به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خراسان تایم به نقل از خبرگزاری فارس؛ در گذشته بیشتر منازل به صورت ویلایی ساخته میشد که دارای حیاط و فضای سبز بودند.
صفا و صمیمیت در این خانهها موج میزد، گاه در اطراف حیاط، اتاقهایی ساخته میشدند که فرزندان هر خانواده نیز در آنجا با والدین خود زندگی میکردند و از در کنار هم بودن لذت میبردند.
با رشد جمعیت خانههای قدیمی تبدیل به برجهای بلند قامت شدند و دیگر از صفای گذشته خبری نیست.
امروزه ساخت و ساز در شهرها بیشتر شده است و این امر در شهرهای بزرگ بیشتر خودنمایی می کند به طوری که برجهای بلند چند طبقه سر به آسمان میسایند.
کار ساخت و ساز به گونهای پیشروی کرده که مردم خانههای ویلایی خود را خراب کرده و به ساختن آپارتمان میپردازند.
ساخت آپارتمان امروزه در شهرها و استانهای کوچک نیز مورد توجه قرار گرفته است و شهرنشینان در این زمینه هزینههای زیادی را متحمل میشوند.
کار ساخت واحدهای مسکونی با مجوزهای مختلفی انجام میشود که یکی از آنها مجوز شهرداری است.
کمیسیونی در شهرداریها از جمله نهادهای خاص و شعبه قضایی است که برای جلوگیری از تخلفات ساختمانی به وجود آمده است.
شهرداری طبق این ماده میتواند از عملیات ساختمانی، ساختمانهای مخالف مفاد پروانه و بدون پروانه با استفاده از ماموران خود جلوگیری کند.
طبق اطلاعات به دست آمده در بیرجند، تخلفاتی مانند عدم رعایت اصول ایمنی و استحکام بنا، احداث بنای فاقد پروانه، تخلف تراکم اضافی و ارتفاع اضافی، تغییر کاربری، تصرف اراضی دولتی، تخلف مهندسان ناظر، احداث بنای خلاف بر ضابطه به صورت پیشروی طولی و عدم کنترل منظر ساختمان سبب ایجاد مشکلاتی در محیط اجتماعی برخی مناطق بیرجند شده است.
تعدادی از ساخت و سازها نیز بدون مجوز قانونی انجام میشود که مشکلاتی را ایجاد می کند و اینگونه ساخت و سازها پایان خوبی ندارند.
این امر در خراسان جنوبی نیز وجود دارد که در این رابطه باخبر شدیم برخی شهروندان بیرجندی نیز غیرقانونی کار ساخت وساز را انجام می دهند بنابراین برای پیگیری به سراغ یکی دیگر از شهروندان رفتیم.
یکی از شهروندان بیرجندی اظهار داشت: در حاشیه خیابان آزادگان بین آزادگان شش و هشت، ساختمانی در حال ساخت است.
وی با بیان اینکه زمین را به صورت 100 درصدی میسازد، تصریح کرد: طبق قوانین شهرداری این امر یک خلاف محرز است.
این شهروند بیرجندی با بیان اینکه به سبب اعتراض و پیگیری همسایهها چندین بار ماموران شهرداری به پلمپ کردن مکان اقدام کردند، یادآور شد: صاحب زمین بدون توجه به این اعتراضات هر دفعه فک پلمپ میکند و هماکنون مشغول به ساخت است.
در ادامه این شهروند معترض میگوید: سئوال من از مسئوولان شهرداری این است چگونه وقتی نوبت به دستفروشان بیبضاعت میرسد با این قشر ضعیف برخورد محکمی میکنند و آن را طبق قانون میدانند ولی وقتی نوبت به این تخلفات آشکار در ساخت و ساز میرسد با فرد خاطی برخورد شایستهای ندارند و فرد خاطی همچنان به تخلف آشکار خود ادامه میدهد؟!
در ادامه برای حل مشکل به سراغ شهردار منطقه دو بیرجند رفتیم و موضوع را مطرح کردیم.
محمدحسین ربیعی اظهار داشت: شهرداری برابر طرح تفصیلی شهر بیرجند نسبت به صدور پروانه بابت ملک مذکور اقدام کرده به مالکان بدون در نظر گرفتن پروانه صادره اقدام به تخلفات ساختمانی کرده که ماموران شهرداری ضمن توقف عملیات ساختمانی در قسمت غیرمجاز و پلمپ آن تخلفات را به کمیسیون ماده 100 مرجع صالح به رسیدگی ارجاع که حسب آرای صادره در خصوص قسمتی از تخلفات رای بر جریمه و در قسمتی نیز محکوم به اجرای ضوابط شهرسازی در حق شهرداری شدهاند که مالکان نسبت به طرح دعوی مبنی بر ابطال آرای کمیسیون ماده 100 نزد دیوان عدالت اداری شکایت کردهاند.
