گزارشی از وضع کتابخانه های استان/
کتابخانههایی که کتابهای 50 سال پیش را یدک میکشند
17 آبان 1395 ساعت 9:24
اینروزها وارد کتابخانههای عمومی استان که میشوی سکوت محضی تو را فرا میگیرد که این نشان از جمعیت زیاد علاقمند به کتاب نیست، قفسههای کتاب را میبینی که تنها عناوین و محتوای 50 ساله را با خود به یدک میکشند.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خراسان تایم به نقل از خبرگزاری ایسنا ؛ این روزها وارد کتابخانههای عمومی استان که میشوی سکوت محضی تو را فرا میگیرد که این نشان از جمعیت زیاد علاقمند به کتاب نیست، قفسههای کتاب را میبینی که تنها عناوین و محتوای 50 ساله را با خود به یدک میکشند.
شاید محدودیت منابع و عدم توانایی پاسخگویی به نیازهای فکری نسل جوان باعث شده تنها اوج شلوغی کتابخانهها فصل امتحانات باشد.
متأسفانه از زمان استان شدن خراسانجنوبی اتفاق قابل توجهی در حوزه کتابخانههای مرکز استان رخ نداده که باید در این خصوص تدبیری اندیشید.
خراسانجنوبی فضایی دانشگاهی و علمی است و بخش زیادی از آن را قشر تحصیل کرده تشکیل میدهند.
حوزه فرهنگ در کشور مظلوم واقع شده است
محمدرضارضایی در دیدار با نماینده ولی فقیه در خراسانجنوبی با بیان اینکه اداره کل کتابخانهها به عنوان یک نهاد عمومی غیر دولتی فعالیت میکند، گفت: بخش عمده اعتبارات این نهاد از نیم درصد بودجه شهرداریها تأمین میشود و تنها بخش کوچکی از اعتبارات دولتی است.
وی با اشاره به اینکه متاسفانه حوزه فرهنگ در کشور مظلوم واقع شده و آن طور که باید به این حوزه پرداخته نشده است، اظهار کرد: وظیفه کتابخانهها به عنوان سربازان جبهه فرهنگی از سربازان جبهه جنگ نظامی بسیار بیشتر است.
مدیرکل کتابخانههای عمومی خراسانجنوبی با بیان اینکه دشمن در بحثهای فرهنگی و دینی نفوذ پیدا کرده و در جوانان تاثیرات سوء گذاشته است، بیان کرد: اگر کتابخانهها به درستی عمل کنند، میتوانند در جلوگیری از نفوذ دشمن مؤثر واقع شوند.
وی با بیان اینکه وضعیت کتابخانهها در شهرستان بیرجند بسیار نامطلوب است، ادامه داد: متأسفانه از زمان استان شدن خراسانجنوبی اتفاق قابل توجهی در حوزه کتابخانههای مرکز استان رخ نداده که باید در این خصوص تدبیری اندیشید.
اعتبارات دولتی در بخش کتابخانهها اندک است
رضایی با اشاره به اینکه هشت کتابخانه در بیرجند به عنوان مرکز استان خراسانجنوبی وجود دارد، گفت: در حال حاضر 2 کتابخانه شهر که از لحاظ زیربنایی موقعیت بهتری دارند در حال به روز کردن فضا و محیط هستند.
مدیرکل کتابخانههای عمومی خراسانجنوبی بیان کرد: متأسفانه اعتبارات دولتی در بخش کتابخانهها بسیار اندک بوده و جوابگوی نیاز علاقمندان به کتاب در این استان نیست و دولت نیز کمتر به این حوزه مهم توجه دارد.
رضایی در پاسخ به این سوال که مهمترین اولویتهای استان در خصوص تکمیل و ساخت کتابخانه، چیست، گفت: تکمیل پروژههای نیمه تمام شهری و روستایی و کیفیسازی فضای داخلی و مبلمان کتابخانههای عمومی استان از جمله اولویتها است.
وی افزود: برای افزایش سرانه کتابخوانی به عنوان بخشی مهم در شکلگیری فرهنگ عمومی باید کتابخانههای سیار، راه اندازی بخش کودک و اجرای برنامههای فرهنگی را گسترش داد.
وجود 67 کتابخانه عمومی در خراسان جنوبی
رضایی با اشاره به اینکه در حال حاضر 67 کتابخانه عمومی در خراسان جنوبی وجود دارد، ادامه داد: از این تعداد 56 کتابخانه، نهادی و 11 کتابخانه، مشارکتی است.
