پایگاه خبری تحلیلی خراسان تایم:
سوار بر موج فضای مجازی به کدام سو؟خفاش های فضای مجازی رها از مرزهای قانون میتازند
22 آذر 1395 ساعت 19:00
فضای مجازی موجود در این عصر، مسموم و به عرصههای مجازی تبدیل گشته که ارتکاب جرمهای اینترنتی و زیر پا گذاشتن ارزشها را در پی داشته است.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خراسان تایم به نقل از پیام بشرویه؛ در باب فضای مجازی وگستردگی این فضا نظر و بحث کارشناسی زیادی وجود دارد ولی آنچه ضرورت مدیریت فضای مجازی را بیش از پیش تبیین می کند توجه به اهمیت وافر آن است که در نگاه مقام معظم رهبری آمده است.
در تبیین اهمیت فضای مجازی و جایگاه شورای عالی فضای مجازی همین بس که رهبر معظم انقلاب اخیرا فرمودند: «اگر میتوانستم خودم مسئولیت شورای عالی فضای مجازی را به عهده میگرفتم» که این نشان از اهمیت مدیریت صحیح فضای مجازی دارد.
فارغ از تمام مزیت های بیشمار فضای مجازی و مخاطرات آن، توجه به حجم وسیع انتشار اطلاعات و اظهار نظرهای مختلف در فضاهای مجازی قابل تفکر و تامل است که میتواند در کنار انتقال اطلاعات و گستردگی آزادی بیان،خواسته یاناخواسته افراد را همسو با اهداف دشمن در مسیر تفرقه و گسترش اعمال خلاف اخلاق انسانی و اسلامی کند.
"آیت الله نجم الدین طبسی" با اشار به اینکه فعالیت دشمنان در راستای دین زدایی در فضای مجازی افزایش چشم گیری یافته بیان کرد: از همان ابزاری که دشمن برای ترویج فرهنگ باطل استفاده میکند ما بایداز همان طریق به مبارزه برخیزیم.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه با اشاره به اینکه نباید در فضای مجازی غفلت کرد و باید از این فضا در حد گسترده در مسیر وظیفه اسلامی بهره جست گفت: اگر از طریق کانال های ماهواره ای و ساخت فیلم وارد جنگ نرم شده اند باید برای مقابله با ان و ترویج فرهنگ صحیح مبتنی بر اموزه های اسلامی به تولیدات سینمایی پرداخت.ما نمی توانیم از ابزارهای نوین عقب بمانیم و اگر نمیخواهیم عقب ماندگی در این حوزه داشته باشیم باید در استفاده از ابزارهای نوین در پیوست فرهنگی اسلامی بروز باشیم.
وی افزود: بهره گیری از فضای رسانه و ارتباط جمعی موجب میشود که اطلاعات به جای انتشار در سطح کوچک بین میلیون ها انسان مبادله شود که این مزیت فضای اینترنتی ورسانه است.
آیت الله طبسی با تاکید بر اینکه شمار مسلمانان عالم و بهره مند فضای مجازی کم نیستند گفت: همانگونه که میبینیم دشمن با تبلیغات گسترده در این فضا علیه کشور و دین ما توطیه میکند ولی این بسته به هنر ما دارد شیعه و مسلمانان شمار کمی نیستند و در بسیاری حوزه های مورد نیاز از جمله علم و فناوری،علوم پژوهشی، نیروی پای کار،سخنرانان عالم و برجسته و مردمی با بصیرت و تحلیل بالا ،قوی هستند که این افراد اگر پای کار بیایند در همین فضای مجازی میتوانند فرهنگ اهل بیت را به سراسر دنیا ترویج کنند و وظیفه مسلمانی نیز حکم میکند تا پاسخ های علمی درست و کوبنده به سایت های ضداخلاقی و ضد اسلامی داده شود.
استاد سطوح عالی حوزه علمیه افزود: فضای مجازی تاثیر زیادی بر اذهان مردم دارد همانگونه که تبلیغات دشمنان مسموم است پادزهر آن نیز میتواند اثر گذار باشد، پس نباید از این فضا به بطالت استفاد کرد بلکه از فرصت استفاده کرد و فرهنگ خود را منتقل کنیم.
وی در ادامه با تاکید بر اینکه فضای مجازی باید تبدیل به فضای امن شود گفت: نباید اجازه سو استفاده از این فضا در راستای ترویح فرهنگ های ضد ارزشی و اخلاقی داده شود.
آیت الله طبسی افزود: فضای مجازی نباید به محلی برای تفرقه میان مسلمانان، مجادلات مختلف ،انتقال اطلاعات غلط و مغرض دار تبدیل شود،بسیاری با سطح علمی پایین به بیان اطلاعات غلط و غیر تحقیق و کارشناسی نشده در حوزه های مختلف دینی ،سیاسی ،اقتصادی و ... میپردازند که باید کسانی که دارای علم و فرهنگ هستند همه پای کار امده و با شبهه زدایی به مقابله بپردازند.
و اما آنچه می بینیم در شبکه های اجتماعی این روزها گاها گروه هایی راه اندازی میشود که شاید هدف اولیه انها نزاع بین برادران مسلمان و افراد نباشد ولی با درج مطالب گروهی مختلف و یا ایراد برخی نظرات به اختلافات بالا کشیده میشود و زمینه ایجاد دودستگی،نفاق و ازهم گسیختگی را فراهممی اورد.
برخی کاربران اینترنت یا به عبارتی «خفاشهای اینترنتی» سخنان یاوه و بیهوده بسیاری را به دیگر افراد جامعه نسبت میدهند و هدف آنان از این کار، تخریب شخصیت دیگران است و گاهی با رنگ و لعاب، دروغ و تهمتهای خود را آراسته و آن را به خورد عموم مردم میدهند و آبروی افراد را میبرند.
