سه شنبه ۲۵ آبان ۱۳۹۵ ساعت ۱۸:۳۲
مدیرکل میراث فرهنگی خراسان جنوبی

نگرانی از حال و روز آثار تاریخی بیرجند/ رمضانی: کاش مسئولان کلنگ ساختمان استانداری را به زمین نمی زدند

مدیرکل میراث فرهنگی خراسان جنوبی گفت: ای کاش مسئولانی که در آن زمان حضور داشتند کلنگ ساختمان استانداری را به زمین نمی زدند، اگر اکنون این ساختمان را که با میلیاردها تومان پول بیت المال ساخته شده است را تخریب کنیم؛ بازتاب اجتماعی بدی دارد.
نگرانی از حال و روز آثار تاریخی بیرجند/ رمضانی: کاش مسئولان کلنگ ساختمان استانداری را به زمین نمی زدند
 
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خراسان تایم به نقل از خبرگزاری خاورستان؛آثار تاریخی هر شهری؛ شناسنامه آن شهر است و در واقع از آثار تاریخی هر منطقه می توان به آداب و فرهنگ و تاریخ آن منطقه پی برد و این آثار تاریخی است که قدمت و تمدن هر منطقه را بازگو می کند.
 
استان خراسان جنوبی هم از مناطق تاریخی و بناهای معماری قابل توجهی برخوردار است، که به لحاظ معماری و تاریخی، خراسان جنوبی را غنی و پربار ساخته اند.
 
اما این روزها اعتراضات مردمی در خصوص استفاده و درخطر بودن تعدادی از بناهای تاریخی از جمله ارگ کلاه فرنگی، باغ اکبریه، باغ رحیم آباد و مدرسه شوکتیه به گوش می رسد.
 
رمضانی مدیرکل میراث فرهنگی خراسان جنوبی  در خصوص مشکلات تعدادی از آثار تاریخی بیرجند پاسخ داد.
 
مدیرکل میراث فرهنگی خراسان جنوبی در خصوص استفاده اداره کل اوقاف و امور خیریه از مدرسه شوکتیه به عنوان مدرسه شبانه روزی قرآن و ساخت دیوارهای تیغه ای در جلوی غرفه ها و نصب تاسیسات گرمایشی اظهارکرد: با توجه به کاربری قبلی مدرسه شوکتیه؛ استفاده از این مدرسه به عنوان مدرسه شبانه روزی قرآن مناسب است و به گونه ای از تخریب بنا جلوگیری می شود.

وی افزود: اداره اوقاف برای تامین خوابگاه فرصت دو ماهه ای خواسته است و اکنون هم بر اساس ضوابط میراث فرهنگی دیوارهای تیغه ای را جلوی غرفه ها ایجاد کرده که این دیوارها به ساختمان بنا آسیبی نمی رساند.
 
 
مدیرکل میراث فرهنگی خراسان جنوبی در خصوص نصب تاسیسات گرمایشی هم بیان کرد: بناهای تاریخی سایر شهرها از جمله یزد و اصفهان و همچنین باغ اکبریه بیرجند هم دارای تاسیسات هستند و اگر قرار باشد از ساختمان استفاده شود بدون تاسیسات امکان پذیر نیست. قبلا در مرمت و زیرسازی مدرسه شوکتیه لوله کشی شوفاژ انجام شده است و اکنون فقط تاسیسات نصب می شود که این به بنا آسیبی نمی زند و فقط باید با اصول خاص خود اجرا شود.
 
رمضانی در خصوص ساخت و سازهای دانشگاه علوم پزشکی و هلال احمر در اطراف باغ اکبریه بیرجند هم اظهارکرد: وقتی که کارشناس یونسکو به بیرجند آمد و باغ اکبریه ثبت جهانی شد؛ این بیمارستان و مرکز رادیوتراپی و شیمی درمانی با همین متراژ و حدود در حال ساخت بوده است و این باغ با همین شرایط ثبت جهانی شده است.

وی افزود: اعتراض ما نمای دیوار مرکز رادیوتراپی از سمت روستای اکبریه بوده است که قرار بود این دیوار نمای آجرکاری داشته باشد، اما برای نمای این دیوار از سنگ مرمر استفاده می کردند که ما جلوی این کار را گرفتیم و آن را متوقف کردیم. رئیس دانشگاه علوم پزشکی هم قول داد تا اجرای نمای این دیوار بر اساس ضوابط میراث فرهنگی باشد و با قاب بندی آجر اجرا شود.
 
مدیرکل میراث فرهنگی خراسان جنوبی در خصوص ارگ کلاه فرنگی بیرجند هم اظهارکرد: قبلا استانداری از فضای ارگ استفاده می کرد و روابط عمومی، نقلیه و سربازان وظیفه در این مکان فعالیت داشتند. اما استانداری این ارگ را به صورت کامل در اختیار میراث فرهنگی گذاشت و اکنون هم فرمانداری از این ارگ استفاده نمی کند.

