افزایش ضریب نفوذ اینترنت در ایران در چند سال اخیر موجب آن شده است تا گرایش به استفاده از شبکه های اجتماعی روز به روز بیشتر شود. تا جایی که پیش بینی می شود در دوسال آینده شبکه های اجتماعی و فضای مجازی جای تلویزیون را در عرصه رسانه ای گرفته و تبدیل به رسانه برتر در ایران شود.
تلگرام امروز در شرایطی پیام رسان محبوب ایرانی هاست که در رده بندی های جهانی دارای رتبه ی بسیار پایینی بوده و هر ماه نیز شاهد افت آن هستیم! تلگرام نه تنها یک پیام رسان ضعیف در جهان محسوب می شود بلکه در هیچ کشور مطرح و دارای تکنولوژی از این پیام رسان به صورت گسترده استفاده نمی شود ! جالب است بدانید تلگرام به واسطه کد نگاری کانال های محرمانه خود نرم افزار مورد علاقه ی تروریست هاست!
این موضوع همانقدر که جذابیت های خاص خود را دارد اما با توجه به عدم نظارت و ساماندهی مناسب و نگاه به شدت سیاسی در اکثر مراجع خبری می تواند آسیب های جدی را نیز به همراه داشته باشد.
سیاست زدگی و سیاسی کاری در برخی کانال های خبری در تلگرام آن قدر زیاد شده است که هر خبری را با عینک سیاسی خود بررسی می کنند و تیتر آن را تغییر میدهند ! برای درک بهتر این موضوع چند مثال را طرح مینمایم.
شب گذشته همزمان با میلاد با سعادت کریم اهل بیت امام حسن مجتبی(ع) در سراسر ایران جشن هایی برپا شده بود. در این بین کانالی با نگاه سیاسی جشن های میلاد امام حسن(ع) را در شهرستان خوسف و شهر بیرجند محکوم میکند و مردم را به خاطر شادی در شب تشییع شهدای حادثه ترور سرزنش میکند ! این درحالی است که شب گذشته قبل از بازی والیبال تیم ملی ایران در محل استادیوم آزادی توسط وزارت ورزش جشن میلاد کریم اهل بیت(ع) برپا شده بود! سیاست زدگی در خبر موجب می شود این کانال بیش از ده پست را با این موضوع منتشر کند بدون آنکه به همه ی ابعاد آن توجه کند.
عدم شناخت رسانه و عدم تسلط به ابعاد مختلف کار رسانه ای موجب آن می شود تا بسیاری از کانال های تلگرامی با خط کش محدود خود اخبار را بررسی و با تیتر غیر کارشناسی خود آن را منتشر کنند.
همین کانال تلگرامی در جایی دیگر انتقاد نماینده ولی فقیه در خراسان جنوبی را نسبت به رقصیدن بر سر مزار شهدا پس از انتخابات ماه گذشته را با تیتر غیر مرتبط با هدف تخریب این شخصیت انقلابی منتشر میکند ! به واقع نگاه شدید سیاسی موجب می شود تا مدیران کانال های تلگرامی بدون بررسی محتوای فیلم ها، تصاویر و خبرها و فقط به خاطر خوش خدمتی سیاسی با تیتر های غیر مرتبط اقدام به انتشار آن ها نمایند.
بی شک این نگاه صرفا سیاسی در حوزه خبر و اطلاع رسانی نگاهی غیر حرفه ای و غیر اخلاقی می باشد که برای جذب مخاطب تمام موضوعات مهم را با نگاه سیاسی خود منتشر کنیم. موضوع مشابه ای که در روزهای گذشته ارتش جمهوری اسلامی ایران را وادار به واکنش کرد نیز از همین دست اخبار می باشد. خبر حضور نیروهای ارتش توسط برخی رسانه های تلگرامی در حالی منتشر شد که هدف آن تخریب نهاد انقلابی و اثر گذار سپاه در معادلات منطقه ای و داخلی بود و حتی منتشر کنندگان این موضوع به حداقل های کار رسانه ای آشنایی نداشتند تا بدانند حضور ارتش در وقایع داخلی کاری بسیار نادرست است زیرا ارتش نیروی نظامی ایران برای مقابله با تهدیدات خارجی است نه ترقه بازی های داخلی.
امیدواریم سواد رسانه ای نه تنها در بین مخاطبان کانال های تلگرامی بلکه در بین مدیران این کانال ها نیز آموزش داده شود تا شاهد اینگونه رفتارهای غیر حرفه ای در عرصه شبکه های اجتماعی نباشیم.
کلمات کليدی: سواد رسانه ای ، رسانه ، تلگرام ، ضریب نفوذ ، ضریب ، نفوذ ؛