خراسان‌تایم گزارش می‌دهد

چهارشنبه سوری خاموش

22 اسفند 1396 ساعت 21:46

روانشناس و مشاور خانواده: فعالیت‌های نادرست گروهی در چهارشنبه آخر سال می‌تواند تاثیرات سوء بر سلامت جسم و روان افراد سالمند، خانم‌های باردار، بیماران قلبی و عروقی و به‌طور کلی مخل آرامش و آسایش روان مردم جامعه داشته باشد.


به گزارش گروه اجتماعی خراسان‌تایم، ایرانیان از دیرباز ید طولایی در برپا کردن جشن و سرورهای مختلف داشته‌اند و در تقویم باستانی آن‌ها هر روز از ماه نامی دارد که اسم یکی از روز‌ها منطبق بر نام ماه است که در آیین پارسی هر زمان که نام روز و ماه یکی می‌شد، مردم با به فال نیک گرفتن این اتفاق، جشن و سرور برپا می‌کردند.
شمار زیادی از این جشن‌های متفاوت در میان صفحات تاریخی گم شده و به باد فراموشی سپرده شدند، اما هنوز هم که هنوز است پس از گذشت سال‌های طولانی تعدادی هرچند اندک از این جشن ها در جای جای ایران بر پا می‌شود که «چهارشنبه سوری» یکی از اندک جشن‌های فراموش نشده‌‌ ما در طول تاریخ است.
چهارشنبه‌سوری، جشنی مخصوص است که در شب چهارشنبه آخرین ماه سال برپا می شود که در واقع پیش در آمدی برای جشن‌های نوروزی است و با برگزاری این جشن، مردم به استقبال بهار می‌روند. طبق آیین باستانی ایرانی در این شب آتش بزرگی برپا می‌شود، که تا صبح زود و طلوع آفتاب، برافروخته می‌ماند و مردم از روی آتش می‌پرند و با گفتن زردی من از تو سرخی تو از من، زردی، بیماری و مشکلاتشان را به دست آتش می‌سپارند و به جای آن سرخی، گرما و نیرو را از آتش هدیه می‌گیرند.

*آئین چهارشنبه سوری به طور کامل مربوط به زرتشتیان نمی‌شود چون آن‌ها پریدن از روی آتش را عملی زشت می‌دانند
البته گفتن این نکته خالی از لطف نیست که با وجود قدمت این جشن، در تاریخ کهن این مرز و بوم، که حتی در شاهنامه فردوسی نیز اشاراتی هرچند کوچک بدان شده است، آئین چهارشنبه سوری به طور کامل مربوط به زرتشتیان نمی‌شود چرا که آن‌ها پریدن از روی آتش را عملی زشت، مکروه و نا پسند می‌دانند.

*خروجی مراسم‌ها، کنترل هیجانات و سودمندی برای اقشار مختلف بوده است
زاهد زرگر، روان‌شناس و مشاور خانواده در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی خراسان‌تایم پیرامون مراسم چهارشنبه آخر سال اظهار داشت: اگر به تاریخ فرهنگی ایران و آیین‌های سنتی و اجتماعی موجود در فرهنگ خودمان بنگریم به سادگی متوجه وجود جشن‌ها، مراسم‌ها و آیین‌های خاصی خواهیم شد.
وی ادامه داد: خروجی اغلب‌ آن‌ها کنترل هیجانات و سودمندی برای اقشار مختلف بوده است. نکته جالب صادر کردن گروهی از مراسم‌ها و جش‌هایمان به کشورهای دیگر نظیر کشورهای اروپایی بوده است.

*ایرانیان منبع شادی و جشن‌های با‌شکوه بوده‌اند
روانشناس و مشاور خانواده افزود: معمولا ایرانیان منبع شادی، جشن‌های با‌شکوه و به طور کلی به گرامیداشت ایام خاص در جهان معروف بوده‌اند. یکی از این مراسم‌ها، مراسم چهارشنبه آخر سال بوده که با روشن کردن آتش که خود مظهری از بسیار از موارد مورد استفاده انسان بوده است و آتش را کلیدی مقدس برای خود می‌دانستند، به استقبال بهار می‌رفتند.
زرگر تاکید کرد: این مراسم با دید و بازدید، رفت و آمد و ابراز هیجانات مثبت همراه بوده اما متاسفانه به دلیل تغییرات فرهنگی و شرایط اجتماعی ما در طول زمان که ما را به سمت کپی برداری از دیگران برده است، متاسفانه متاثر از دیگران و بیگانگان شده‌ایم
وی اضافه کرد: من با برگزاری این‌گونه مراسم‌ها و آیین‌ها موافق هستم، به شرطی که اصول و چارچوب آن رعایت شود و این‌که این مراسم باید به یک فرهنگ اجتماعی تبدیل شود.
روانشناس و مشاور خانواده خاطرنشان کرد: فعالیت‌های نادرست گروهی در چهارشنبه آخر سال می‌تواند تاثیرات سوء بر سلامت جسم و روان افراد سالمند، خانم‌های باردار، بیماران قلبی و عروقی و به‌طور کلی مخل آرامش و آسایش روان مردم جامعه داشته باشد.

