌‌جنوبی به عنوان پایلوت انتخاب و با ادعای موفقیت آمیز بودن آن در بیرجند این طرح با نام طرح مدیریت مشارکتی منابع طبیعی و توسعه روستایی در 17 ا‌ستان کشور تعمیم پیدا کرده است.
بررسی عملکرد طرح‌های بین المللی که با هدف توانمند‌سازی یا به عبارت بهتر توان افزایی مردم بومی روستاها اجرد شده نه تنها نشان از شکست این طرح هاست بلکه گویای نوعی نفوذ اقتصادی و فرهنگی در جوامع روستایی است.
با توجه به اهداف اولیه دفتر عمران سازمان ملل و بررسی عملکرد طرح در ایران شاهد شکست و عملی نشدن اهداف اولیه هستیم.
اما اهداف اصلی نهاد های بین المللی در کنار هدف‌های انحرافی در حال اجرایی شدن وآن تغییر در ساختار اجتماعی اقتصادی و فرهنگی در روستاهاست که شاهد 18سال نفوذ در دور افتاده ترین نقاط کشور هستیم.
به عنوان مثال در روستاهای زیادی از خراسان جنوبی که این طرح در حال اجرایی شدن است گزارش ها حاکی از فعالیت و کارها در بخش های مختلفی است که نشان از گستردگی طرح ترسیب کربن دارد. به عنوان مثال برگزاری کلاس‌های آموزش خانواده، پرورش شتر، نهال‌کاری، کلاس‌های صنایع دستی و ... نشان از معرفی و جایگزین کردن شغل‌هایی می‌دهد که به جای توسعه روستایی در همان بخش‌های تولیدی و کشاورزی که ضرورت کشور نیز می‌باشد با جایگزینی مشاغل دیگر در حال سوش گذاشتن روی مسائل اصلی هستیم.
جالب توجه است که در نمایشگاه ‌که چندی پیش توسط انجمن‌های علمی دانشگاه بیرجند برپاشد جهت نمایش این طرح از عروسک‌های نمادین زن و مرد و شتر و... استفاده شده بود که چندان با ظاهر طرح ترسیب کربن سازگاری ندارد.
به عقیده کارشناسان اجرای این طرح به شیوه کنونی که برخلاف ظاهر طرح بر روی زندگی روستایی و نهاد مقدس خانواده تمرکز کرده است به زودی در اثر کاهش فرزند آوری و افزایش مهاجرت شاهد رشد سیر پیرشدن در روستاها و تغییر فرهنگ این مناطق خواهیم بود که بسیار ضربه زننده است.
امیدواریم با درایت و زمانشناسی نخبگان استان و مداخله نماینده معظم ولی فقیه در استان و نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی جلو نفوذ هر چه بیشتر نسخه‌های بیگانه و فرهنگ لیبرال غرب که هیچ سنخیتی با جمهوری اسلامی ایران ندارد گرفته شود.


انتهای‌پیام/2/
Share/Save/Bookmark
کد مطلب:۱۳۸۴۹