با توجه به اهمیت فضای مجازی و تاثیراتی که بر زندگی مردم دارد و با توجه به اینکه موضوع فضای مجازی یکی از موضوعات مبتلابه خانوادهها است، دفتر استانی سازمان فضای مجازی سراج در خراسانجنوبی در دو سال گذشته اقدام به برگزاری دورههای آموزش سواد فضای مجازی در سطح مدارس، مساجد، ادارات دولتی و سایر نهادهای دیگر کرده است و این برنامه امسال نیز همزمان با اعتکاف در مساجدی که برگزار کننده مراسم اعتکاف در سطح استان بودند برگزار شد.
اجرای طرح آموزش سواد فضای مجازی در 20 مسجد استان
سعید کسرایی نیا مسئول دفتر استانی سازمان فضای مجازی سراج در خراسانجنوبی اظهار داشت: در این دوره ها بحثهای آموزش سواد فضای مجازی، امنیت کاربری، مبانی سواد، رژیم مصرف رسانهای، تفکر انتقادی، اقناع و شبکههای مجازی و سایر موضوعات مختلف مطرح شد.
وی افزود: این طرح در 20 مسجد شهرستانهای استان خراسانجنوبی به اجرا درآمده است که شهرهای بیرجند، خوسف، نهبندان، زیرکوه و سرایان از جمله شهرهایی میباشند که مباحث مذکور در طرح آموزش نهضت سواد فضای مجازی ویژه معتکفین در 2500 نفر ساعت توسط اساتید سازمان فضای مجازی سراج خراسانجنوبی به معتکفین ارائه شده است.
فرهنگ و سواد استفاده از فضای مجازی باید در اختیار مردم قرار گیرد
حامد کاظمی تبار عضو دفتر استانی سراج و همپنین یکی از اساتید برگزار کننده این دوره بیان داشت: دفتر استانی سازمان سراج در خراسان جنوبی طبق روال سال گذشته در ماه رجب کارگاه های سواد فضای مجازی را در جمع معتکفین در مساجد سطح استان برگزار کرد.
وی افزود: باتوجه به فراگیر شدن استفاده مردم از شبکه های اجتماعی و تلفن همراه مبحث رژیم مصرف رسانه را به منظور راهکارهای صحیح استفاده از فضای مجازی و کاهش آسیب های آن را در مساجد شهرستان نهبندان ارائه دادم.
کاظمی تبار تصریح کرد: رژیم مصرف رسانه که به عنوان یکی از سطوح سواد رسانه ای نقش بسزایی در کاهش آسیب های فضای مجازی دارد، به این معناست که میزان و چگونگی استفاده از فضای مجازی برای هر فرد را مشخص میکند و به مخاطب می آموزد که با رعایت استانداردهای مصرف رسانه خطرات و تهدیدهای رسانه بر روح و جسم انسان را می توان کاهش داد.
عضو دفتر استانی سازمان فضای مجازی سراج ادامه داد: لازمه استفاده از هر ابزار و تکنولوژی داشتن دانش و مهارت استفاده از آن ابزار هست تا بتوانید با شناخت آسیب ها و خطرات آن، بهره برداری لازم را از آن ابزار داشته باشید لذا زمانی که شبکههای اجتماعی به عنوان یک رسانه در اختیار عموم مردم قرار میگیرد، بایستی فرهنگ و سواد استفاده صحیح از آن نیز آموزش داده شده و در خانوادهها نهادینه شود.
وی در خصوص تاثیر گذاری این برنامه در مراسم اعتکاف گفت: اعتکاف سه روزه و حضور اقشار مختلف جامعه در مساجد که به عنوان پایگاه های فرهنگی و مردمی محسوب میشوند بهترین فرصت خواهد بود تا بخشی از این آموزش ها در اختیار مردم قرارگیرد، از همین رو دفتر استانی سازمان سراج در خراسان جنوبی از این فرصت به نحو احسن استفاده کرده است تا خانواده ها با بخشی از این آموزش ها آشنا شوند، که الحمدالله این توفیق برکات زیادی داشته است و توجه و علاقه افراد به این موضوع که نیاز جامعه امروزی است، نشانه اهمیت نهضت سواد فضای مجازی است که باید در کشور نهادینه شود.
کاظمی تبار با بیان اینکه یکی از مباحثی که در این کارگاه ها مطرح شد این است که قرآن می فرماید: "فلینظر الانسان الی طعامه" یعنی انسان به غذای خودش باید توجه داشته باشد، اظهار داشت: رسانه در دنیای امروزی به عقیده اکثر کارشناسان غذای روح انسان است که بایستی به آن توجه ویژه ای داشت.
وی افزود: در جمع معتکفین از آنها خواسته شد تا علاوه بر روزه خوردن و آشامیدن در ایام اعتکاف "روزه رسانه ای" بگیرند و در طول شبانه روز ساعات یا کل روز را از رسانه استفاده نکنند و از آنجا که در اعتکاف با روزه داری به دنبال معنویت و جلب رضایت معبود هستیم قطعا روزه رسانه ای در توجه بیشتر به خداوند و بهره مندی از این مراسم معنوی تاثیر بسزایی خواهد داشت البته لازم به ذکر است که روزه رسانه ای به عنوان یک مبحث علمی در دنیا نیز مطرح است.
تجمعهای مردمی فضای خوبی برای ارائه آموزشهای فضای مجازی است
مجتبی حسنپور یکی دیگر از اساتید این دوره بیان داشت: در این طرح به عنوان مدرس در جمع معتکفین خواهر در مسجد الحسین(ع) و جوادالائمه(ع) حضور داشتم که با استقبال خوب آنها همراه شد.