*به‌طور کلی نحوه برگزاری کنونی چهارشنبه سوری کاملا غلط و نادرست می‌باشد
جواد وزیری فعال دانشجویی و نویسنده بسته بیرجند پلاس در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی خراسان‌تایم پیرامون برگزاری مراسمی از قبیل چهارشنبه سوری بیان کرد: ایران کشور بسیار با قدمت و بزرگی هست و قاعدتا دارای آداب و سنن و جشن‌های بسیار زیبا و بامفهومی می‌باشد.
وی در ادامه افزود: نظر من در رابطه با برگزاری این جشن کاملا مثبت می‌باشد، به دلیل اینکه باعث می‌شود آیین کهن ایرانی همچنان پابرجا بماند اما متاسفانه به دلیل عدم آموزش صحیح این جشن هر ساله بصورت بد و نادرستی برگزار می‌شود و عواقب ناگواری هم در پی دارد که با این نوع برگزاری کاملا مخالفم و فک می‌کنم نظر اکثر مردم هم همینطور باشد‌.
جواد وزیری ادامه داد: به‌طور کلی نحوه برگزاری کنونی چهارشنبه سوری کاملا غلط و نادرست می‌باشد و علاوه بر اینکه در معرفی این جشن به جهان کاملا تاثیری منفی دارد، بر افراد هم تاثیر سوء مانند تولید آلودگی صوتی، ایجاد تصاویر ناگوار در ذهن کوکان و نوجوانان و حتی افراد بزرگ سال‌ در زمانی که حادثه‌ای مثل سوختگی یا انفجار دارد.
فعال دانشجویی اظهار داشت: شور و شوق جوانی بسیار ستودنی و جذاب هست و در یک سن خاصی فرد کاملا علاقه به جلب توجه کردن از سوی دیگران با انجام کار‌های خطرناک و پر‌استرس دارد.
وی افزود: اگر در مدارس و محلات مراکز استعداد‌یابی به وجود بیاوریم شاید نتیجه بهتری ببینیم که شاید خیلی کلی باشه ولی باز هم تکرار می‌کنم مهم‌ترین بخش یک جامعه قبل از فراگیری هر چیزی‌، فراگیری علوم انسانی هست که این امر در مدارس و دانشگاه‌ها صورت می‌گیرد که متاسفانه در کشور ما مورد به هیچ وجه آن‌طور که باید مورد توجه قرار نمی‌گیرد.

*اگر بتوان تمهیدی اندیشید که تنها این مراسم در بین خانواده‌ها و به صورت کنترل شده برگزار شود بسیار مفیدتر خواهد بود.
حمید کاظمی‌تبار از فعالان حیطه فضای مجازی در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی خراسان‌تایم در مورد برگزاری مراسمی از قبیل چهارشنبه سوری بیان داشت:  با برگزار شدن این‌گونه مراسم‌ها موافقم اما کاملا مشخص می‌باشد که نه به این صورت که در امروزه در حال برگزاری است. اگر بتوان تمهیدی اندیشید که تنها این مراسم در بین خانواده‌ها و به صورت کنترل شده برگزار شود بسیار مفیدتر خواهد بود.
وی در مورد تاثیر مثبت این‌گونه مراسم‌ها بر سلامت روان افراد جامعه افزود: این گونه مراسم‌ها تاثیر آن‌چنان مثبتی بر سلامت روان افراد جامعه در پی نخواهد داشت اما اگر درست اجرا شود می‌توان با شادابی بیشتری به استقبال عید رفت.
 

انتهای‌پیام/2/
 


کد مطلب: 13060

آدرس مطلب: http://www.KhorasanTime.ir/fa/doc/report/13060/چهارشنبه-سوری-خاموش

خراسان تایم
  http://www.KhorasanTime.ir