يکشنبه ۲۵ مهر ۱۳۹۵ ساعت ۱۱:۲۲
یادداشت اختصاصی خراسان تایم/

جوشش های مردمی در محرم، مصداق کار فرهنگی اثر بخش

این روزها وقتی از کوچه ها و خیابان های شهر عبور می کنیم چشم مان به نشانه ها و پرچم های سیاه و موکب های نذری عزای امام حسین(ع) می خورد. فضای شهر دگرگون شده است. انگار همه ی مردم پای کار انقلاب آماده اند تا جمله تاریخی امام(ره) که فرمودند «این محرم و صفر است که اسلام را زنده نگه داشته است» تجلی یابد.
جوشش های مردمی در محرم، مصداق کار فرهنگی اثر بخش
 
سعید کسرائی نیا- شاید اگر کمی به عقب برگردیم و مناسبت های مذهبی و ملی را در شهر خود دنبال کنیم به نکات جالبی دست می یابیم. کمی عقب تر که برویم به دهه ی ولایت می رسیم. روزهایی که تقریباً با همین کیفیت فضای شهر خبر از عیدی بزرگ می داد و هر گوشه ای که می نگریستیم نشانه ای از این جوشش ها را می دیدیم. ستاد مردمی غدیر آنجا محور بود و مردم و کسبه و جوانان در هر گوشه از استان دغدغه مندانه فعالیتی را داشتند. اما اگر کمی قبل تر را بنگیریم در شب شهادت امام باقرالعلوم(ع) یا شهادت امام موسی کاظم(ع) نشانه ای از شب شهادت را در شهر نمی دیدیم. دستگاه های اجرایی همانند مردم در گیر روزمرگی و از این روزهای مهم غافل بودند. وقتی در خیابان های شهر قدم میزدی نه تنها حزن و اندوه نبود بلکه گاهی جوانی بی اطلاع از مناسبت آن شب صدای موزیک ماشین خود را بلند کرده بود که نشان از ضعف های فرهنگی شهر و متولیان آن داشت. اما سخن امروز، نقد کم کاری و کوتاهی شهرداری بیرجند و یا سازمان تبلیغات اسلامی و سایر نهاد ها در آن روزها نیست بلکه می خواهیم علت دیدن شدن فضای متفاوتی در شهر را در این روزها بررسی کنیم.
ابتدای سال بود که در حرم مطهر رضوی مقام عظمای ولایت مشغول سخنرانی بودند. همه گوش جان سپرده بودند به سخنانی که نقشه ی راه کشور است در سال 1395 اما پس از سخنرانی مفصل ایشان در خصوص اقتصاد مقاومتی نوبت به مسائل فرهنگی رسید . حضرت آیت الله خامنه ای(مدظله العالی) روی سخن خود و توجه ملت و مسئولان را جلب نکته ای مهم کردند و فرمودند:
«من بحث اقتصاد مقاومتی را عرض کردم؛ فقط یک کلمه [هم] در باب مسائل فرهنگی عرض بکنم. می دانید که مسائل فرهنگی به نظر من بسیار مهم است؛ بنده به مسائل فرهنگی اهمّیت بسیار زیادی می دهم و آنچه امروز می خواهم عرض بکنم، همان مطلبی است که به نظرم سال گذشته بود یا سال قبلش بود که در همین جلسه‌ی اوّل سال عرض کردم. که این مجموعه‌های خودجوش مردمی که کار فرهنگی میکنند -که الان در سرتاسر کشور هزاران مجموعه‌ی خودجوش مردمی هست که دارند خودشان کار میکنند، خودشان فکر میکنند، خودشان تلاش میکنند و کار فرهنگی میکنند- روزبه‌روز باید توسعه پیدا کنند؛ دستگاه‌های دولتی باید به اینها کمک کنند. دستگاه‌های دولتی، آنهایی که مربوط به فرهنگند، به جای اینکه آغوش خود را به روی کسانی که نه اسلام را قبول دارند، نه انقلاب را، نه نظام اسلامی را، نه ارزشهای اسلامی را [باز کنند]، آغوش خود را به روی بچّه‌مسلمانها، به روی جوانهای مؤمن، به روی بچّه‌های انقلابی، به روی بچّه‌های حزب‌اللّهی باز کنند؛ اینها میتوانند کار کنند و دارند کار میکنند؛ کارهای فرهنگی باارزشی دارد انجام میگیرد. در همه‌ی زمینه‌ها جوانان انقلابی ما میتوانند تلاش کنند، کار کنند. جوانان عزیز! کشور مال شما است، فردا مال شما است، امروز هم مال شما است؛ بدانید شما اگر در میدان باشید، شما اگر با ایمان به خدا و توکل به خدا حرکت کنید، شما اگر باور به خود داشته باشید، آمریکا و بزرگ‌تر از آمریکا هیچ غلطی نمیتوانند بکنند.»
