يکشنبه ۱۶ آبان ۱۳۹۵ ساعت ۰۹:۱۴
اهمیت کتابخوانی از منظر امامان جمعه خراسان جنوبی

نقطه آغاز رسالت بر مبنای خواندن و مطالعه شکل گرفت / کتاب و کتابخوانی، پایه فرهنگ هر جامعه است /

روابط عمومی اداره کل کتابخانه های خراسان جنوبی در گفت و گو با تعدادی از امامان جمعه شهرهای استان نظرشان را در مورد اهمیت مطالعه و تاثیر کتابخوانی در توسعه جامعه ، زندگی فردی و اجتماعی جویا شد.
نقطه آغاز رسالت بر مبنای خواندن و مطالعه شکل گرفت /  کتاب و کتابخوانی، پایه فرهنگ هر جامعه است /
 
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خراسان تایم به نقل از روابط عمومی اداره کل کتابخانه های خراسان جنوبی که به مناسبت 24 آبان روز کتاب، کتاب خوانی و کتابدار تهیه شد، امام جمعه نهبندان گفت: اولین دستور خداوند به پیامبر خواندن است. در حقیقت رشد و پیشرفت هر جامعه در گرو مطالعه است و برای جلوگیری از بسیاری ناهنجاری ها باید به کتاب خواندن روی آورد تا تبعات آسیب ها را شناخت و از آنها دوری کرد.

حجت الاسلام «خزاعی» افزود: در آموزه های دینی به موضوع کتاب و خواندن اهمیت بسیاری داده شده طوری که اولین آیات نازل شده بر پیامبر، امر به خواندن است، خدا در همه امت ها کتاب فرستاده؛ اما در دین اسلام کتاب را معجزه جاوید هم قرار داده است. 

وی ادامه داد: در اهمیت کتاب، همین بس که پیامبر اکرم(ص) هنگام وفات، امت خود را به کتاب خواندن توصیه کرد.
به گفته وی بسیاری از مشکلات جامعه ناشی از ناآگاهی است، چنانچه جامعه با کتاب و مطالعه انس بگیرد از این آسیب ها دوری می گزیند، کتاب افراد را آگاهی، رشد و تعالی می دهد؛ به ویژه در شرایط کنونی که اینترنت، فضای مجازی و... مخاطبان زیادی دارد، باز هم کتاب جایگاه خود را دارد.

 نقطه آغاز رسالت بر مبنای خواندن و مطالعه شکل گرفت
امام جمعه زهان گفت: نقطه آغاز رسالت و دعوت اسلامی با خواندن و مطالعه شکل گرفت و از اعجاز اسلام رشد و پیشرفت هر جامعه در گرو مطالعه است، قرآن و راه رسیدن به آن، مطالعه و تدبر بود.
حجت الاسلام«محمدی» با اشاره به سوره علق و معنای آن، مطالعه را بهتر و بیشتر دانستن و سخن گفتن و عمل کردن معنی و تأکیدکرد: هیچ فردی نیست که از این خصوصیات بی نیاز باشد، مطالعه تنها راه رسیدن به علم است و جز آن، راهی وجود ندارد

به گفته وی اگر مطالعه نباشد علمی نیز نخواهد بود، در دنیا هیچ مکتبی در هیچ دوره ای به اندازه ای که دین مقدس اسلام بر علم و دانش تأکیدکرده، توصیه نکرده است.

 کتاب و کتابخوانی در جامعه مظلوم واقع شده است
امام جمعه سرایان تأکید کرد: در جامعه امروز کتاب و کتابخوانی مظلوم واقع شده است؛ در حالی که باید به عنوان یک فرهنگ، توسط رسانه ها، دولت، دانشگاه، حوزه و... در جامعه نهادینه شود، باید مطالبه عمومی در جامعه اتفاق بیفتد.
حجت الاسلام«نجمی پور» تصریح کرد: متأسفانه این سال ها ترویج فرهنگ کتابخوانی کم شده و می بینیم در فضاهایی مانند خانواده کارهایی انجام شده؛ اما کم است، با توجه به گسترش فضاهای مجازی، باید جامعه بیشتر از قبل به کتابخوانی تشویق شود. 
وی به آیه هایی از سوره علق اشاره کرد و افزود: اولین فرموده خداوند به پیامبر(ص) و آغاز رسالت، خواندن است، پیام این موضوع این است که هر فرهنگی باید با مطالعه آغاز و با کتاب و مطالعه رشد کند.
به گفته وی شاخص توسعه فرهنگ، مطالعه است و متأسفانه کمتر به این موضوع توجه شده است.
وی مطالعه را بیشتر دانستن، تدبر و خواندن معنی کرد و ادامه داد: در روایتی از پیامبر(ص)، عالم بر عابد برتری دارد و این موضوع از نشانه های اهمیت مطالعه است.

 کتاب و کتابخوانی، پایه فرهنگ هر جامعه است
امام جمعه شوسف گفت: کتاب و کتابخوانی، پایه فرهنگ هر جامعه است و چنانچه افراد هر جامعه به این موضوع توجه و علاقه نشان دهند بسیاری از مشکلات آن جامعه حل خواهد شد. 
حجت الاسلام «نوری» تأکید کرد: آسیب های فرهنگی هر جامعه نشانه رویکرد آن به بحث فرهنگ، مطالعه، توجه به تعالیم و مباحث علمی است، اسلام یگانه دین جاودانه الهی است که مهم ترین توجه آن به بحث یادگیری می باشد و اولین آیه ای که بر پیامبر نازل شده نیز در خصوص خواندن، علم آموزی و توجه به تعلیم و تربیت است.
وی همچنین گفت: سرانه کتاب در جامعه اسلامی باید بالاتر از سایر جوامع باشد؛ اما می بینیم این شاخص بسیار پایین تر است، امید است با ترغیب مردم در ترویج این فرهنگ گامی مؤثر برداشته شود