وی افزود: از 9 ماه قبل مرمت این بنای تاریخی را آغاز کردیم و تاکنون پیشرفت های خوبی داشته و تمام آسیب هایی که در چند سال قبل به این بنا وارد شده بود را برطرف کرده ایم.
 
مدیرکل میراث فرهنگی خراسان جنوبی تصریح کرد: همچنین در ضلع جنوبی ارگ هم محوطه جدیدی که به عنوان حوض آب بوده و زیر آسفالت ها قرار گرفته است را پیدا کرده ایم و هم اکنون در حالی خالی کردن خاک های این محوطه هستیم.
 
رمضانی گفت: تاکنون برای مرمت این بنای تاریخی 300 میلیون تومان هزینه شده که به حدود 150 میلیون تومان اعتبار دیگر نیاز است و پیش بینی می شود تا پایان سال به بهره برداری برسد.
 
وی اذعان کرد: همچنین قرار است پس از اتمام مرحله مرمت ارگ؛ درب جداگانه ای برای این ساختمان از سمت خیابان باز شود و احتمالا این ساختمان به موزه تبدیل شود.
 
وی در خصوص رعایت نشدن حریم باغ رحیم آباد توسط استانداری بیان کرد: در دولت گذشته میراث فرهنگی به دلیل عدم رعایت حریم باغ از استانداری شکایت کرده بود که در سفر دوم هیئت دولت به استان؛ قرار شد این شکایت پیگیری نشود و هیئت دولت بخشنامه ای را صادر کرد که ادارات دولتی نمی توانند از یکدیگر شکایت کنند و باید اختلافات آنها توسط مقامات کشوری و با مذاکره حل شود.

مدیرکل میراث فرهنگی خراسان جنوبی با اشاره به اینکه ساختمان استانداری خط آسمان و منظر باغ رحیم آباد را مخدوش کرده و آسیب فنی برای باغ رحیم آباد ندارد تصریح کرد: اما چون ساختمان استانداری ساخته شده است؛ عملا نمی شود کاری کرد و حداقل باید 2 طبقه از این ساختمان تخریب شود.
 
رمضانی ادامه داد: اما اگر ساختمان استانداری که با میلیاردها تومان پول بیت المال ساخته شده است را تخریب کنیم؛ این موضوع از نظر شرعی، اخلاقی و نگاه اجتماعی بازتاب بدی دارد.
 
وی با بیان اینکه ای کاش مسئولانی که در آن زمان حضور داشتند کلنگ این ساختمان را به زمین نمی زدند گفت: امیدواریم در سنوات آینده که ساختمان استانداری مورد استفاده و مستعمل شد، افرادی بتوانند ارتفاع این بنا را تعدیل کنند.
 
مدیرکل میراث فرهنگی خراسان جنوبی اظهارکرد: خوشبختانه در دو سه سال اخیراتفاقات خوبی در حوزه بناهای تاریخی استان شاهد بوده ایم که واگذاری ارگ کلاه فرنگی بدون یک ریال پرداختی یکی از این اتفاقات خوب بوده و در هیچ دوره ای نه تنها این همه کار و آسیب زدایی از این بنا نشده بلکه از آن استفاده و به آن آسیب وارد می شده است.
 
رمضانی ادامه داد: همچنین در طرح ساختمان استانداری بوده است که خانه های گلی مجاور تملک، تخریب و به محوطه استانداری افزوده شود که از این موضوع هم جلوگیری کردیم.
 
وی تصریح کرد: همچنین ساختمان باغ اکبریه و رحیم آباد را هم که قبلا میراث فرنگی به صورت اداری از آن استفاده می کرد را برای بازدید افراد و به قیمت مستاجر شدن و فشار مالی انجام دادیم و دو مرکز فرهنگی بزرگ برای بازدیدکنندگان ایجاد کردیم و از تخریب و آسیب های استفده هم نجات دادیم.
 
به هر حال امیدواریم که مسئولان، دستگاه ها و نهادها در مراقبت و نگه داری از آثار تاریخی استان حساسیت بیشتری داشته باشند؛ همانطور که عدم رعایت حریم باغ رحیم آباد توسط استانداری؛ سبب ثبت نشدن این اثر به عنوان اثر جهانی شد و اکنون ای کاش؛ ای کاش مسئولان بلند شده و فایده ای ندارد.
انتهای پیام/7
Share/Save/Bookmark
کد مطلب:۱۶۵۹
کلمات کليدی: ارگ ، اکبریه ، باغ اکبریه ، ثبت ، ثبت جهانی ، تاریخی ، میراث ، کهن ، نو