دلایل کاهش تمایل به ازدواج چیست و چرا ؟
فضای مجازی کلیدی ترین عامل در نوع نگرش افراد جامعه / هزینه پایین ارتباط در فضای مجازی، مهمترین عامل تجردگرایی
ایسنا , 13 شهريور 1395 ساعت 10:39
به گزارش پایگاه خبری خراسان تایم ؛ حضور بیش از حد در شبکههای مجازی یکی از دلایل کاهش تمایل افراد برای پیگیری جدی امر ازدواج است، چرا که با برقراری ارتباطات متعدد نیازهای عاطفی، اطلاعاتی و ارتباطی خود را ارضا میکنند.
به گزارش خبرنگار اعزامی منطقه خراسان جنوبی، حضور بیش از حد در شبکههای مجازی یکی از دلایل کاهش تمایل افراد برای پیگیری جدی امر ازدواج است، چرا که با برقراری ارتباطات متعدد نیازهای عاطفی، اطلاعاتی و ارتباطی خود را ارضا میکنند و همین امر انگیزه آنان را برای برخورداری از ارتباطات باثبات و متعهدانه کاهش میدهد.
شبکههای مجازی مانند وایبر، واتسآپ و فیسبوک ابزاری هستند که میتوان از آنها خوب یا بد استفاده کرد.
باید گفت، بیشتر ارتباطهایی که در فضای مجازی برقرار میشود، دروغ، وهم و خیالات است و موجب اتلاف وقت میشود. در واقع هرچه قدر دسترسی افراد تسهیل شود، انگیزه انتخاب دائم کاهش مییابد.
زمانی که فرد بتواند با افراد مختلف در ارتباط باشد و با آنها درباره هر موضوعی حرف بزند و مکانیزمی برای راستی آزمایی مطالب مطرح شده نباشد، تمایل افراد به ازدواج کاهش مییابد.
فضای مجازی عامل افزایش طلاق در جامعه
حجت الاسلام والمسلمین مهدی عبدالرزاقنژاد مدیرفرهنگی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند گفت: فضای مجازی تاثیر زیادی در همه امور زندگی اعم از فردی و اجتماعی دارد و یکی ازآثار آن میتواند در زمینه مسائل اجتماعی از جمله ازدواج باشد.
وی افزود: یکی از دلایلی که شاهد بالارفتن آمار طلاق یا عدم ازدواج هستیم، استفاده نادرست از فضای مجازی است که به تجربه و بر اساس تحقیقات و پژوهشها این مطلب ثابت شده است.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با بیان اینکه در فضای مجازی حدود و شرایط به درستی تبیین نشده است، اظهار کرد: در فضای مجازی محدودیتها و حدود رعایت نمیشود و بیشتر مسائل به سبک و شیوه غربی رایج است که تاثیرات سوء در فرهنگ دینی و اسلامی دارد.
عبدالرزاقنژاد گفت: اگر بتوانیم در فضای مجازی ورود پیدا کنیم و بنا برا اهداف فرهنگی و مد نظر جامعه اسلامی رفتار کنیم، موفق خواهیم بود.
وی با بیان اینکه فضای مجازی فضای گستردهای است که همه چیز در آن حاضر است، ادامه داد: در چنین فضایی، نیاز است که متولیان فرهنگی با ارائه راهکارهای درست جلوی ورود برخی از ولنگاریها را بگیرند.
تغییر نگرش دینی در امر ازدواج یکی از خطرات فضای مجازی
این کارشناس مذهبی گفت: خانوادهها باید جوانان را با مبانی عالی دین و اهداف دینی آشنا کنند، چرا که یکی از خطرات فضای مجازی تغییر نگرش دینی جوانان در حوزههای مختلف از جمله ازدواج است، همانطور که امروز شاهد افزایش به تجردگرایی در بین جوانان هستیم.
عبدالرزاقنژاد اظهارکرد: استفاده بیش از حد در شبکههای مجازی یکی از دلایل کاهش تمایل افراد برای پیگیری امر ازدواج است، ادامه داد: جوان با برقراری ارتباطات متعدد نیازهای عاطفی، اطلاعاتی و ارتباطی خود را ارضا میکنند و همین امر انگیزه آنان را برای برخورداری از ارتباطات متعهدانه را کاهش میدهد.
حرمتها در فضای مجازی شکسته شده است
فرامرز سنگری آبیز یک جامعهشناس در خراسان جنوبی نیز با بیان اینکه استفاده از فضای مجازی متناسب با سن هرشخص تفاوت دارد، به ایسنا گفت: بعنوان مثال افرادی که سن پایین دارند بیشتر مصرفکننده بده و به سایتهای نامطلوب سر میزنند، مردان بیشتر از زنان استفاده میکنند، افرادی که سن پایین دارند بیشتر دنبال تنوعطلبی هستند و افراد مسن درستتر و در راستای اهداف مد نظر استفاده میکنند.