سخنانی که تن هر جوانی را به لرزه در می آورد و این سوال در اذهان شکل میگیرد که مگر معظم له در بین این جوانان مومن، انقلابی و حزب الهی چه دیده اند که کل موضوع فرهنگی سال را متوجه آنان میکنند؟ مگر حرکت ها و جوشش های مردمی چه ویژگی هایی دارند که کار آن ها را اثر بخش میکند؟ مگر در بین این جوانان چه توان و ویژگی منحصر به فردی وجود دارد که معظم له دستگاه دولتی مرتبط با فرهنگ را صرفا توصیه به حمایت از این قشر میکنند؟
حال که فضای شهر را می بینیم و سخنان رهبری را مرور میکنیم به نکاتی دست می یابیم که میتوان از آن ها به عنوان ویژگی های شاخص جبهه فرهنگی مردمی انقلاب اسلامی و جناح مومن انقلابی یاد کرد.
فکر، خلاقیت و نوآوری: بی شک در اکثر فعالیت ها و برنامه های دولتی نقدی وجود دارد که آن همین عدم خلاقیت و به روز بودن برنامه هاست. چیزی که خلاف آن را می شود در کار های مردمی دید. جوشش های فکری جوانان مومن و دغدغه مندی که تمام تلاش خود را میکنند تا به بهترین شکل با مخاطبان خود ارتباط بگیرند و با جذابیت های ذاتی و ظاهری سعی بر جلب رضایت و توجه عامه مردم را دارند.
*بررسی ویژگی های فعالیت گروه های خودجوش مردمی و جناح مومن انقلابی
تلاش و کار مضاعف: دومین ویژگی تمیز کننده فعالیت های دولتی و اداری از فعالیت های مردمی و خودجوش میزان تلاش و کار برای اجرای بهتر یک پروژه است. اگر چند شب قبل از آغاز ماه محرم در ساعات پایانی شب در خیابان ها باشید جوانانی را میبینید که عاشقانه و دغدغه مندانه در حال سیاه پوش کردن شهر هستند. جوانان حزب الهی را می بینید که مشغول بر پا کردم خیمه ی عزای اباعبدالله هستند. صحنه هایی را می بینید که هیچ وقت در نظام اداری دیده نمی شود. هیچ قیدی برای ساعت و سرما و گرمای هوا نیست و مهم تحقق هدف است.
صرفه جویی و هزینه کرد بهینه: در مدل فعالیت های فرهنگی خود جوش شاهد مدیریت هزینه ها و استفاده بهینه از تمام ظرفیت ها هستیم. چیزی که در مدل اداری کاملا عکس آن دیده می شود. در سیستم اداری باید گروهی از خارج مجموعه کار را انجام دهند ، دوم برای ناظرین بر انجام کار اضافه کار و پاداش تامین شود و سپس غذای گرم و آب سرد هنگام انجام پروژه در نظر گرفته شود و در انتها هم برای انجام هر پروژه بیشترین هزینه ممکن صورت گیرد... در حالی که در بین جناح مومن انقلابی برای فعالیت های خود جوش نه اضافه کاری میدهند و نه حقوق و دست مزدی... نه تنها غذایی نمی خواهند بلکه از جیبشان برای خرید پرچم و چای و ... هزینه می کنند. جناح مومن انقلابی هیچ وقت منتظر بودجه و پول نمی نشیند و خود را موظف به عمل میداند. بی شک اثر این کار بیشتر از اثر کاری است که میلیون ها تومان از بیت المال هزینه می شود... اگر آشنا به مسائل اداری باشید می دانید که برخی دستگاه های فرهنگی سالیانه 500 تا 600 میلیون تومان هزینه نیروی انسانی و نگه داری مکان و گرامایش و سرمایش و سایر مخلفات میدهند تا مبلغ 100 میلیونی صرف فعالیت های فرهنگی شود ! بی شک نه تنها رهبری بلکه مردم هم از این سازمان های دولتی انتظار کار اثر بخش و مفید ندارند... لذا به همین دلیل رهبر معظم انقلاب جوانان مومن و انقلابی را خطاب قرار می دهند...
