سه شنبه ۱۶ آذر ۱۳۹۵ ساعت ۱۶:۲۷
رئیس اتحادیه فرش خراسان جنوبی:

تولیدکنندگان فرش خراسان جنوبی گرفتار تار و پود مشکلات

تولیدکنندگان فرش در خراسان جنوبی با وجود مشکلات فراوان تولیدات خود را به نحو احسن انجام می‌دهند.
تولیدکنندگان فرش خراسان جنوبی گرفتار تار و پود مشکلات
 
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خراسان تایم به نقل از خبرگزاری  فارس؛فرش دستباف یکی از صنایع دستی مهم خراسان جنوبی بوده که شهرت جهانی دارد؛ به گونه‌ای که فرش‌های بافت خراسان جنوبی از مشهورترین فرش‌های ایران بوده و قدمت 600 ساله دارد.

با توجه به خشکسالی‌های 18 ساله در خراسان جنوبی رقبت افراد به ویژه روستائیان استان به بافت فرش بسیار بیشتر شده و فرش‌بافی به یکی از زمینه‌های مهم اشتغالزایی تبدیل شده است.

بافت قالی در اکثر روستاها و شهرستان‌های خراسان جنوبی رواج دارد و بیش ‌از 80 درصد ساکنان روستاها به این حرفه مشغول هستند.
در حال حاضر حدود 50 هزار نفر به امر بافندگی فرش در خراسان جنوبی به صورت تمام وقت، پاره وقت و فصلی اشتغال دارند.

از مناطق مهم بافت قالی در استان می‌توان به مود، درخش، گسک، چاج، آسیابان، تقاب، نوکند، سربیشه، القار، خوسف، باغستان، کوشکک، خسروآباد، نهارجان، شاخنات، فورخاص، دره عباس، رجنوک، سرچاه و فضل‌آباد اشاره کرد که فرش‌های برخی از این مناطق به دلیل کیفیت عالی شهرت جهانی یافته است.

با وجود کیفیت مرغوب فرش دستباف خراسان جنوبی و اهمیت این صنعت در استان متأسفانه کمتر به آن توجه شده و مشکلاتی متوجه بافندگان فرش قرار دارد.
یکی از دغدغه‌ها و مشکلات اصلی فرش بافان استان بحث بیمه آنها است.

نبود بازار مناسب برای فرش‌های تولید شده در استان از دیگر مشکلات پیش‌روی بافندگان فرش بوده که این امر در کیفیت فرش تولیدی و رغبت بافندگان تاثیرگذار بوده است.
خبرنگار فارس برای بررسی بیشتر مشکلات فرش بافان استان به سراغ مسؤولان ذیربط رفته است.

رئیس اتحادیه فرش خراسان جنوبی اظهار داشت: فرش خراسان جنوبی دارای کیفیت بسیار خوب بوده که بیشتر آن به کشورهای اروپایی صادر می‌شود.

محمدحسن کامیابی‌مسک با بیان اینکه فرش خراسان جنوبی از شناخته‌ترین برندهای فرش در بازارهای جهانی است، تصریح کرد: برند فرش مود، درح و قهستان با مشخصات خاصی در بازار جهانی شناخته شده‌اند.

وی با اشاره به اینکه خشکسالی‌های 18 ساله در استان سبب شده تا افراد بیشتری به ویژه در روستاها به سمت فرش بافی گرایش پیدا کنند، افزود: در حال حاضر در استان حدود 50 هزار نفر در این حرفه به صورت تمام وقت، پاره وقت و فصلی مشغول به فعالیت هستند.

رئیس اتحادیه فرش خراسان جنوبی با بیان اینکه یکی از مشکلات اصلی بافندگان فرش در استان بحث بیمه است، گفت: در حال حاضر حدود 4 هزار و 500 نفر از بافندگان فرش در استان زیر پوشش بیمه قرار دارند.

کامیابی‌مسک ادامه داد: این آمار نشان می‌دهد کمتر از 10 درصد از بافندگان فرش زیرپوشش بیمه قرار دارند.
وی افزود: از سال گذشته بیمه حدود 800 نفر از بافندگان فرش استان حذف شده که دلیل آن دیرکرد پرداخت حق بیمه و داشتن پروانه کسب بوده است.

رئیس اتحادیه فرش خراسان جنوبی به طرح جدید کارت الکترونیکی بیمه برای بافندگان فرش اشاره کرد و یادآور شد: کسانی که مهلت اعتبار کارت آنها به اتمام رسیده می‌تواند تا 18 آذرماه جاری به اتحادیه مراجعه تا کارت‌هایشان تمدید شود و در غیر این صورت باید آزمون کتبی بدهند.

کامیابی‌مسک با بیان اینکه حدود 1.5 سال بوده که موضوع بیمه قالی بافان در استان متوقف شده و هیچ بافنده‌ای به آمار بیمه شدگان اضافه نشده است، اضافه کرد: حتی تعداد افرادی که بیمه بوده‌اند کاهش یافته است.
وی یکی دیگر از مشکلات فرش بافان استان را عدم پرداخت تسهیلات ارزان قیمت به آنها دانست و یادآور شد: با توجه به گران شدن مواد اولیه فرش و ضعیف بودن این قشر نیاز است دولت تسهیلات ویژه‌ای برای آنها در نظر بگیرد تا این مشکل سبب پیش‌فروش شدن تولیدات فرش بافان استان و در نتیجه ارزان خریدن این تولیدات توسط دلالان و همچنین کاهش مرغوبیت فرش با خرید مواد اولیه نامرغوب نشود.

