پایگاه خبری تحلیلی خراسان تایم:

آشنایی با دستاوردهای کشاورزی هسته‌ای

3 آبان 1395 ساعت 20:10

اکتشاف، استخراج و تولید کیک زرد اولین حلقه از چرخه سوخت هسته‌ای است که بازدیدکنندگان در سی و پنجمین نمایشگاه دستاوردهای هسته‌ای کشور با این روند آشنا می‌شوند.


به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خراسان تایم به نقل از خبرگزاری ایسنا؛ مجتمع پژوهشی البرز در گروه پژوهشی دامپزشکی، علوم دامی و آبزیان با هدف انجام پژوهش‌های کاربردی در سی و پنجمین نمایشگاه دستاوردهای صنعت هسته‌ای کشور در دانشگاه بیرجند حضور یافت.
به گزارش ستاد خبری سی و پنجمین نمایشگاه دستاوردهای صنعت هسته‌ای کشور در دانشگاه بیرجند، نمایشگاه دستاوردهای صنعت هسته‌ای در حالی  کار خود را آغاز کرد که 23 غرفه به معرفی جدیدترین دستاوردهای خود در صنعت هسته‌ای پرداختند.

مجتمع پژوهشی البرز در گروه پژوهشی دامپزشکی، علوم دامی و آبزیان در غرفه‌ای با هدف انجام پژوهش‌های کاربردی به منظور پاسخ‌گویی به چالش‌های موجود در دامپزشکی و علوم دامی کشور با تاکید بر بهره‌گیری از تکنیک‌های هسته‌ای در این نمایشگاه حضور یافت.

این گروه با استفاده از فناوری هسته‌ای در قالب پرتوهای یون‌ساز و ایزوتوپ‌ها قادر به انجام فعالیت‌های ‌ تشخیص پیشگیری و کنترل، بهبود ارزش غذایی خوراک دام، طیور و آبزیان، ارزشیابی کیفی خوراک دام، طیور و آبزیان، بهبود صفات مطلوب دام، کاهش آلودگی مواد غذایی با منشاء دامی و بهبود کیفی است.

 دستاوردها ی این گروه شامل؛ دانش فنی تولید" رادیوواکسن" بیمارهای مختلف دامی شاملسل دامی، سالمونلا، لپتوسپیرا ، بیماری تب برفکی، بیماری ویروسی لکه سفید در میگو، بیماری انگلی لکه سفید  در ماهی قزل آلای رنگین کمان و دانش فنی تولید کیت تشخیصی "رادیو ایمنواسی" برای تشخیص بیماری بروسلوز دامی است.

همچنین استفاده از پرتو در عقیم‌سازی به منظور کنترل بیماری اسکروورم در دام‌ها، کاربرد فناوری هسته‌ای برای بهبود خصوصیات کمی ماهیان، استفاده از پرتو گاما به منظور افزایش باروری اسپرم خروس، استفاده از پرتو تابی برای کاهش آلودگی های میکروبی گوشت قرمز، ماهی، میگو، شترمرغ، مرغ و سوسیس با حفظ خواص شیمیایی و حسی، استفاده از پرتو گاما و الکترون برای حذف عوامل ضد تغذیه‌ای، افزایش زیست فراهمی مواد مغذی خوراک دام، طیور و آبزیان است.
مجتمع پژوهشی البرز درگروه پژوهشی علوم خاک و تغذیه گیاه نیز در این نمایشگاه با اهداف استفاده از دانش و فناوری هسته‌ای در مدیریت حاصلخیزی خاک و تغذیه گیاه در راستای تولید پایدار محصولات کشاورزی همچنین مدیریت بهینه خاک، آب و محیط زیست حضوریافت.

توانمندی‌ها و حوزه‌های تحقیقاتی گروه پژوهشی علوم خاک و تغذیه گیاه، بازیافت نیتروژن از بقایای گیاهی، مطالعه میزان اتلاف نیتروژن، بررسی تجزیه مواد آلی در خاک و مطالعه تثبیت زیستی و نیتروژن و استفاده از "نوترون متر" در افزایش راندمان مصرف آب است.
همچنین مجتمع پژوهشی البرز در گروه پژوهشی اصلاح نباتات نیز فعالیت‌هایی در ارتباط با استفاده از فناوری هسته‌ای‌ و تلفیق آن با رو ش‌های نوین کشت بافت و بیوتکنولوژی به منظور و تثبیت آن‌ها در گیاهان زارعی، باغی و زینتی صورت می‌گیرد.

با توجه محدودیت روش‌های سنتی در برخی حوزه‌ها ی اصلاح نباتات، لزوم استفاده از فناوری هسته‌ای بویژه در ارتباط با ایجاد تنوع ژنتیکی در مواد گیاهی تاثیر شایان توجهی در تحقیقات کشور دارد.
در این راستا تاکنون تحقیقات وسیعی بر روی اصلاح محصولاتی مانند؛ غلات،حبوبات، دانه‌های روغنی، گیاهان زینتی، مرکبات انجام پذیرفته است.