وی با بیان اینکه باید فضای مجازی و سایتها ساماندهی درستی شود، افزود: نظارت در فضای مجازی باید معقول و مقبول باشد و به نیازهای افراد توجه شود.
این جامعهشناس با بیان اینکه متاسفانه فرهنگ استفاده از فضای مجازی خوب جا نیفتاده است، اظهارکرد: گاهی تبلغات منفی درخصوص فضای مجازی باعث میشود فرد تحریک شده و به استفاده بیشتر روی آورد، بنابراین نیاز است در این خصوص اقدامات زیربنایی و اساسی صورت گیرد.
سنگری بیان کرد: در فضای مجازی هویت واقعی افراد مشخص نمیشود و این امکان را فراهم میکند تا افراد نیازها، خواستهها و بازاندیشی در هویت خویش را به درجاتی به دنیای حقیقی خود تسری دهد و شرایط تازهای را برای گفتگو، تفاهم و تعامل در دنیای مجازی و حقیقی فراهم میسازد.
وی با بیان اینکه امروزه حرمتها در فضای مجازی شکسته شده است،یادآورشد: متاسفانه شاهد این هستیم که در پی استفاده نادرست از فضای مجازی و شبکههای اجتماعی دیوار اخلاق هر روز پایینتر میآید و پدر و پسر درون خانواده با هم همسطح میشوند که به مرور مسائل و مشکلات دیگر نیز بوجود میآید.
هزینه پایین ارتباط در فضای مجازی، مهمترین عامل تجردگرایی
سعید کسرایینیا مسئول دفتر سازمان فضای مجازی سراج در خراسان جنوبی نیز گفت: موضوع تجردگرایی در جامعه امروز ما از زیر شاخه ها بسیار مهم سبک زندگی است که میتوان از دو بعد دینی و فردی به ان نگاه کرد.
وی با بیان اینکه در دهه اخیر شاهد تغییر در سبک زندگی برخی افراد جامعه به خصوص جوانان در این زمینه هستیم، افزود: نکته مهم در سبک زندگی امروز جوانان ما میل به فرد گرایی و انزوا است که بسیار زیاد دیده میشود.
مسئول دفتر سازمان فضای مجازی سراج در استان اظهارکرد: وقتی به سراغ ریشهها برویم و به دقت تغییرات دهه اخیر ایران را بررسی کنیم، میبینیم رشد رسانه و اینترنت مهمترین عامل بر تغییر سبک زندگی ایرانیان است.
کسرایینیا با بیان اینکه با رشد شبکههای اجتماعی، اجتماعات واقعی به اجتماعات مجازی تبدیل شده است، بیان کرد: امروزه جوانان بیشتر در گروهها و کانالهای شبکههای اجتماعی مجتمع میبینیم تا در میمهمانیها و مساجد و میادین ورزشی.
وی ادامه داد: این تغییر گاهی به حدی پیشرفت کرده که ما شاهد انزوا و خودکم بینی جوانان هستیم و دیگر توان برگشت به جامعه را ندارند و تنهایی خود را به هر چیزی ترجیح میدهند.
مسئول دفتر سازمان فضای مجازی سراج در استان گفت: از مهمترین عوامل در به وجود آمدن روحیه تجردگرایی در جوانان میتوان به هزینههای پایین ارتباط در فضای مجازی، امکان انتخاب هویت مجازی و پنهان کردن نقاط ضعف ظاهری و شخصیتی، عدم نظارت خانوادهها در میزان استفاده از اینترنت در بین فرزندان و امکان حضور راحت و بدون قید زمان در اجتماعات مجازی اشاره کرد.
کسرائینیا اظهارکرد: بیشک این تجردگرایی در عدم میل به ازدواج در بین جوانان و بالا رفتن سن ازدواج بسیار تاثیر گذار است، حتی در برخی موارد ارتباط با افرادی از جنس مخالف در فضای مجازی بدون در نظر گرفتن سن، شرایط خانوادگی، سطح اجتماعی موجب ازدواجهای نادرست و با عمر کم شده که خود مشکلات بیشتری را برای فرد بوجود میآورد.
مسئول دفتر سازمان فضای مجازی سراج در استان یادآورشد: افراد جدا شده از این مدل ازدواجهای اینترنتی بیشتر از بقیه افراد دچار انزوا میشوند.
استفاده بیش ازحد از شبکههای مجازی به روابط عاطفی با ثبات و هدفدار ضربه میزند، در حال حاضر حتی روانشناسان اجتماعی و جامعهشناسان در این زمینه مطالعه میکنند، چراکه روابط غیرحضوری شده و جای روابط چهره به چهره و مسئولانه را گرفته است.
گزارش از سپیده قلندری اسفدن
کد مطلب: 107