مديرکل حفاظت محيط زيست خراسان جنوبی گفت: پناهگاه حياتوحش نايبندان طبس، بزرگترين زيستگاه يوزپلنگ آسيايی در کشور و بزرگترين پناهگاه حياتوحش در خاورميانه است که با وجود خشکسالی 18 ساله حاکم بر خراسان جنوبی، شاهد حضور حداقل 10 قلاده يوزپلنگ میباشد.
پرویز آرامنش در گفتگو با خبرنگار خراسان تایم در بیرجند، با تکذیب شایعه وجود تنها دو قلاده یوزپلنگ ماده در ایران، اظهار داشت: بزرگترین زیستگاه پوزپلنگ آسیایی در خراسان جنوبی و شهرستان طبس واقع شده که برنامههایی از قبیل برآورد جمعيت يوزپلنگ، پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی، انجمن یوزپلنگ ایرانی و موسسه کاوشگران حیاتوحش پارت توسط ادارهکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی در حال اجرا است.
وی بیان داشت: در این پایشها در دو فاز که با دوربینهای تلهای انجام شده، تاکنون نتایج مطلوبی بدست آمده است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی گفت: در فاز نخست پایش جمعیت یوزپلنگ در استان که از سال 1390 تا 1392 ادامه داشت تعداد 48 دستگاه دوربین در بازه زمانی 99 روزه در منطقه نایبندان طبس نصب و در طول برنامه با حذف عکسهای تکراری از یوزپلنگهای ثبت شده تعداد دو قلاده یوز کاملا متفاوت شناسایی شد.
آرامنش اذعان داشت: در فاز دوم که خود به صورت دو برنامه جداگانه صورت گرفت، در برنامه تابستانه 13 دستگاه دوربین در بازه زمانی 42 روزه نصب و کنترل شد و در نتیجه آن موفق به شناسایی 3 قلاده یوزپلنگ شدیم.
وی افزود: در برنامه زمستانه این فاز 32 دستگاه دوربین در بازه زمانی 107 روزه نصب و یک قلاده یوزپلنگ جدید نیز شناسایی شد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان جنوبی تصریح کرد: علاوه بر این، گزارش مشاهدات مستقیم محیطبانان حاضر در منطقه و جدای از مشاهده نمایهها از قبیل ردپا و سرگین حاکی از آن است که 15 مورد مشاهده از یوزپلنگ در منطقه انجام شده که دو مورد آن مشاهده یک یوزپلنگ ماده با دو توله بوده است.
آرامنش بیان داشت: بنا به نظر کارشناسان این ادارهکل و مشاهدات و مستندات موجود در حال حاضر این پناهگاه قلمرو حداقل 10 قلاده یوزپلنگ است.
وی تاکید کرد: یوزپلنگ موجود ارزشمندی است که در خطر انقراض قرار دارد اما اینکه مدعی شوند دو ماده یوز بیشتر در ایران نمانده بعید و دور از ذهن است.
مدیرکل محیط زیست خراسان جنوبی در مورد وضعیت پوزپلنگ ایرانی در استان، گفت: باید اذعان داشت به دلیل گستردگی حوزه زندگی یوزپلنگ ایرانی در این استان بررسیهای داخلی و بیرونی مناطق حفاظت شده به طور کامل انجام نشده و این مشاهدات فقط مربوط به 10 درصد از کل منطقه است که توسط دوربینهای تلهای و محیطبانان مورد پایش و آماربرداری قرار گرفته و قطعا با پایش کل منطقه ما شاهد تعداد بیشتری از این گونه نادر و در معرض خطر انقراض خواهیم بود.
آرامنش با اشاره به خشکسالی 18 ساله حاکم بر استان، بیان داشت: علی رغم وجود بحرانهای زیست محیطی از جمله خشکسالی که با آن مواجه هستیم ولی تمامی محیطبانان سختکوش و فعال استان همچنان استوار در راه حفظ این گونه ارزشمند تلاش کرده و با اقداماتی از قبیل آبرسانی، توزیع علوفه برای طعمههای اینگونه و حفاظت و حراست شبانهروزی در منطقه گام بر میدارند.
کلمات کليدی: پوز پلنگ آسیایی ، خراسان تایم ،