پایگاه خبری تحلیلی خراسان تایم:
حاشیه نشینی و ولنگاری فرهنگی از مهمترین عوامل بروز جرایم و آسیبها در جامعه است
12 آبان 1395 ساعت 17:43
ظهر امروز در سومین جلسه شورای پیشگیری از وقوع جرم خراسان جنوبی بیان شد که پاکسازی بافتهای قدیمی شهر که پاتوقی برای اعتیاد شده است نیازمند مجوز دستگاه قضایی است و حاشیهنشنیی، پایین بودن سطح سواد و عدم شناخت ولنگاری فرهنگی سبب بروز جرایم شده است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خراسان تایم به نقل از خبرگزاری تسنیم؛ پشت میلههای زندان در حالی که چشمانش منتظر و خیره به در است دعا میکند هر چه زودتر حکمش بریده شود و زودتر اعلام شود هم اتاقیهایش میگویند او هر شب درخواب هزیان میگوید گاهی دختر 6 سالهاش را صدا میزند گاهی او را در آغوش میگیرد و گاهی او را کتک میزند.
هنگامی که جرمش را پرسیدم تنها سکوت کرد و گفت پشیمانم، به خدا پشیمانم ای کاش در آن لحظه که خشم وجودم را فرا گرفته بود، مسیرم را عوض میکردم و به سراغ مرتضی نمیرفتم ای کاش اصلاً با او درگیر نمیشدم ای کاش او را نمیزدم و ای کاشهای دیگر که در دل علی نقش بسته بود و او اینک پشیمان است اما چارهای ندارد زیرا خانواده عزیزترین دوستش تنها قصاص میخواهند.
آری خشم، عصبانیت، این روزها یکی از عواملی است که بر بیشتر ما غلبه دارد و سبب میشود تا اتفاقات ناگواری رخ دهد که هیچ راه برگشت و جبرانی برایش باقی نماند در این راستا معاون پیشگیری از وقوع جرم دادگستری خراسان جنوبی بر آن شد تا امروز جلسهای را با مضوع خشونت برگزار کند باشد که خروجی جلسات راهکاری مناسب برای جامعه باشد.
ظهر امروز حجتالاسلام والمسلمین یدالله وحدانینیا در سومین جلسه پیشگیری از وقوع جرم خراسان جنوبی اظهار داشت: امروزه در جامعه مرگ و میرهایی ناشی از عدم کنترل خشم، خشونت وجود دارد که برگرفته از برخوردهایی است که گاهی در گفتار و برخورهای زبانی انجام میشود.
وی افزود: پیامدهای خشونت گفتاری گاهی فیزیکی بوده که آخر آن سبب اظهار پشیمانی میشود و این خشونتها دستور کار جلسه امروز ستاد پیشیگیری از وقوع جرم است زیرا خشونتها در جامعه اعم از گفتاری یا رفتاری است و در پروندههایی که در محاکم قضایی درج میشود قتل، ضرب و جرح، توهین و اهانت به چشم میخورد.
نبود آستانه تحمل بالا سبب بروز جرایم
معاون پیشگیری از وقوع جرم دادگستری خراسان جنوبی گفت: خراسان جنوبی استانی فرهنگی است اما خشم و خشونت گاهی سبب بسیاری از رفتارهایی میشود که منجر به پشیمانی میشود.
وحدانینیا با بیان اینکه پیشگیری از خشونت در سال گذشته جزو برنامههای اجرایی ما بوده است و در این راستا دستورالعمل نوشته و ابلاغ شده است افزود: امسال هم در ستاد و کارگروههای پیشگیری از وقوع جرم بحث خشونت دنبال میشود.
وی بیان داشت: طبق آمار در 6 ماه امسال در زمینه پروندههایی که در زمینه توهین به اشخاص عادی بوده است تعداد هزار و 828 پرونده وجود داشته است که آمار مشابه سال قبل هزار و 757 مورد بوده است.
معاون پیگشیری از وقوع جرم دادگستری خراسان جنوبی گفت: ضرب و جرح عمومی امسال هزار و 599 مورد است که مدت مشابه سال قبل هزار و 716 مورد را نشان میدهد و تهدید یکی از آسیبها و خشونتهایی است که در مدت 6 ماهه امسال افزایش یافته است زیرا در این مدت هزار و 63 مورد بوده است که در مدت مشابه سال قبل 811 مورد بوده است.