استاد سطوح عالی حوزه علمیه نظر خود را اینگونه داد: برخی اوقات افرادی با گذاشتنپست ها و مطالبی بدون سند و یا با ادعای اظهار نظر شرایط یک جمع گناه الود را در فضاهای مجازی فراهم می کنند و به راحتی زشتی و گناه های بزرگ غیبت.تهمت،تخریب برادران مسلمان و ایجاد سوء ظن را انجام میدهد و جمعی را به گناه میکشانند که این همان خواسته شیطان و دشمنان است تا محبت برادری را از بین مسلمانان بزداید.
وی افزود: هدف دشمن این است ایران آباد ،آزاد و مستقلی که زیر چتر ولایت فقیه اداره میشود وجود نداشته باشدو حال گاها برخی دانسته و ندانسته با انتشار مطالبی با دشمنان کشور همسو میشوند.
آیت الله طبسی ، با توصیه به اینکه فضای مجازی نیز همچون فضای واقعی و بلکه ببشتر از ان حریم الهی محسوب میشود بیان کرد:مراقبت از هوای نفسانی درفضای مجازی،جلوگیری از انتشار هر مطلب بدون سندی و برخورد محکم و قانونی با کسانی که امنیت اجتماعی سیاسی اقتصادی و اخلاقی ایران و شهرستان را نشانه گرفته اند از وظایف متولیان است که باید به ان عمل کنند.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه توصیه ای به بهره برداران فضای مجازی و شبکه های اجمتاعی داشت و گفت: افراد باید با بالابردن سواد رسانه و فضای مجاری و قدرت تحلیل و هوشمندی خود طوری در این فضا رفتار کنند که کسی به خود اجازه ندهد به راحتی هر مطلبی را به کسی نسبت داده یا اظهارنظرات مغرضانه خود را به انان تحمیل کند.
به گزارش پیام بشرویه، با فراگیر شدن فضای مجازی، آسیبهای فرهنگی ، اجتماعی و سیاسی این پدیده روزبهروز بیشتر میشود. موضوع تا اندازهای جدی و مهم تلقی شده است که در ماه های اخیر حتی رهبر معظم انقلاب بارها به مسئولان و مجریان برای توجه به این فضا تأکیداتی داشتهاند؛ اما گویا این هشدار ها نتوانسته مسئولان مربوطه را از خوابسنگین بیدار کند و گویی که برخی خود را به خوابزدهاند.
تا آنجا که انتشار مطالب غیراخلاقی، خلاف واقع،تهت و تخریب های سیاسی،و اظهار نظر مغرضانه به راحتی درحال انتشار است.
بنا بر دیدگاه برخی اندیشمندان انقلاب در فناوری اطلاعات و وسائل ارتباط جمعی، از جمله اینترنت و موبایل، در دهه گذشته موجب گسترش بسیاری از مشکلات اجتماعی، به ویژه «افترا»، «آبروریزی» و «نسبت بد دادن» و رفتارهای غیرمتعارفی از این قبیل شده است که عمدتاً از اغراض تلافیجویانه و هوای نفس ناشی میشود و از طریق اینترنت و وسایل ارتباطجمعی، همچون موبایل گسترش مییابد.
شریعت و احکام اسلام، مسلمانان را از دروغگویی، تهمت، افترا، شهادت دروغ، جاسوسی و رفتارهایی از این قبیل بازمیدارد؛ چنانکه قرآن کریم میفرماید: «يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا كَثِيرًا مِّنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ وَلَا تَجَسَّسُوا وَلَا يَغْتَب بَّعْضُكُم بَعْضًا؛ اى كسانى كه ايمان آوردهايد، از بسيارى از گمانها بپرهيزيد كه پارهاى از گمانها گناه است، و جاسوسى مكنيد، و بعضى از شما غيبت بعضى نكند» (حجرات: 12). ظن در اینجا به معنای تهمت بدون اماره است و تجسس، افشای نقایص دیگران و اطلاع اسرار به غیر، از جمله کذب و بهتان و افترا است.
ذکر این نکته مهم است که تحت هیچ عنوان نمیتوان جرایم مربوط به «افترا» از طریق اینترنت و غیره را آزادی بیان و انتقاد دانست و در شریعت اسلام، آزادی بیان مطلق وجود ندارد؛ بلکه مقید به رعایت حقوق سایرین و اجتناب از هتک حرمت دیگران است.
فضای مجازی موجود در این عصر، مسموم و به عرصههای مجازی تبدیل گشته که ارتکاب جرمهای اینترنتی و زیر پا گذاشتن ارزشها را در پی داشته است. برخی کاربران اینترنت یا به عبارتی «خفاشهای اینترنتی» سخنان یاوه و بیهوده بسیاری را به دیگر افراد جامعه نسبت میدهند و هدف آنان از این کار، تخریب شخصیت دیگران است.
حال سوال اینجاست، آیا در قانون اسلامی کشور ما برای برخورد و جلوگیری از وقوع این اعمال اقدامی قاطع انجام شده است و آیا آنگونه که برخی به بستن زبان منتدان مجوزدار می پردازند، برنامه ای مدون برای کنترل انتشارات در این فضاها ترتیب داده شده است؟
تا چقدر مدیران شورای عالی فضای مجازی و متولیان مربوطه توانسته اند، در جلوگیری از نشر اکاذیب، گسترش شایعات، تهمت و غیبت به بهانه آزادی بیان و جلوگیری از ایجاد تفرقه بین مردم توسط خفاشان اینترنتی موفق باشند؟
گزارش: سکینه وثوقی
کد مطلب: 2179