حامد حسنی:

آفریقا و هجمه غرب

24 تير 1396 ساعت 13:21

کشورهای قاره آفریقا از آن دسته کشورهایی هستند که زیر بمباران تبلیغات منفی و حجمه رسانه‌ای استعمارگران هستند و به دلیل ازدیاد منابع معدنی و منفعت منفعت‌طلبان، این قاره سال‌هاست که زیر سلطه استعمارگران سود جو قرار گرفته است.


آفریقا، سومین قاره پهناور جهان پس از آسیا و آمریکا است. با مساحتی حدود ۳۰٬۲۲۱٬۵۳۲ کیلومتر مربع ۲۰٫۳٪ از مجموع خشکی‌های زمین را در بر می‌گیرد. این قاره از شمال به دریای مدیترانه، از شمال شرق به کانال سوئز و دریای‌سرخ، از شرق به خلیج‌عدن، از جنوب شرق به اقیانوس‌هند، و از غرب به اقیانوس‌اطلس محدود می‌شود. قدیمی‌ترین منطقه مسکونی زمین با گونه‌های بشری بر روی کره‌خاکی در آفریقا است. طی اواسط قرن بیستم، انسان‌شناسی سنگواره‌ها و شواهدی از وجود بشر که احتمالاً به قبل از ۷ میلیون سال پیش برمی‌گردد، دست یافتند. فسیل از گونه‌های متعددی از بشرهای میمون‌وار که تصور می‌شود به انسان نوین امروزی تکامل یافته، باقی‌مانده‌است.
حدود ۳۳۰۰ سال پیش از میلاد، شواهد تاریخی در آفریقا پیدایش سواد را در تمدن‌های تحت حکومت فراعنه از مصر باستان نشان می‌دهد که با سطوح متغیری از تأثیر در دیگر نواحی ادامه یافت تمدن‌های برجسته در زمان‌های مختلف شامل کارتاژ، قلمرو اکسوم، قلمروهای نوبیه، امپراتوری‌های پادشاهی ساحل (کانم بورنو)، امپراتوری غنا، امپراتوری مالی، و امپراتوری سونگهای، زیمبابوه کبیر و قلمرو کنگو می‌شوند.
پس از آن که صحرا به کویر تبدیل شد، مانع غیرقابل نفوذی برای مسافران بین شمال و جنوب ایجاد نمود. حتی پیش از استفاده از شتر، استفاده از گاوهای نر برای عبور از صحرا متداول بود، مسیرهای تجاری از واحه‌هایی می‌گذشتند که از میان بیابان عبور می‌کرد. شتر اولین بار توسط امپراتوری ایران به مصر آورده شد، اما تا قرن هشتم میلادی گله‌های آن به حد کافی در شمال آفریقا پراکنده نشدند تا تجارت فراصحرایی در آن منطقه به وجود آید. بربرهای ساهانجا اولین کسانی بودند که این حیوانات را به خدمت گرفتند.
آفریقا قبل از استعمار شدن، احتمالاً تا ده هزار سرزمین و حکومت داشته ‌است، که بر اساس انواع مختلف ساختار و حکومت سیاسی از یکدیگر متمایز می‌شدند. این موارد شامل گروه‌های خانوادگی کوچک از شکارچیان همچون مردم بوشمن از جنوب آفریقا و گروه‌های بزرگ‌تر و منسجم‌تر همچون دسته‌های فرقه‌ای خانوادگی از مردم بانتو زبان در مرکز و جنوب آفریقا و دسته‌های فرقه‌ای بسیار منسجم در شاخ آفریقا، قلمروهای ساحلی و نیز مناطق شهری خود‌گردان همچون شهرهای تجارتی ساحلی مردم سواحیلی در ساحل شرقی آفریقا که شبکه تجاری را تا چین گسترش می‌دادند.
تاریخ نوشتاری آفریقای جنوبی با شرح دریانوردان اروپایی که از راه‌های بازرگانی هند شرقی می‌گذشتند آغاز می‌شود. نخستین دریانورد اروپایی که موفق شد از این آبراه گذر کند، کاوشگر پرتغالی بارتلومیو دیاس در سال ۱۴۸۸ میلادی بود. او هنگام بازگشت به لیسبون مکانی را که کشف کرده بود "دماغه طوفان‌ها" نامید، اما هنری دریانورد، که پشتیبان مالی دیاس بود، نام آن را به "دماغه امید نیک" که اشاره‌ای به راهی برای رسیدن به سرزمین هند بود، تغییر داد.
امپراتوری بریتانیا، دماغه امید نیک را برای مرتبط نمودن راه بر روی هند و استرالیا در سال ۱۷۹۷ فتح نمود. کمپانی هند شرقی هلند ورشکسته شد و بریتانیای کبیر مستعمره کیپ را در سال ۱۸۰۵ به خود اضافه کرد. بریتانیا جنگ‌های مرزی علیه شوسا را ادامه داد و مرز شرقی را از طریق قلعه‌هایی که در طول رودخانه ماهی ساخته بود و استحکام بخشیدن آن از طریق حمایت از اسکان بریتانیایی‌ها بیشتر به سمت شرق کشانید. به دلیل فشار جوامعی که خواستار لغو برده‌داری بودند، مجلس عوام بریتانیا تجارت‌جهانی برده خود را در سال ۱۸۰۶ و سپس برده‌داری را در تمامی مستعمره‌های خود در سال ۱۸۳۳ لغو کرد.