وحدانینیا افزود: تخریب عمدی که ناشی از خشونت است در این مدت 661 مورد و در سال گذشته 828 مورد، افترا امسال در 6 ماهه اول 386 مورد ودر شش ماه سال قبل 299 مورد، انتشار توهین و افترا در این مدت 157 مورد ودر مدت مشابه سال قبل 149 مورد بوده است.
رصد نقاط حادثهخیز و اقامه نماز در آن مکانها
نماینده سازمان تبلیغات اسلامی خراسان جنوبی نیز در این جلسه اظهار داشت: پیشگیری از وقوع جرم یکی از مواردی است که همواره باید به آن توجه داشت و از ابتدای سال تاکنون در این راستا سازمان تبلیغات اسلامی خراسان جنوبی به آن توجه داشته و جلساتی در این راستا برگزار شده است.
حجتالاسلام والمسلمین صادقی خواه افزود: تاکنون اقداماتی که توسط سازمان تبلیغات اسلامی خراسان جنوبی در زمینه پیشگیری از وقوع جرم و در بحث خشونت انجام شده است شامل اقامه نماز در مکانهای حاشیه شهر که محل رفت و آمد زیاد است که با وجود کمبودهایی که در این راستا داریم اما تلاش شده است تا با کمترین امکانات اقامه نماز برپا شود.
وی با بیان اینکه نقاط آسیب پذیر استان خراسان جنوبی را رصد کردیم اظهار داشت: پیگیر هستیم تا در نقاط آسیبپذیر با برگزاری کارگاهها، کلاسهای آموزشی گوشهای از مشکلات را برطرف سازیم.
نماینده سازمان تبلیغات اسلامی خراسان جنوبی گفت: در زمینه پیشگیری از وقوه جرم و کاهش آسیبها برای امامان جماعت مساجد، امامان جمعه و مبلغان جلساتی برگزار شده است و نمیگوییم که با برنامههایی که داشتیم 100 درصد موفق بودهایم اما با توجه به کمی امکانات و اعتبارات اگر مکانی را مشاهده کنیم که برای کاهش جرم و آسیب نیاز به اقامه نماز دارد، اقدام میکنیم.
خراسان جنوبی کمترین آمار در جرایم خشن را دارد
رئیس پلیس پیشگیری نیروی انتظامی خراسان جنوبی نیز اظهار داشت: در پیشگیری از خشونت و جرایم خشن خراسان جنوبی نسبت به دیگر استانها کمترین جرم را دارد و جرایمی مانند قتل، آدم ربایی، تجاوز به عنف گوشهای از آسیبهای جامعه است.
سرهنگ علی شهابی با بیان اینکه در زمینه قتل در مدت 5 سال گذشته بیشترین آن در شهرستان بیرجند و در محددوه کلانتری 12، آدم ربایی در مدت 5 سال گذشته در حوزه کلانتری 13 بوده است و قتلها بیشتر در ساعت 9 صبح تا 12 شب رخ داده است.
بانوان قربانیان اصلی خشونت
وی بیان کرد: تجاوز به عنف بیشتر در ساعت 9 صبح تا 2 ظهر، آدم ربایی ساعت 9 صبح تا 12 شب بوده است و بیشترین قربانیان این جرایم خشن بانوان هستند و با توجه به اینکه تلاش داریم تا در تمام زمینهها و مشکلات ورود پیدا کنیم اما باید مدنظر باشد که اخلاق و رفتار افراد در فضای مجازی تأثیر زیادی در وقوع جرمها دارد.
رئیس پلیس پیشگیری نیروی انتظامی خراسان جنوبی گفت: تاکنون در خراسان جنوبی پلیس فتا، نیروی انتظامی کارهای مثبتی انجام داده است اما عامل بسیاری از جرائم خشن و غیره عواملی مانند بیکاری، اعتیاد، فقرمالی، زیاده خواهی، تعصبات قومی قبیلهای، اختلافات، پایین بودن سطح سواد و استفاده از مشروبات الکی است.
شهابی با بیان اینکه علت بیشتر قتلها اخلاقی عوامل روانی است، افزود: نیروی انتظامی خراسان جنوبی در راستای پیشگیری از سرقت در سال 83 ستاد پیشگیری از سرقت و پلیس را تشکیل داده است تا پرونده سازی کمتر باشد.