مدیرکل کتابخانههای عمومی خراسانجنوبی گفت: حدود 729 هزار و 500 جلد در استان وجود دارد و ارسال کتابهای جدید از طرف نهاد کتابخانههای عمومی کشور، به صورت ماهیانه صورت میگیرد.
رضایی با بیان اینکه در تمامی شهرهای استان، کتابخانه های عمومی، فعال است، یادآورشد: تمامی شهرها در خراسان جنوبی کتابخانه دارند.
استفاده از ظرفیت خیران برای مشارکت در امور کتابخانهها
محمد حسینی معاون سیاسی استاندار خراسانجنوبی گفت: در مباحث فرهنگی کم کاری نشده بلکه تعدد کار است، در این بخش هزینه وسرمایه گذاری زیاد است اما اقدامات انجام شده نیاز به هم افزایی و برنامهریزی دارد.
وی افزود: در شورای برنامهریزی کمتر به کتابخانهها پرداخته شده، اما باید در تخصیص اعتبار و برنامهریزیها لحاظ شود.
حسینی بیان کرد: در خصوص پیشبینی فضای کتابخانهای در مجتمع ها و ساخت وسازهای جدید، باید دستگاههای متولی مانند شهرداری، معاونت عمرانی استانداری و...مشارکت کنند.
معاون سیاسی استاندار خراسانجنوبی با اشاره به ظرفیت و پتانسیلهای خیران برای مشارکت در امور کتابخانهها، گفت: بنیاد برکت، آستان قدس رضوی، بنیاد مستضعفان را میتوان برای این موضوع به مشارکت دعوت کرد.
حسینی یاداورشد: در صورتی که تغییر کاربری زمینهای دولتی ضروری باشد، استانداری همکاری میکند هر چند درخواستها دراین زمینه زیاد است.
وی یادآورشد: هفته کتاب و کتابخوانی فرصت مناسبی برای ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی وایجاد موج در جامعه است.
کتاب و کتابخوانی مظلوم واقع شده است
حجت الاسلام احمد نجمیپور امام جمعه سرایان نیز با بیان اینکه در جامعه امروز کتاب و کتابخوانی مظلوم واقع شده است، گفت: این مهم باید به عنوان یک فرهنگ، توسط رسانهها، دولت، دانشگاه و حوزه در جامعه نهادینه شود.
وی تصریح کرد: متأسفانه در سالهای اخیر ترویج فرهنگ کتابخوانی کم شده و با توجه به گسترش فضاهای مجازی جامعه باید بیشتر از قبل به کتابخوانی تشویق شود.
امام جمعه سرایان به آیههایی از سوره علق اشاره کرد و افزود: اولین فرموده خداوند به پیامبر(ص) و آغاز رسالت، خواندن است، پیام این موضوع این است که هر فرهنگی باید با مطالعه آغاز و با کتاب و مطالعه رشد کند.
وی یادآورشد: شاخص توسعه فرهنگ، مطالعه است و متأسفانه کمتر به این موضوع توجه شده است.
پیشرفت جامعه در گرو مطالعه است
حجت الاسلام عباسعلی خزاعی امام جمعه نهبندان نیز گفت: رشد و پیشرفت هر جامعه در گرو مطالعه است و برای جلوگیری از بسیاری ناهنجاریها باید به کتابخواندن روی آورد تا با تبعات آسیبها را شناخته و از آنها دوری کرد.
وی افزود: در آموزههای دینی به موضوع کتاب وخواندن اهمیت بسیاری داده شده، طوری که اولین آیات نازل شده بر پیامبر، امر به خواندن است.
خزاعی ادامه داد: در اهمیت کتاب، همین بس که پیامبر اکرم(ص) هنگام وفات، امت خود را به کتاب خواندن توصیه کرد.
خزاعی با اشاره به اینکه بسیاری از مشکلات جامعه ناشی از ناآگاهی است، بیان کرد: چنانچه جامعه با کتاب و مطالعه انس بگیرد، از این آسیبها دوری میگزیند.
وی یادآورشد: کتاب افراد را آگاهی، رشد و تعالی میدهد، به ویژه در شرایط کنونی که اینترنت و فضای مجازی مخاطبان زیادی دارد، باز هم کتاب جایگاه خود را دارد.
به امید روزی که مطالعه و کتابخوانی به عنوان یک ارزش و مسئولیت برای ما پذیرفته شود.
گزارش از سپیده قلندری اسفدن
کد مطلب: 1490
آدرس مطلب: http://www.KhorasanTime.ir/fa/doc/report/1490/کتابخانه-هایی-کتاب-های-50-سال-پیش-یدک-می-کشند