یکی از ابزار‌های توانمند غرب و آمریکا رسانه است. که با مدیریت جدی در این زمینه و با صرف هزینه‌های سهمگین در صدد شروع تهاجم فرهنگی و رسانه‌ای بر کشورهای دیگر و مخالف خود هستند.
کشورهای قاره آفریقا از آن دسته کشورهایی هستند که زیر بمباران تبلیغات منفی و حجمه رسانه‌ای استعمارگران هستند. به دلیل ازدیاد منابع معدنی و منفعت منفعت‌طلبان، این قاره سال‌هاست که زیر سلطه استعمارگران سود جو است. که از طرفی، با غارت منابع معدنی و ثروت این کشورها به آن‌ها ضربه می‌زنند و از طرف دیگر با تبلیغات منفی و آلوده نشان دادن این کشورها در تلاش برای از بین بردن شان این کشورها در جهان هستند.
واقعیت این است که فقر و گرسنگی در همه کشورهای جهان بیداد می‌کند، علی‌الخصوص کشورهایی که خودشان را پیشرفته و آقای جهان می‌دانند. در کشوری مثل ایالات متحده آمریکا، فقر و گرسنگی به‌شدت دیده می‌شود اما چون این کشور و هم‌پیمانانش صاحبان رسانه در دنیا هستند، به‌هیچ وجه اقدام بر نشان دادن این آمارها و واقعیت‌ها در سطح جهان نمی‌کنند. این کشورها عامل اختشاش و ظلم در جهانند و از رسانه‌هایی که در اختیار دارند علیه این کشورهای مظلوم و بی‌دفاع استفاده می‌کنند تا به این وسیله تمرکز مردم جهان و اذهان عمومی را از اقدامات خود دور کنند و در تبلیغات خود مردم کشور آمریکا را خیر نشان دهند که سعی در کمک به این کشورهای ضعیف می‌کنند اما نمی‌گویند که چرا این کشورها به این اوضاع گرفتار شده‌اند؟ چه کشوری با استعمار و سوء‌استفاده از این کشورها آن‌ها را به این روز انداخته است.
نکته جالب اینجاست که با همین وضع موجودات خیلی از این تبلیغات رسانه‌های وابسته، اشتباه و مغرضانه است. کشورهای پیشرفته‌ای در قاره آفریقا وجود دارند که توان مقابله اقتصادی با بسیاری از کشورهای اروپایی را دارند ولی این رسانه‌ها همیشه تلاش در پنهان کردن این کشورها کرده است. کشوری مثل آفریقای‌جنوبی از لحاظ رده‌بندی سازمان‌ملل آفریقای جنوبی کشوری با درآمد متوسط همراه با منابع غنی و توسعه یافته از نظر مالی، قانونی، ارتباطات، انرژی و بخش‌های حمل و نقل است و دارای بازار سهام است که بین ۱۰ بازار سهام بزرگ دنیا قرار دارد و همچنین زیر ساختهایی مدرن برای حمایت از تقسیم مؤثر کالا بین مراکز شهری در تمامی منطقه دارد. تولید ناخالص داخلی که اصلاحیه اصطلاح برابری قدرت خرید است این کشور را در بین ۵۰ کشور ثروتمند دنیا قرار می‌دهد. آفریقای جنوبی از بسیاری جنبه‌ها کشوری پیشرفته‌است اما این توسعه حول چهار منطقه اتفاق افتاده‌است. کیپ تاون، بندر الیزابت، دوربان و پروتوریا – ژوهانسبورگ به غیر از این چهار منطقه در بقیه جاها پیشرفت کم بوده و فقط علی‌رغم استراتژی‌های دولت همچنان پابرجاست اما مناطق توسعه نیافته اصلی در حال پیشرفت سریع هستند. این مناطق شامل: خلیج موسل به خلیج پلتن برگ، منطقه رستنبرگ، نلزپروت، بلوئم فونتین، ساحل جنوبی کیپ، ساحل شمالی KZU در بین مناطق دیگر می‌شود. فاصله بسیار درآمدها و اقتصاد دوگانه باعث شده تا این کشور در حال توسعه محسوب شود. عدم تساوی درآمدها در آفریقای جنوبی چنان زیاد است که از این نظر در بالاترین رده‌های جهانی قرار می‌گیرد. میزان رشد پیامد آن در ده سال اخیر به کاهش بیکاری منجر شده‌است، با این حال اقتصاد آنها راه درازی را در پیش دارد و مشکلات اقتصادی بزرگی هنوز باقی‌مانده‌اند. دیگر مشکلات شامل، خلافکاری؛ فساد و ایدز هستند. در ابتدا سال ۲۰۰۰ رئیس جمهور تابوامیکی قسم خورد که رشد اقتصادی و سرمایه‌گذاری خارجی را با رفع قوانین محدود کننده کار افزایش دهد و به خصوص سرعت بیشتری ببخشد و هزینه‌های غیر ضروری دولتی را کاهش دهد. سیاست‌های احراز سوی حزب کارگرمورد مخالفت قرار گرفتند. بنابر محاسبات آفریقای جنوبی ۳۰درصد از تولید ناخالص داخلی کل قاره را در دست دارد. همچنین این کشور بزرگ‌ترین تولیدکننده و مصرف‌کننده انرژی قاره نیز است.
انتهای پیام/


کد مطلب: 6910

آدرس مطلب: http://www.KhorasanTime.ir/fa/doc/note/6910/آفریقا-هجمه-غرب

خراسان تایم
  http://www.KhorasanTime.ir