اتخاذ تدابیر موثر گروه پژوهشی گیاه‌پزشکی در راستای توسعه کشاورزی پایدار 
مجتمع پژوهشی البرز در گروه پژوهشی گیاه‌پزشکی و نگهداری مواد غذایی، انجام پژوهش‌های کاربردی در زمینه مدیریت تلفیقی آفات، بیماری‌ها، علف‌های هرز بر پایه استفاده از روش‌های هسته‌ای، تحقیق در زمینه استفاده از روش‌های هسته‌ای در افزایش کمی و کیفی ، انبارداری و کاهش ضایعات محصولات کشاورزی و غذایی انجام گرفته است.
همچنین اهمیت تشکیل این گروه اتخاذ تدابیر و شیوه‌های موثر برای حفظ و حمایت محصولات کشاورزی با استفاده از تکنیک‌های هسته‌ای از مرحله تولید تا مصرف از طریق اجرای پروژه‌ها تحقیقاتی بر روی عوامل خسارت‌زای محصولات  کشاورزی، با تاکید بر مسائل زیست محیطی در راستای توسعه کشاورزی پایدار است.
ایجاد بستر مناسب برای بکارگیری تلفیقی روش‌های هسته‌ای و فناوری‌های نوین در بخش کنترل آفات و  بیماری‌ها  از اهداف دیگر این گروه به شمار می‌رود.

دستاوردهای مهم گروه گیاهپزشکی و نگهداری مواد غذایی اجرای پروژه‌ها کنترل کرم گلوگاه انار، مگس زیتون، مگس میوه مدیترانه و انبه، کرم سیب و کرم خوشه خوارانگور با استفاده از ناباوری سازی و اجرای پروژه کنترل آفات انباری با استفاده از روش پرتو دهی مستقیم بوده است.
همچنین کنترل بیماری‌های پس از برداشت میوه‌جات با استفاده از تکنیک‌های هسته‌ای  و اجرای پروژه مدریت علف‌های هرز با استفاده از تکنیک ردیابی ترکیبات نشان دار از دیگر دستاوردهای گروه گیاهپزشکی به شمار می‌رود.

در نمایشگاه دستاوردهای هسته‌ای با کیک زرد آشنا شوید
اکتشاف، استخراج و تولید کیک زرد اولین حلقه از چرخه سوخت هسته‌ای است که بازدیدکنندگان در سی و پنجمین نمایشگاه دستاوردهای هسته‌ای کشور با این روند آشنا می‌شوند.
به گزارش ستادخبری سی و پنجمین نمایشگاه دستاوردهای صنعت هسته‌ای کشور در دانشگاه بیرجند، نمایشگاه دستاوردهای صنعت هسته‌ای در حالی کار خود را آغاز کرد که 23 غرفه به معرفی جدیدترین دستاوردهای خود در صنعت هسته‌ای پرداختند.

در ابتدای این نمایشگاه و در غرفه استخراج و تولید کیک زرد بازدیدکنندگان با روند استخراج مواد معدنی حاوی اروانیوم و روند تولیک کیک زرد آشنا می‌شوند. 

اکتشاف، استخراج و تولید کیک زرد اولین حلقه از چرخه سوخت هسته‌ای است و برای اینکه سوخت هسته‌ای به حیات خود ادامه دهد، نیاز به خوراک دارد که خوراک این چرخه را این مجموعه تامین می‌کند. 
قبل از هر چیزی کشور به پهنه‌های مختلف تقسیم و روی این پهنه‌ها عملیات اکتشاف، زمین‌شناسی و دورسنجی انجام می‌شود.

برای تهیه نقشه‌های ژئوفیزیک مناطق مختلف با استفاده از ژئوفیزیک هوابرد و زمینی و نقشه‌های سازمان زمین‌شناسی بررسی‌ها انجام و با نقشه‌های‌ ژئوفیزیک و عکس‌های هوایی تطبیق داده می‌شود و با تطبیق این نقشه‌ها و بدست آوردن یک نقشه کلی منطقه مشخص می‌شود در کدام منطقه چه نواحی پتانسیل کانی‌های اورانیوم و پرتوزا را دارد.
در نهایت بعد از مشخص شدن نواحی و پتانسیل‌های آنها گروهی به هر منطقه برای نمونه‌گیری، بررسی و آنالیز فرستاده می‌شوند. 

بعد از حفاری، مغزه‌هایی از دل زمین بیرون آورده شده و روی آنها پایش انجام شده و داده‌های این مغزه‌ها را با نقشه‌های سه بعدی منطقه روی هم قرار داده و نقشه سه بعدی ماده معدنی به دست می‌آید که مشخص می‌شود ماده معدنی در چه سطح و عمقی قرار دارد.
در صورتی که این مواد معدنی نزدیک به سطح زمین باشد، بوسیله معدنکاری روباز استخراج انجام شده و برای موادمعدنی موجود در عمق زمین با چاه و تونل ماده معدنی حاوی مواد رادیو اکتیو استخراج می‌شود. 
این ماده معدنی در سنگ‌های مختلف از جمله آذرین رسوبی و دگرگون وجود داشته و بسته به ژنز کانسار منطقه متفاوت است. 

بعد از استخراج سنگ‌ معدن برای بیرون کشیدن کانی اورانیو از دل سنگ وارد کارخانه تولید کیک زرد میشود که این کارخانه‌ها در بندرعباس و اردکان یزد در ایران هستند.
اکسید اورانیوم محصول کارخانه کیک زرد است که با کارخانه یو. سی. اف اصفهان فرستاده می‌شود.
تکنولوژی این امر از اکتشاف ، استخراج و تولید کیک زرد در کشور کاملا بومی بوده و بروز شدن این موضع در دست کار است و محصول کیک زرد ADU اردکان یزد بومی خود کشور است.
تولید غنی‌سازی 20 درصدی از  موفقیت‌های چشم‌گیری بوده که در این زمینه در کشور داشته‌‌ایم و این امر برگ برده برای ایران در شناختن توانمندی‌های کشور بوده است.


کد مطلب: 1194

آدرس مطلب: http://www.KhorasanTime.ir/fa/doc/report/1194/آشنایی-دستاوردهای-کشاورزی-هسته-ای

خراسان تایم
  http://www.KhorasanTime.ir