وی بیان کرد: تاکنون بیش از 200 جلسه دورههایی برای تعالی رفتار و حقوق شهروندی در مساجد خراسان جنوبی برگزار کردیم و برگزاری کارگاههای آموزشی، مشاوره از دیگر برنامههای نیروی انتظامی در راستای کاهش وقوع جرم بوده است.
عدم شناخت افراد یکی از دلایل وقوع جرم در مکانهای مسکونی
رئیس پلیس پیشگیری نیروی انتظامی خراسان جنوبی گفت: علت افزایش جرم این است که در آپارتمانها و منازل مسکونی همسایهها کمتر یکدیگر را میشناسند و نسبت به یکدیگر شناخت کافی ندارند که در این راستا ما نگهبان محله داریم.
شهابی افزود: گاهی افزایش وسایل نقلیه در مکانهای عمومی سبب بروز و افزایش وقوع جرمهایی مانند سرقت میشود.
نماینده اداره کل ارشاد خراسان جنوبی نیز اظهار داشت: در جامعه دو معظل بزرگ وجود دارد یکی جهل است و دیگری فقراست که بار فقر جامعه بر دوش اغنیا است.
حجتالاسلام والمسلمین زاهدی با بیان اینکه اگر اغنیا به وظیفه خود به خوبی عمل کنند و به فقرا کمک کنند بسیاری از معضلات جامعه کم میشود افزود:در خراسان جنوبی 400 مسجد وجود دارد که در هر کدام از مساجد 3 نفر با ما همکاری دارند.
وی بیان کرد: امام جماعت، مسئول فرهنگی و کتابدار مساجد با ما همکاری دارند و اگر ما بتوانیم از ظرفیت این افراد استفاده کنیم موفق خواهیم بود و بهترین راهکار این است که از طریق امام جمعه و امامان جماعت توجیح لازم صورت گیرد که در زمینههای مختلف بیشتر به مردم سخن بگویند زیرا علما و اغنیا در دنیا مسئول هستند زیرا خداوند نعمت داده است تا برخی از طریق آنها به فیض برسند.
پاکسازی منازل پاتوق اعتیاد
نماینده شهرداری بیرجند نیز اظهار داشت: از ابتدای سال تاکنون بسیاری از اماکن و مناطق مسکونی که تبدیل به قلیان خانه و پاتوقی برای افراد معتاد شده بود توسط شهرداری پاکسازی و برخی از آن خانهها پلمپ و عدهای در این راستا جریمه شدند.
سنجری با بیان اینکه گاهی از طریق رسانهها به خصوص صدا و سیما برخی از رفتار غیراخلاقی در جامعه گسترش پیدا میکند، افزود: گاهی برخی مباحث پخش آن سبب بد آموزی میشود و ریشه فساد، طلاق و خشونت برخی از آنها نشأت گرفته از پخش آن در رسانههای دیداری است.
وی با بیان اینکه تلاش کردیم تا در بازار روز یا همان چهارشنبه بازار بیرجند 20 دوربین نصب شده است، اظهار داشت: تلاش کردیم تا با نصب این دوربینها شاهد کاهش جرائم و خشونتها باشیم و در زمینه تبلیغات محیطی هم از طریق نصب بنر، در هفته جهانی موادمخدر شعارهایی توسط شهرداری بیرجند نصب شده است.
پاکسازی بافتهای قدیمی و پاتوقها نیازمند مجوز دستگاههای قضایی
نماینده شهرداری بیرجند با بیان اینکه امروزه مشکلات رکود مالی شهرداریها را ضعیف کرده است و شهرداریها وضعیت خیلی خوبی دارند گفت: برخی از بافتهای قدیمی و فرسوده در شهر وجود دارد که مکانی برای حضور معتادان شده است و برای پاکسازی آن مکانها نیاز به مجوز دستگاه قضایی و حمایت آن مراکز داریم در این راستا شهرداری اعلام آمادگی کرده است.
سرپرست اداره کل زندانهای خراسان جنوبی نیز اظهار داشت: در زندانها وظیفه و رسالتی بزرگ بر دوش ما است و بیشتر از همه رسالت سازمانی مدنظر ما بوده است که باید در آن راستا انجام وظیفه کنیم.
هاشمی با بیان اینکه هنگامی که یک زندانی وارد فضای زندان میشود پرونده شخصیتی برای او تشکیل میشود افزود: کار ما در زندانها مقدس است زیرا با انسان، با جسم و روح انسانها سر و کار داریم و در بسیاری از رفتارها باید مراقبت لازم داشته باشیم.