رئیس اتحادیه فرش خراسان جنوبی ادامه داد: متأسفانه امسال هیچ تسهیلاتی برای بافندگان فرش استان در نظر گرفته نشده است.
کامیابی‌مسک با بیان اینکه در هفت ماهه امسال 85 هزار مترمربع فرش دستباف در خراسان جنوبی تولید شده است، تصریح کرد: ارزش این میزان فرش 30 میلیارد تومان بوده است.

وی از صادرات 50 هزار مترمربع فرش استان به خارج از کشور در هفت ماهه امسال خبر داد و یادآور شد: این میزان صادرات 5.5 میلیون دلار ارزش داشته است.

رئیس اتحادیه فرش خراسان جنوبی ادامه داد: فرش‌های استان در این مدت بیشتر به کشورهای آلمان، امارات، ایتالیا و سایر کشورهای اروپایی صادر شده است.

کامیابی‌مسک با بیان اینکه فرش استان مصرف داخلی ندارد به طوری که در گذشته 90 درصد فرش تولید شده استان به خارج از کشور صادر می‌شده است، یادآور شد: در حال حاضر 60 درصد فرش استان به خارج از کشور صادر می‌شود.
وی با اشاره به اینکه بازاریابی در بازارهای جهانی برای صادرات فرش از وظایف حکومتی است، اضافه کرد: با توجه به هزینه‌های بالای بازاریابی و تخصصی بودن این کار این اقدام از توان تولیدکنندگان و صادرکنندگان خارج است.

رئیس اتحادیه فرش خراسان جنوبی گفت: در حال حاضر میزان تولید فرش استان از تقاضای بازار مصرف بیشتر است.
کامیابی‌مسک با بیان اینکه بازار داخلی بازار محدودی است، یادآور شد: بیشتر نقاط کشور خود فرش‌بافی دارند بنابراین از مناطق خود فرش خریداری می‌کنند.

وی خاطرنشان کرد: در تولید فرش خراسان جنوبی کمتر به سلیقه مشتریان داخلی توجه شده و اولویت با بازار جهانی است.
رئیس اتحادیه فرش خراسان جنوبی با بیان اینکه فرش استان از شناخته‌ترین برندهای فرش در جهان بوده که برندهای مود، قهستان و درح با مشخصات ویژه جزو برندهای جهانی هستند، اضافه کرد: ظرافت، زیبایی، اصالت طرح و نقش و قیمت مناسب از ویژگی‌های فرش خراسان جنوبی بوده که سبب شهرت جهانی آن شده است.

کامیابی‌مسک با اشاره به اینکه برندهای فرش مود بیرجند و قهستان در استان ثبت جهانی شده است، افزود: در حال حاضر برند فرش درخش ثبت ملی شده و در تلاش هستیم تا این برند نیز به ثبت جهانی برسد.

وی به مصوبات وزارتی سفر ریاست جمهوری به استان اشاره کرد و یادآور شد: ایجاد فروشگاه اینترنتی سفارش‌پذیر فرش دستباف استان، راه‌اندازی نمایشگاه دائمی فرش در استان، ایجاد آموزشگاه جامع حرف فرش دستباف در استان و ایجاد ایستگاه تهیه و توزیع مواد اولیه مرغوب به قیمت تمام شده از جمله مصوباتی است که در سفر نخست احمدی‌نژاد رئیس جمهور قبلی مصوب شد.
رئیس اتحادیه فرش خراسان جنوبی ادامه داد: تاکنون هیچ بودجه‌ای برای اجرای این مصوبات به استان اختصاص نیافته و در حال حاضر به شرکت ایمیدرو ارجاع داده شده است.
مدیرکل تأمین اجتماعی خراسان جنوبی نیز در گفت‌وگو با خبرنگار فارس در بیرجند اظهار داشت: در استان در حال حاضر در مجموع 4 هزار و 619 نفر از بافندگان فرش زیرپوشش بیمه تامین اجتماعی هستند.

مجید درویشی ادامه داد: سهمیه خراسان جنوبی از چندین سال گذشته برای بحث بیمه فرش بافان 2 هزار و 912 نفر تعیین شده است.
وی یادآور شد: با توجه به این سهمیه باید تعداد بیمه شدگان کنونی ریزش یابد تا بتوانیم دیگر افراد را جذب کنیم.
مدیرکل تأمین اجتماعی خراسان جنوبی خاطرنشان کرد: اگر بودجه‌ای برای بیمه شدن قالی بافان در برنامه ششم توسعه ابلاغ شود تامین اجتماعی مشکلی برای زیرپوشش قرار دادن افراد جدیدی وجود ندارد.

بر اساس این گزارش، حال فرش بافان استان انتظار دارند مسؤولان به صنعت فرش‌بافی برای کمک به اشتغالزایی توجه جدی کرده و در راستای رفع مشکلات این قشر تلاش کنند تا آنان از تار و پود مشکلات رهایی یابند.
---------------------------
گزارش از سمیه محمدی
Share/Save/Bookmark
کد مطلب:۲۰۶۱
کلمات کليدی: فرش ، دستبا ف، دولت،خراسان جنوبی، بیرجند، خراسان، خراسان تایم،