لبخندی که بر درخت خشکید

ایسنا , 14 شهريور 1395 ساعت 14:04

آفات و عوامل طبیعی مانند سرما، تگرگ، گرما و نوسانات دمایی باعث خسارت به باغداران پسته شده که منجر شد امسال کاهش 10 درصدی تولید پسته خراسان جنوبی را داشته باشیم.


به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خراسان تایم به نقل از خبرنگار اعزامی، آفات و عوامل طبیعی مانند سرما، تگرگ، گرما و نوسانات دمایی باعث خسارت به باغداران پسته شده که منجر شد امسال کاهش 10 درصدی تولید پسته خراسان جنوبی را داشته باشیم.

 استان خراسان‌جنوبی با داشتن بیش از 16هزار هکتار باغات پسته در زمینه تولید این محصول به عنوان یکی از محصولات مهم و استراتژیک کشور دارای رتبه پنجم است.

پسته به‌عنوان یکی از محصولات استراتژیک به دلیل کم‌آب طلبی به خوبی با اقلیم آب و هوایی خراسان جنوبی قابل پرورش و رشد است، هرچند کشاورزان به دلیل این که این محصول در مدت زمان هفت سال بارور می‌شود، کمتر به سراغ آن می‌روند.

کشاورزانی که با آگاهی کامل به سراغ پرورش این‍ نوع محصول می‌روند، شاید در کوتاه مدت سود چندانی عایدشان نشود، اما در درازمدت از فروش محصول پسته و صادرات آن درآمد هنگفتی کسب می‌کنند.
باتوجه به اینکه بهترین نوع پسته جهان در کشور ما وجود دارد، ایران یکی از بزرگ‌ترین صادرکنندگان مهم پسته در جهان به حساب می‌آید.

پسته نه تنها در دو نوع خام و بو داده از جمله اجزای مهم آجیل‌های شور و شیرین است، بلکه نوع تازه آن نیز که در اواخر تابستان و اوایل پاییز به بازار می‌آید، طرفداران بسیاری دارد.

مغز پسته از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است و برای افراد گرم مزاج مناسب نیست.
پسته بسیار مقوی است و حاوی ویتامین‌های ب ،۱ ب 3، ویتامین E بوده و املاح مغذی شامل آهن، پتاسیم، فسفر و کلسیم را داراست.
مغز پسته به دلیل دارا بودن آهن، خون ساز است و به افرادی که از کم خونی فقر آهن رنج می‌برند، مصرف آن توصیه می‌شود.



آفت جوانه نهال پسته، خسارت زیادی به باغداران زد
محمد پیرکرشک یکی از پسته‌کاران خراسان‌جنوبی که حدود 4 هکتار از باغاتش به کشت پسته اختصاص دارد، به ایسنا گفت: تولید پسته ارگانیک و بدون سم‌پاشی بخش مهمی از محصولات کشاورزی‌ام را شامل می‌شود.
وی با بیان اینکه خشکسالی خسارت‌های زیادی به باغداران زده است، افزود: امسال تگرگ و تغییرات دمایی نابهنگام خسارت زیادی وارد کرده است.

این پسته‌کار نمونه اظهار کرد: کشاورزان برای محصول پسته بهتر است سم پاشی نکنند و از هرس باغات استفاده کنند.
پیرکرشک با بیان اینکه امسال آفت جوانه نهال پسته باعث شد، بیشتر محصول سیاه شود و بریزد، بیان کرد:  کشاورزان امسال محصول زیادی را از دست داده‌اند‌ و بخشی از محصول نیز به علت کم‌‌آبی و گرمای بیش از حد هوا کیفیت مطلوبی ندارد.

نظارت بر سموم در دسترس باغداران پسته صورت نمی‌گیرد
حسن عاملی، یکی از باغداران پسته نیز به ایسنا گفت: از مشکلات باغداران پسته، نبود کارشناس خبره و در دسترس برای آگاهی دادن به باغداران، عدم اطلاعات کافی محلی از ارقام مرغوب پسته از نظر سرما، گرما و آفات در خصوص ارقام مقام به آب و هوای منطقه است.