تحقق آرمان ها بدون برجسته شدن آرم ها: یکی از مهمترین ویژگی های فعالیت های خودجوش مردمی عدم توجه به آرم ها می باشد. نکته ای که عکس آن را در بین مجموعه های دولتی می بینیم. شاید برای شما هم پیش آمده باشد تا به همایش و یا نمایشگاهی رفته باشید و لیست بلندبالای آرم ها را بر روی بنر ها و پوستر ها ندیده باشید ! آرم هایی که شاید کار چندان قابل توجهی نکرده باشند اما چیزی که بین سازمان ها رسم شده است و به یکدیگر نان به قرض می دهند ! اما در فعالیت های مردمی شما هیچ نشانی از واقفین خیر و خادمین مردمی نمی بینید و همه ی تیم دغدغه ی هرچه بهتر انجام شدن کار را دارند. این جوانان دنبال کردن آرمان های انقلاب را مهمترین ماموریت خود می دانند ، نه بزرگ کردن آرم خود را !
اعتقاد قلبی و عملی به اسلام، انقلاب و ولایت فقیه: پنجمین ویژگی که مجموعه های خودجوش مردمی را از سایر مجموعه ها متمایز میکند اعتقاد قلبی و عملی به اسلام و انقلاب است. جوانانی که خالصانه جان دادن در راه رهبرشان را افتخار می دانند و با غم رهبرشان اندوهگین می شوند و با لبخندش خوشحال. جوانانی که امروز در صف مدافعین حرم ایستاده اند و منتظرند تا برای شهادت انتخاب شوند. بی شک این ویژگی را شما در بخشی از جامعه نمی بینید و باید قدر این سرمایه های واقعی نظام را بدانیم و با حمایت از فعالیت هایشان به سمت تعالی فرهنگی جامعه حرکت کنیم. نکته ای که برخی سازمان های متولی و حامی فعالیت های فرهنگی از آن غفلت میکنند.
فراهم نمودن بستر مشارکت اقشار مردم: فعالیت های خودجوش مردمی که توسط جوانان مومن و انقلابی برنامه ریزی و اجرایی می گردد بهترین بستر را برای مشارکت سایر بخش های مردمی جامعه و اقشار مختلف فراهم میکند. به عنوان مثال شما در مراسمات محرم می بینید که مردم نذری می دهند، در برقراری نظم با پلیس همکاری میکنند، در توزیع مواد غذایی با مجموعه های مردمی همکاری میکنند و... در فعالیت های خودجوش مردمی بین مجموعه ها و مردم فاصله ای نیست و مردم برای مردم تلاش می کنند. نکته ای که موجب میشود میزان مشارکت مردم افزایش یافته و همه ی اقشار خود را در این فعالیت های سهیم بدانند.
در پایان این نوشتار تاکید میکنم فعالیت های خودجوش مردمی، امروز فقط در حوزه های مذهبی نیست بلکه شما در حوزه های علمی، فرهنگی، ورزشی، اقتصادی و اجتماعی می توانید جوانان مومن و انقلابی و حزب الهی را مشاهده کنید که برای تحقق آرمان های انقلاب به میدان آمده اند و با جان و دل در حال تلاش و کار هستند. به امید روزهایی که مجموعه های دولتی طبق توصیه رهبر معظم انقلاب(مدظله العالی) آغوش خود را برای این مجموعه های خودجوش و مردمی باز کنند و با حمایت های معنوی و مالی فضای فعالیتی جناح مومن انقلابی را توسعه بخشند.. ان شاء الله
 
 
 
Share/Save/Bookmark
کد مطلب:۹۷۲