وی تصریح کرد: همچنین برابر دستور موقت صادره دیوان ادامه عملیات ساختمانی مطابق پروانه مانعی ندارد که شهرداری پس از اخذ تعهد و تعطیلی کار در قسمت غیرمجاز که دارای رای کمیسیون است برابر مفاد دادنامه صادره از دیوان اقدام کرده است.
مدیر شهرداری منطقه دو بیرجند خاطرنشان کرد: پس از رسیدگی و صدور دادنامه قطعی از ناحیه دیوان مالک و شهرداری مکلف به اجرای مفاد آن هستند.
اما شهروندان می گویند شهرداری باید جلوی تمامی تخلفات را بگیرد تا چهره شهر زیبا شود.
برخی از شهروندان نیز معتقدند اقدامات شهرداری خود سبب برخی مشکلات شده است. مثلا در خیابان مدرس با وجود ارتفاع سازی شهرداری پیلوت ها را هم تبدیل به فضای مسکونی کرده و فقط در قبال آن پول دریافت می کند اما از تامین پارکینک در همان کوچه خبری نیست.
موضوعی که داد شهروندان را نیز بلند کرده و هر روزه شاهدیم مردم در کوچه های این خیابان خودروهای خود را مقابل درب خانه دیگری پارک می کنند.
یکی از شهروندان نیز می گوید: اقدامات شهرداری بیرجند در این راستا تعمیم به کل شهر از نظر هزینه داده شده مثلا در منطقه معصومیه محله ای وجود دارد که قیمت تامین پارکینگ با منطقه جنوب شهر بیرجند یکی است.
وی معتقد است: یا در نمونه دیگری در همین منطقه در شهرک کویر با وجود اینکه خانه های همه در حد دو طبقه روی پیلوت هستند و حیاط هایی بیش از 150 متر دارند شهرداری به بهانه نبود پارکینگ اجازه تبدیل پیلوت ها را به مسکونی نمی دهد این درحالی است که در حیاط هر منزل حدود 4 تا 6 خودرو به راحتی جا می شوند.
او معتقد است مسئله کارشناسی منطقه ای در شهرداری مقوله ای فراموش شده است.
شهروند دیگری به تخلف خود شهرداری در راه بندان معابر اشاره می کند و می گوید: این تخلف در حالی است که اگر شهروندی چنین تخلفی کند شهرداری با او برخورد جدی می کند.
جدای از همه این مباحث آنچه امروز چهره شهر بیرجند را ناهمگون کرده همین برخوردهای سلیقه ای با قوانین مصوب است.
از طرفی دیگر متاسفانه برخی مجوزها با برخی رابطه ها داده می شود که می تواند در آینده شهر بیرجند خطر جدی باشد.
مرور ماده 100 قانون شهرداری ها نیز می گوید: مالکین اراضی و املاک واقع در محدوده شهر یا حریم آن باید قبل از هر اقدام عمرانی یا تفکیک اراضی و شروع ساختمان از شهرداری پروانه اخذ کنند.
شهرداری میتواند از عملیات ساختمانی ساختمان های بدون پروانه یا مخالف مفاد پروانه بوسیله مأمورین خود اعم از آنکه ساختمان در زمین محصور یا غیرمحصور واقع باشد جلوگیری کند.
اما اشکالی که در حال حاضر وجود دارد این است که برخی تخلف می کنند و بعدا جریمه فقط پرداخت می کنند آن هم با برخی ارتباطات در کمیسیون به حداقل می رسد.
تبصره 2 ماده 100 شهرداری ها به صراحت گفته است "در مورد اضافه بنا زائد بر مساحت زیربنای مندرج در پروانه ساختمانی واقع در حوزه استفاده از اراضی مسکونی کمیسیون میتواند در صورت عدم ضرورت قلع اضافه بنا با توجه به موقعیت ملک از نظر مکانی (در بر خیابان های اصلی یا خیابان های فرعی و یا کوچ بنباز یا بنبست) رأی به اخذ جریمهای که متناسب با نوع استفاده از فضای ایجاد شده و نوع ساختمان از نظر مصالح مصرفی باشد تعیین و شهرداری مکلف است بر اساس آن نسبت به وصول جریمه اقدام کند (جریمه نباید از حداقل یک دوم کمتر و از سه برابر ارزش معاملاتی برای هر متر مربع بنای اضافه بیشتر باشد). در صورتی که ذینفع از پرداخت جریمه خودداری کرد، شهرداری مکلف است مجدداً پرونده را به همان کمیسیون ارجاع و تقاضای صدور رأی تخریب را بکند. کمیسیون در این مورد نسبت به صدور رأی تخریب اقدام خواهد نمود."
حال سوال اساسی مردم اینجاست وقتی قانون به صراحت به این مسئله اشاره کرده چطور برخی با کمترین هزینه تخلفات خود را انجام می دهند.
:::::::::::::::::::::::::::::
گزارش از: زهرا محمدی