وی با بیان اینکه باغداران، تجربیات کافی در خصوص کاشت، داشت و برداشت ندارند، افزود: استفاده از کود و سموم به باغداران آموزش داده نشده و هرکس بصورت آزمون و خطا فعالیت می‌کنند.
این باغدار بیان کرد: بر سموم در دسترس باغداران نظارتی نمی‌شود و هرکس براساس نظر خود نسبت به سم‌پاشی اقدام می‌کنند.

شناسایی بازارهای نفوذپذیر، افزایش صادرات پسته را فراهم می‌کند
محمدرضا برزگری مدیر ترمینال ضبط پسته اسفدن نیز با بیان اینکه پسته یکی از محصولات عمده صادراتی بخش کشاورزی است، به ایسنا گفت: با شناسایی بازارهای نفوذپذیر جدید، بازارهای نهایی مصرف و تبلیغ پسته صادراتی ایران در سطح جهانی، بستری مناسب برایافزایش صادرات پسته و کسب درآمد از این راه فراهم می‌شود.
وی افزود: راه اندازی ترمینال ضبط پسته با هدف حذف دلالان نقطه عطفی در خرید عادلانه پسته از کشاورز است.
مدیر ترمینال ضبط پسته اسفدن بیان کرد: تشکیل ترمینال‌های ضبط پسته برای رفع برخی مشکلات باغ‌داران و جلوگیری از سرگردانی آنان بهترین مزیت است.
وی با بیان اینکه اسفدن یکی از شهرهای خراسان جنوبی است که محصول پسته در آن کشت می‌شود، تصریح کرد: نبود خرید تضمینی، کمبود و گرانی نهاده‌های کشاورزی و وجود آفات از جمله عواملی است که پسته‌کاران این شهر را دلسرد کرده و تهدیدی برای رهاکردن پسته کاری شده است.
برزگری به اقلام مختلف پسته در این منطقه اشاره کرد و گفت: پسته نوع علی آباد، بادامی و کله قوچی در اسفدن کشت می‌شود.

آفت پسیل، مهم‌ترین عامل نابودی پسته
سیدعبدالحسین سجادی مدیر جهادکشاورزی قاین نیز به ایسنا گفت: سطح زیر کشت پسته قاینات 1585 هکتار است که 1050 هکتار آن بارور و 535 هکتار غیر بارور است.

وی با بیان اینکه در حال حاضر 3600 بهره بردار در تولید پسته فعال هستند، افزود: سال گذشته 1200 تن پسته برداشت شده که امسال پیش بینی می‌شود برداشت به کمتر از 900 تن پسته خشک برسد.
مدیر جهادکشاورزی قاین، مهمترین آفات  پسته آفت سن و پسیل دانست و اظهارکرد: علاوه بر آفات عوامل طبیعی مانند سرما،تگرگ، گرما و نوسانات دمایی باعث خسارت به باغداران شده که مجموع خسارت  وارده بالغ بر 9 میلیارد تومان است.

سجادی بیان کرد: امسال شش کارگاه آموزشی اختصاصی پسته در نقاط مختلف شهرستان برگزار شد و انواع کودهای ریزمغذی و کودهای مخصوص پسته به صورت الگویی بین باغداران توزیع شده است.

وی با اشاره به اینکه شش نفر ناظر گیاه‌پزشکی به مدت شش ماه بر محصولات مختلف از جمله باغات پسته نظارت داشته‌اند، یادآورشد: در شهرستان قاینات سه واحد ترمینال ضبط پسته مکانیزه و دو واحد نیمه مکانیزه فعال هستند.


کاهش 10 درصدی تولید پسته امسال
هاشم ولی‌پورمطلق رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان‌جنوبی گفت: 8 هزار و 700 پسته کار استان، برداشت پسته را از 16 هزار و 723 هکتار سطح زیرکاشت این محصول آغاز کردند.