 ماندگاری آموختن از راه مطالعه بیشتر از شیوه های دیگر است
امام جمعه طبس بیان کرد : آگاهی و اطلاع یافتن از علوم و دانش های مختلف از چند طریق میسر است، یک راه شنیدن است که انسان مطالبی را بشنود و بیاموزد، در شیوه بعدی با دیدن، اطلاعات فرد افزایش می یابد.
حجت الاسلام «مهاجریان مقدم» تأکید کرد: یک راه دیگر برای آموختن، مطالعه است که از شیوه های دیگر مؤثرتر است؛ زیرا در این راهکار، تمرکز ذهن بر موضوع از شنیدن و دیدن بیشتر است و با این شیوه یادگیری، علاوه بر چشم و دیدن، مغز انسان نیز می بیند، خیلی از افراد، موقع مطالعه و خواندن، زبانشان نیز کار و کلمات را تکرار می کند. 
وی مطالعه و خواندن را در افزایش معلومات و دانسته ها مؤثر خواند و ادامه داد: ارتقای سطح معلومات، اهمیت زیادی دارد؛ زیرا هنگام مطالعه، فرد نتیجه زحمات نویسنده را می خواند.
به گفته وی گاه با خواندن یکی دو صفحه از کتاب، آگاهی های زیادی نصیب خواننده می شود، شاید به همین دلیل علی(ع) کتاب ها را باغ های دانشمندان می خواند؛ زیرا همانطور که باغ ها سرشار از میوه، محصول وگل هستند، کتابها نیز پر از محصولات و اطلاعات مفید اند.

دانشمندان و علما به واسطه کتاب و مطالعه به این مقام دست یافته اند
امام جمعه قاین نیز گفت: در مورد اهمیت کتاب و مطالعه همین بس که دانشمندان و علما به واسطه کتاب و مطالعه به این مقام رسیده اند.
حجت الاسلام «اصفهانی» به روایتی از امام صادق(ع) اشاره کرد که فرمودند: «مطالبی را که به دست می آورید برای همیشه در سینه خود ضبط کنید.» از این روایت نتیجه گیری می شود که همه قشرهای جامعه باید به فکر آموختن باشند. 
وی ضمن قدردانی از متولیان کتاب وکتابخوانی بر ترویج فرهنگ خواندن کتاب تأکیدکرد و افزود: قاین چند کتابخانه دارد؛ اما با این وجود اتمام پروژه کتابخانه مرکزی ضرروی است و نیاز به همت مسئولان دارد.

 سرانه پایین کتاب جای تأسف دارد
امام جمعه قهستان عنوان کرد که کتاب یار مهربان است و نباید رها شود. 
حجت الاسلام «خزاعی» تأکید کرد: با توجه به تهاجم فرهنگی دشمن باید به سمت کتاب هایی برویم که با این تهاجم مقابله می کند؛ البته کتاب هایی هم وجود دارد که باعث ضلالت می شود و فرهنگ و ارشاد اسلامی باید از انتشار آثاری که باعث تفرقه، فساد، اختلاف و... می شود جلوگیری کند.
وی ادامه داد: خداوند در اولین آیه ها به پیامبر خواندن و در واقع کتابت را می فرماید؛ زیرا با خواندن به علم، فهم و شعور انسان اضافه می شود بدون آن که زیربار منت فردی برود.
به گفته وی چنانچه جامعه ای در کتاب و کتابخوانی دچار ضعف شود، تشتت و رخوت به دنبال خواهد داشت.
وی به نویسندگان توصیه کرد: کتاب ها در چارچوب اسلام و موازین کشور و مطابق نیازهای جامعه به شکل تخصصی منتشر شود، کتاب های تخصصی باعث ارتقای سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و... جامعه می شود. 
وی اهدای کتاب به مراجعان، بیماران و... را از جمله کارهای انجام شده برای ترویج کتاب عنوان کرد.

 کتابخوانی باید در رأس امور هر مسلمان قرارگیرد
امام جمعه فردوس گفت: با توجه به این که آموزه های مکتب اسلام، سراسر فرهنگی است و در قرآن هم به قلم و کتاب سوگند یاد شده، بر امت مسلمان ایران واجب است، کتابخوانی را در رؤس امور خود قرار دهند و با مطالعه کتاب های مفید، بر معلومات و بصیرت خود بیفزایند.
حجت الاسلام «بابایی» تأکید کرد: با توجه به فرهنگی بودن دین اسلام و اینکه معجزه جاوید پیامبر(ص) کتاب قرآن است و از طرفی اسلام بیش از هر دین دیگری بر علم و بصیرت ارزش گذاشته است، برای افزایش بصیرت، آشنایی با وظایف دینی، اجتماعی، سیاسی و...مطالعه کتاب ضرورت دارد. 
وی افزود: بیشتر جمعیت فردوس، فرهنگی هستند و هر هفته در نماز جمعه، محافل و مجالس عمومی به مطالعه کتاب دعوت می شوند، برگزاری نمایشگا های موسمی و دایمی کتاب در نماز جمعه نیز باعث اقبال مردم و به ویژه جوانان به کتاب و کتابخوانی شده است.
به گفته وی هر هفته در نماز جمعه با معرفی یک کتاب، نمازگزاران به کتابخوانی تشویق می شوند.
Share/Save/Bookmark
کد مطلب:۱۴۶۷
کلمات کليدی: کتاب ، کتاب خوانی ، امام ، جمعه ، مطالعه ، سرانه