عضو شورای مرکزی دفتر استانی سراج گفت: در حوزه سواد فضای مجازی متناسب با ترکیب سنی موجود مطالبی حول فرصتها و تهدیدهای مختلف این فضا در جمع معتکفین خواهر در مسجد الحسین (ع)و جوادالائمه(ع) ارائه کردم که با توجه به نیاز جامعه و توجه ویژه مردم به آن مورد استقبال ویژه معتکفین قرار گرفت.
وی در خصوص تاثیر گذاری این طرح و برنامهها و قابلیت گسترش آن در سطح جامعه گفت: اینگونه آموزش های کاربردی لازمه هر اجتماعی میباشد در نتیجه استفاده از تجمعهای مردمی فضای خوبی برای ارائه آموزش است در نتیجه این آموزشها لازم مورد تاکید میباشد.
علم، مهارت و دانش استفاده از فضای مجازی را کسب کنید و سپس به دنبال استفاده از آن بروید
سعید امینی نسب اظهار داشت: در این طرح در مسجد جامع سه قلعه،مسجد جامع سرایان و مسجد جامع آیسک حضور داشتم و معمولا بین 70تا90 نفر مستمع بودند و مطالبی که ارائه دادم پیرامون بحث سواد رسانه ای و مهم ترین آسیب های استفاده از فضای مجازی چه از دیدگاه جسمی و چه از دیدگاه اجتماعی بود که مورد بحث قرار گرفت .
عضو دفتر استانی سراج بیان داشت: نکته قابل اهمیت این بود که قشر حاضر در جلسه جوان بودند که این موضوع مورد استقبال قرار گرفت و یک فضای پرسش و پاسخی نیز فراهم شده بود و بسیاری از خانواده ها نیز بعد از ارائه می آمدند و صحبت می کردند که ما در گیر این بحث شده ایم و اعتیاد به مصرف موبایل و فضای مجازی داریم و فرزندانمان نیز درگیر هستند و به دنبال راهکار بودند.
وی تصریح کرد: نکته دیگری که وجود داشت این بود که در شهر آیسک ، امام جمعه آنهاحجت الاسلام عرب همراه با تیمی که در دفتر امام جمعه بودند تولید محتواهای بسیار خوبی داشتند که در ارائه ما بسیار مورد استقبال قرار گرفت و ضمن صحبتهای ما و عملکرد آنها ارتباط برقرار می کردند و در زمان ارائه بسیاری از آنها در حین استفاده و بعد ان آمدند و ارتباط خوبی با پرسش و پاسخ گرفتند و دلیل آن هم این بود که در آن مکان بستر تولید محتوا در فضای مجازی فراهم شده بود که توسط یکی از ائمه جمعه استان بود.
امینی نسب ادامه داد: در بحث ارائه ها چون نمی خواستیم مزاحم مراسم عبادت آنها باشیم سعی کردیم بیشتر مراسم به صورت گعده باشد و مزاحم همه نباشیم و یک جاهایی استقبال می شد که همه می آمدند و جایی نیز به صورت دورهمی میشد.
وی در خصوص انتقادات مطرح شده اظهار داشت: انتقاداتی که مطرح بود این بود که می پرسیدند که باید از فضای تلگرام و توییتر استفاده کنیم یا خیر که در ارائه ها سعی کردیم استفاده هوشمندانه از این فضاها را بیان کنیم و سعی دوستان بر این باشد که ابتدا علم و مهارت و دانش استفاده از فضای مجازی را کسب کنند و سپس به دنبال استفاده از آن بروند چه بومی و غیر بومی زیرا حداقل طلایی به عنوان زمان را ازدست می دهند و حداقل بهایی که برای زمانشان می پردازند مقرون به صرفه باشد.
مردم هر خبری را در فضای مجازی باور نکنند
سید مصطفی موسوی نژاد یکی دیگر از اساتید این دوره بیان داشت : در مسجد امام حسین(غ) و مسجد النبی(ص) پایین شهر بودم و پیرامون موضوع سواد فضای مجازی به ارائه مطالب پرداختم و سعی بر این بود پیرامون موضوعات جامع تری بحث کنم.
وی افزود: عملیات روانی در فضای مجازی، منابع معتبر و اخلاق در فضای مجازی را مورد بحث قرار دادیم و هدف از برگزاری این دوره این بود که مردم را متوجه کنیم که هر خبری را در فضای مجازی باور نکنند و از معتبر بودن آن مطمئن باشند و با جریان سازی رسانه ای آشنا بشوند.
موسوی نژاد ادامه داد: ما به اهدافی که مد نظرمان بود در این طرح دست یافتیم اما اینکه مردم چه میزان بهره برده اند باید از خودشان پرسید.
طرح آموزش سواد فضای مجازی خوب بود و مورد استقبال قرار گرفت
یکی از معتکفین شرکت کننده در این طرح اظهار داشت: این طرح به طور کلی ایده خوبی بود البته جای کار زیادی دارد و نیاز کشور به خصوص نسل جوان هستش که با تهدید ها و فرصت های این فضا بیشتر آشنا بشوند.
هادی لطفی افزود: از دیدگاه من بهتر است این موضوع تخصصی تر بشود و حتی تبدیل به حلقه شود مثلا یک حلقه مخصوص نوجوانان و یا حلقه دیگری برای رده سنی دیگری.
وی اشاره کرد: پاور و سخنرانی ها نیز جداب بود اما اگر موشن گرافیک یا کلیپ های خاص هم بهش اضافه میشد جذابتر میشد و مستمع را بیشتر جذب میکرد.