وی با اشاره به کاهش 10 درصدی تولید پسته امسال نسبت به سال گذشته به علت نوسانات دما، افزود: پیش بینی می‌شود امسال  12 هزار و 520 تن پسته از باغ‌های استان برداشت شود.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان‌جنوبی، سفید، کله قوچی، اکبری، احمد آقایی و بادامی را از ارقام پسته خراسان جنوبی برشمرد و اظهارکرد: شهرستان بشرویه با 6 هزار و 450 هکتار، بیشترین سطح زیر کاشت پسته را در استان دارد .
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی بیان کرد: سال گذشته 13 هزار و 806 تن پسته از باغ‌های خراسان جنوبی برداشت شد.

ولی‌پور مطلق با بیان اینکه پسته خراسان‌جنوبی به استان‌های خراسان رضوی، تهران، یزد و اصفهان صادر می‌شود، ادامه داد: درگذشته صادرات پسته به دیگراستان‌ها به صورت پوست‌گیری نشده بود، اما در حال حاضر بیش از 90 درصد پسته پس از پوست‌گیری صادر می‌شود.

وی، بیشترین سطح زیرکشت پسته استان را مربوط به بشرویه با بیش از 6450 هکتار عنوان کرد و گفت: خراسان جنوبی مقام مقام پنجم سطح زیرکشت پسته را در کشور دارد.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان‌جنوبی افزود: درحال حاضر 8700 خانوار در استان مشغول کاشت پسته هستند.
ولی پور مطلق، پرداخت تسهیلات و برگزاری دوره‌های آموزشی و بازدیدهای میدانی کارگاه‌های میدانی، برگزاری کلاس‌های آموزشی در رسانه‌های عمومی و برگزاری ویدیو کنفرانس در مرکز استان و شهرستان‌ها ‌را ازجمله اقدامات وتسهیلات انجام شده این سازمان، درخصوص افزایش تولیدپسته برشمرد.

وی ادامه داد: پرداخت تسهیلات برای احداث کارگاه‌های ضبط و فرآوری پسته در استان و حمایت از آن‌ها، آگاه‌سازی کشاورزان، پرداخت تسهیلات کوتاه مدت از بانک‌ها وصندوق حمایت از بخش کشاورزی به پسته‌کاران در حد مقدور از اقداما انجام شده برای حذف سودجویان ودلالان است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان‌جنوبی با اشاره به اینکه مشکل عمده پسته‌کاران مربوط به شرایط طبیعی نامساعد مثل سرما، تگرگ، طوفان وخشکسالی است، گفت: عدم وجود پیوند مناسب باشرایط آب وهوایی در هرمنطقه، عدم فعالیت چشم‌گیر تعاونی پسته‌کاران، کمبود نقدینگی و تبعات خشکسالی شامل شور و سدیک شدن منابع  آب وخاک از جمله مشکلات است.

وی با اشاره به اینکه آفت پسیل به عنوان یکی از مهم‌ترین عوامل نابودی پسته به صورت دانه‌های شکری سفیدرنگ بر روی برگ درختان ظاهر می‌شود، افزود: این سفیدی و حالت شکری در اثر تغذیه آفت پسیل از درختان پسته است زیرا پوره‌های پسیل با فروبردن خرطوم خود در سطح برگ‌ها از شیره گیاهی تغذیه کرده و مواد پروتئینی شیره گیاه را جذب کرده و مواد قندی را به صورت شیره دفع می کنند.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان‌جنوبی بیان کرد: این مواد قندی در مجاورت هوا خشک‌شده و موجب ضعف عمومی درختان پسته و ریزش برگ‌ها، جوانه‌ها، دانه‌ای کوچک و افزایش درصد دهان بستگی پسته شده و در نهایت علاوه بر پوکی درختان و خشکی آن‌ها به مدت دو سال زارعی موجب عدم باردهی درختان می‌شود.

گفتنی است؛ بنا به نظر کارشناسان مهمترین راهکارها برای مبارزه بیولوژیک با آفت پسیل پسته، خط تکثیر، پرورش و رهاسازی حشره مفید بال توری در انسکتاریوم است، این روش بهترین جایگزینی برای سم‌پاشی شیمیایی علیه پسیل پسته است.

گزارش از سپیده قلندری اسفدن


کد مطلب: 133

آدرس مطلب: http://www.KhorasanTime.ir/fa/doc/report/133/لبخندی-درخت-خشکید

خراسان تایم
  http://www.KhorasanTime.ir