خراسان تایم گزارش می دهد:
قطعه گمشده پازل سبک زندگی ایرانی- اسلامی چیست؟
17 شهريور 1395 ساعت 11:04
برخی مشکلات روحی در جامعه، طلاق، افزایش سن ازدواج، افزایش اعتیاد و آمار زندانیان همگی با فاصله گرفت از سبک زندگی ایرانی-اسلامی به اوج رسیده است.
واژه سبک زندگي که در ادبيات امروزي به مثابه واژهاي کليدي مطرح شده است، از نظر لغوي و موارد كاربرد، گستره وسيعي را دربرميگيرد، يعني از رفتارهاي خاصي که هر فردي براي زندگي خود برميگزيند تا رفتارهاي خانوادگي، فاميلي، محلي، شهري، کشوري و بينالملل قابل اطلاق است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خراسان تایم، از اين منظر، ميتوان سبک زندگي را ويژگيهاي رفتاري انسان تعريف کرد و بر اساس اختلاف اين ويژگيها، تعدد سبکها را در نظر گرفت؛ اما اين ويژگيها از ديدگاههاي مختلف قابل تقسيم به اشكال مختلف است؛ گستره اين تقسيمبندي سبک زندگي فردي، خانوادگي، گروه خاص، افراد يك شهر يا منطقه و زندگيهاي بينالمللي را شامل ميشود.
بحثهايي که امروزه، بهويژه پس از سخنان مقام معظم رهبري، مطرح شده است، تنها يک بحث توصيفي و تاريخي نيست؛ بلکه منظور اين است که سبکهاي زندگي را بررسي و ارزشيابي، و سبك صحيح را مشخص كنيم.
وقتي پسوند اسلامي نيز بدان افزوده ميشود، بدان معناست که معيار سنجش آن، ارزشهاي اسلامي است.
پس واژه سبک زندگي اسلامي ميتواند متضمن اين ويژگيها باشد كه فرد مورد نظر نيست؛ بلکه منظور يک رفتار جمعي و اجتماعي است.
در مسائل اجتماعي نيز همه افراد ملحوظ نيستند و معمولاً روش رايج در جامعه بررسي ميشود، البته چهبسا استثناهايي نيز وجود داشته باشد يا بخش زيادي از آن جامعه اين روش را نداشته باشند.
اين نيز ويژگي بحثهاي اجتماعي است. واژه اسلامي نيز تصريح دارد كه بايد از ديدگاه ارزشي به مسئله بنگريم و صرفاً توصيفي نيست.
هدفمان اين است كه روشن سازيم بايد چه نوع زندگياي داشته باشيم؟ و چه سبکي غلط است كه از آن دوري کنيم.
البته معيار ارزشيابيمان نيز ارزشهاي اسلامي است. پس هدف اين است كه يک نوع ارزشيابي از رفتارهاي رايج در جامعه، براي روشن شدن وضعيت فعلي داشته باشيم.
از طرف ديگر، بايد ضوابط ارزشيابي اسلامي را در نظر داشته باشيم، اما اينكه ارزشها و سبك زندگي موجود چگونه است، بايد از نظر جامعهشناختي و روش خاص خودش مشخص شود، اما اينکه ارزشهاي اسلامي، بهمثابه معيار سنجش چيست، بايد اسلام و ارزشهاي اسلامي را شناخت.
بايد اين دو را با هم تطبيق دهيم که آيا آنچه رايج است با سبک زندگي اسلامي يعني با ارزشهايي که اسلام در رفتار معتبر ميداند، مطابقت دارد يا ندارد؟. آنگاه بخشي را كه تطابق ندارد، بايد براي اصلاح آن چارهجويي شود که چه کنيم مردم به سمت زندگي اسلامي حرکت و کمبودهايشان را جبران کنند، راهكار آن چيست؟ از کجا بايد شروع کرد و چه نهادهايي براي اين اصلاح رفتار مؤثر هستند؟
تمسک به قرآن، راه رسیدن به سبک زندگی اسلامی
ﺣﺠﺖاﻻﺳﻼم و اﻟﻤﺴﻠﻤﯿﻦ ﺳﯿﺪﺣﺴﻦ ﺳﯿﺪی، مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با بیان اینکه تمسک به قرآن، راه رسیدن به سبک زندگی اسلامی است، گفت: انس با قرآن و عمل کردن به فرامین ائمه اطهار(ع) بهترین راه رسیدن به سبک زندگی اسلامی است.
وی با اشاره به اینکه با الگوبرداری از زندگی ائمه (ع) می توانیم زندگی ایده آل و پر از آسایش داشته باشیم، افزود: سبک زندگی اسلامی،،شیوه زندگی انسان را برای رسیدن به سعادت دنیوی و اخروی تضمین میکند.
مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه علوم پزشکی بیرجند اذعان کرد: زندگی هایی که از فضای اسلامی خارج شود، سخت بوده و آشفتگی هایی را به همراه خواهد داشت.
سیدی با اشاره به اینکه امروزه متاسفانه بسیاری از خانواده ها با سبک زندگی اسلامی فاصله گرفته اند، ادامه داد: آسیب های فراوانی متوجه خانواده شده و مشکلات عدیده ای در جامعه بوجود می آید.
وی بیان کرد: برخی مشکلات روحی در جامعه، طلاق، افزایش سن ازدواج، افزایش اعتیاد و آمار زندانیان همگی با فاصله گرفت از سبک زندگی ایرانی-اسلامی به اوج رسیده است.
مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه علوم پزشکی بیرجند گفت: امروزه شبکه های ماهواره ای و فضای مجازی زندگی را از حالت اسلامی خارج کرده و موجی از ناهنجاری ها را به راه انداخته است.
سیدی با بیان اینکه فضای مجازی زوجین را به سمت طلاق عاطفی سوق می دهد، افزود: طلاق عاطفی آثار مخرب فردی و اجتماعی بسیار زیادی بر افراد خانواده به ویژه بر فرزندان گذاشته است.
وی یادآور شد: متاسفانه امروز عده ای به بهانه زندگی مدرنیته و الگو گیری غلط از فرهنگ غرب، دست به هر تغییری میزنند.
مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه علوم پزشکی خاطرنشان کرد: باید گفت اسلام با اصل تغییر و مدرن شدن مخالف نبوده، اما عده ای به اشتباه به دنبال الگوهای نادرست از غرب می گردند.
جامعه ایرانی دارای سبکی از زندگی است که نه میتوان آنرا ایرانی نامید و نه اسلامی
میثم کهنترابی یک نخبه قرآنی با اشاره به اهمیت نظام خانواده درتعلیم و تربیت است، گفت: در دین اسلام توجه به نظام خانواده هم در آیات و هم روایات اهل بیت(ع) به ما رسیده که ضمن توجه به سیره اهل بیت(ع) مشخص میکند آنها تا چه اندازه به این موضوع مهم توجه داشتهاند.
وی افزود: از منظر اسلام و الگوی اسلامی، خانواده اولین و مهمترین نهاد برای نهادینه سازی تربیت اسلامی در افراد است.
این نخبه قرآنی با اشاره به اینکه نگاه اسلام به خانواده نگاهی کارکرد گرایانه است، بیان کرد: در روایات آمده که پیامبر باپدری که بافرزندانش محبت نمیکرد و نیاز عاطفی آنها را برآورد نمیکرد به شدت برخورد داشتند، بنابراین به نظر میرسد قبل از هر چیزی برای اینکه بتوان این الگو را نهادینه کرد، باید این مفاهیم را در جامعه ترویج داد و از جنبه عملی باید سیاستگذاریها بگونهای باشد که خانواده در بین افراد منزلت پیدا کند.
کهنترابی تصریح کرد: به نظر میرسد عدم ارزشگذاری جامعه به سنتهای صحیح از جمله ازدواج، موجب فاصله گرفتن افراد از این سنتها شده است.
وی ادامه داد: به عبارتی اگر جامعه مهریه کم، ازدواج آسان و کم هزینه بدور از تجملگرایی را ارزش بداند و در مقابل اسراف و مراسم تجملات را قبح بشمارد، این مقوله به راحتی قابل حل خواهدبود.
این نخبه قرآنی گفت: امروز جامعه ایرانی دارای سبکی از زندگی است که نه میتوان آنرا ایرانی نامید و نه اسلامی.
کهنترابی یادآورشد: البته این سخن به صورت مطلق نیست، در جوامع کوچک و گاه سنتی اسلامیت و ایرانیت بستر زندگی خانوادهها است، اما در شهرها بویژه شهرهای بزرگ آنچه بعنوان سبک زندگی اسلامی مطرح است کمتر از 20 درصد حضور عملی ندارد.
ماهواره و شبکههای اجتماعی، عامل تنزل سبک زندگی ایرانی اسلامی
عصمت محمودی سرپرست دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری خراسان جنوبی نیز با اشاره به تغییر سبک زندگی خانوادهها گفت: امروزه نقش ماهواره و شبکههای اجتماعی در تغییر سبک زندگی خانوادهها بسیار پررنگ بوده که متأسفانه باعث تنزل سبک زندگی ایرانی اسلامی در خانوادهها شده است.
وی با بیان اینکه روابط خانوادگی در بروز بسیاری از آسیبهای اجتماعی نقش دارد، اظهار کرد: در زمینه تحکیم خانواده الگوپذیری فرزندان در مرحله اول از خانوادهها آغاز میشود و سپس به سیستمهای آموزشی و دولت برمیگردد.
سرپرست دفتر امور اجتماعی و فرهنگی استانداری خراسان جنوبی با اشاره به مشکل طلاق گفت: اهمیت ندادن و فقدان ارزشهایی مانند صبر، مسئولیت پذیری، وفاداری و محبت از عوامل مهم در بروز آسیبهایی اجتماعی بویژه طلاق است.
محمودی با اشاره به تغییر سبک زندگی خانوادهها عنوان کرد: امروزه نقش ماهواره و شبکههای اجتماعی در تغییر سبک زندگی خانوادهها بسیار پررنگ بوده که متأسفانه باعث تنزل سبک زندگی ایرانی اسلامی در خانوادهها شده است.
وی با اشاره به اخبار منتشر شده در حوزه آسیبهای اجتماعی گفت: رسانهها باید در نشر خبر صادق باشند و از افراط، تفریط و بزرگنمایی در بیان مشکلات خودداری کنند.
گزارش از عادل اربابی
کد مطلب: 212
آدرس مطلب: http://www.KhorasanTime.ir/fa/doc/report/212/قطعه-گمشده-پازل-سبک-زندگی-ایرانی-اسلامی-چیست