وی بیان کرد: در زندانهای خراسان جنوبی برنامههای مختلف فرهنگی را دنبال میکنیم به گونهای که اقامه نماز توسط 23 روحانی در سه وعده برگزار میشود و چند سال است که جزو دستگاههای برتر در زمینه اقامه نماز هستیم.
سرپرست اداره کل زندانهای خراسان جنوبی گفت: با حمایت دیگر دستگاهها توانستهایم در زندانهای خراسان جنوبی 12 کانون فرهنگی هنری احداث و 47دوره مختلف فنی وحرفهای برگزار کنیم زیرا معتقدیم اگر فرد زندانی در زندان بیکار باشد، انواع فکرهای ناپسند بر ذهنش خطور میکند.
هاشمی با بیان اینکه یکی از برنامههای ما در زندانهای خراسان جنوبی حفظ قرآن توسط زندانیان است، افوزد: در بخش اشتغال که شامل اشتغال مولد وغیر مولد است 787 اشتغال مولد به طور روزانه و 630 مورد اشتغال غیرمولد داریم.
وی بیان داشت: اگر زندانی بتواند در طول یک ماه بالای 200 هزار تومان درآمد داشته باشد اشتغال مولد و زیر 200 هزارتومان درآمد اشتغال غیر مولد محسوب میشود.
سرپرست زندانهای خراسان جنوبی گفت: یکی از برنامههای ما سم زدایی در زمینه اعتیاد است که از ابتدای سال تا کنون 956 مورد سم زدایی اعتیاد، 480 نفر ویزیت روان پزشکی، 586 نفر مشاوره روان پززشکی انجام شده است.
هاشمی با بیان اینکه فضای استاندارد برای هر نفر زندانی در کشور 17 متر است که در استان خراسان جنوبی فضای استاندارد را رعایت کردیم، افزود: در این مدت هزار و 549 نفرمحکوم آزاد شده است که از این تعداد 465 نفر با استفاده از ظرفیتهای قانونی آزاد شدند.
وی با بیان اینکه به منظور اوقات فراغت و سلامتی جسم زندانیان در خراسان جنوبی سالن ورزشی احداث کردیم، اظهار داشت: در این سالن ورزشی روزانه بین 300 تا 400 زندانی ورزش میکنند و در این مدت 528 نفر زندانی توانستند حافظ قرآن از یک جزو تا 30 جزو شوند.
سپرست اداره کل زندانهای خراسان جنوبی گفت: در این مدت قضات برای 3 هزار و 500 نفر از زندانیهای حافظ قرآن مرخصی دادند و تلاش داریم تا پایان صفر جشنواره تعزیه خوانی را برای زندانیان در خراسان جنوبی برگزار کنیم زیرا تعزیه که در زندانها خوانده میشود، تأثیر زیادی روی زندانیان دارد.
حاشیه نشینی و ولنگاری فرهنگی ریشه خشونتها
دادستان دادسرای نظامی خراسان جنوبی اظهار داشت: باید بررسی شود که ریشه خشونت در کجا نهفته است و هر فردی بر حسب وظیفه سازمانی که دارد باید تلاش کند تا ریشه خشونت را بررسی کند.
محمدیپور افزود: ریشه بسیاری از خشونتها در طلاق، اعتیاد، حاشیه نشینی، مسائل اخلاقی، ولنگاری فرهنگی است و در دیدار اخیر مقام معظم رهبری روی آسیبها خیلی تأکید شد و فرمودند این جلسه را بسیار دیر برگزار کردیم زیرا حاشیه نشینی بسیاری از آسیبها را در بر دارد.
وی بیان داشت: امروزه با توجه به سخنان مقام معظم رهبری که وظیفه ما را دو چندان میکند، باید در زمینه آسیبها بیشتر وقت بگذاریم گاهی شاید جلسات و کارهای ما تنها گزارشی باشد و خروجی ندارد اما رهبری بیان داشتند کار باید ریشهای انجام شود و تک تک ما در برخورد با جرائم باید ریشهای رفتار کنیم.
دادستان دادسرای نظامی خراسان جنوبی گفت: بهترین راهکار مبارزه با آسیبهای اجتماعی مسجد و اقامه نماز است اگر مساجد تقویت شود مردم بیشتر به سمت مسائل دینی و اخلاقیات روی آروند جرایم کمتر میشود.
گزارش از اعظم انصاری
کد مطلب: 1387