شنبه ۱۱ دی ۱۳۹۵ ساعت ۱۱:۰۶
عمق محرومیت در روستای مرزی

یخ زدگی روح «دُرُح» در سرمای زمستان/کارگری هم نصیب مردم نشد

جمعیت هزار نفری روستای مرزی «دُرُح» در کنار یک مرکز اقتصادی از مشکلات زیادی رنج می‌برند و از فاصله ۱۵۰ کیلومتری مرکز استان چشم‌انتظار توجه مسئولان برای حل مشکلات هستند.
یخ زدگی روح «دُرُح» در سرمای زمستان/کارگری هم نصیب مردم نشد
 
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خراسان تایم به نقل از خبرگزاری مهر؛ «دُرُح» نام دارد و بیش از هزار نفر را در خود جای داده است. تا مرز، چندساعتی بیش فاصله ندارد. مردمانش صفا و صمیمتی بر چهره داشته و در اندک زمانی کوتاه مانند آشنایی دیرینه با تو هم نشین می‌شوند.

قدم در وادی‌اش که بگذاری با سرزمینی پهناور رو به رو می‌شوی. روستای وسیع با کوچه‌های خاکی... تنها خیابآن‌های اصلی آسفالت شده و فرعی‌ها نیز برای آینده‌ای روشن روزگار می‌گذرانند.

برای بررسی مشکلاتش ساعاتی را مسیر ۱۵۰ کیلومتری بیرجند تا «دُرُح» می‌پیمایم. خودرو را در خیابان بسیج متوقف کرده و در پی مشکلات از این کوچه به کوچه‌ای آن سوتر می‌روم.

گویی عظمت روستا درهم‌شکسته و گردوخاکی که با هر وزش بادی بر غلظتش افزوده می‌شود، روستا آن را در هم گرفته است.
خانه‌ها یکی درمیان در نمایی اسکلتی سکوت اختیار کرده‌اند. بنا به گفته یکی از اهالی، این خانه‌ها بافت قدیمی داشته و صاحب خانه‌ها آن را تخریب کرده اما بنا به دلایلی تنها تا مرحله اسکلت‌بندی پیش رفته‌اند.

احداث میدان تنها با یک تابلو و دیگر هیچ
خیابان بسیج مرا به میدان شهدا منتهی می‌کند. جایی که تنها با یک تابلو به نام شده و نه از زیباسازی خبری است و نه فضای سبز...

از فلکه و کوچه‌های خاکی می‌گذرم. نمای روستا را از بلندای قبرستان برانداز می‌کنم. زمین های گسترده و خالی به چشم می‌خورد که می‌توان منزلگاه هزاران جوان بی‌سرپناه شود. فقط اندک توجهی از سوی مسئولان را می‌طلبد.
تنها با حضور چند مقام عالی‌رتبه استان می‌شود رنگ آبادی را به «دُرُح» بخشید. چراکه اهالی‌اش مردمانی پای‌کار بوده و در نیروی انسانی از هیچ همتی دریغ نمی‌کنند.


«دُرُح» در انتظار گازرسانی
یکی از اهالی روستای «دُرُح» که گویی برای زیارت قبور آمده است می‌گوید: این روستا دارای بیش از هزار خانواده جمعیت دارد.

زهره احمدی در بیان مشکلات روستای «دُرُح» می‌افزاید: نبود گاز یکی از مهم‌ترین مشکلات پیش روی این منطقه است.
وی می‌افزاید: صحبت گاز کشی چندی پیش در این روستا طنین‌انداز شد و اما تاکنون نیز این روستا از نعمت گاز بهره نبرده است.

احمدی با بیان اینکه برخی از مردم این روستا توانی برای تهیه نفت و یا گاز ندارند، گفت: ناتوانی جسمانی این افراد باید موردتوجه مسئولان باشد تا در امر گازرسانی بیش‌ازپیش تلاش کنند.
وی ادامه می‌دهد: همچنین بسیاری از خانه‌ها قدیمی بوده و در گرم کردن خانه باید نفت زیادی را خریداری کنند.
احمدی ادامه می‌دهد: این روستا شب های سردی را به خود دیده و گاز کشی یکی از اساسی‌ترین نیازهای آن است.
وی می‌افزاید: این روستا تا شهرستان بیرجند کیلومترها فاصله دارد و آن گونه که از عملکردها پیداست، هزینه اعتبار برای روستایی دورافتاده به ذائقه مسئولان خوش نیست.

نبود پزشک متخصص در «دُرُح»
از دور ساختمانی بزرگ به چشم می‌خورد. با دست اشاره‌ای به آن می‌کند و می‌گوید: بهداشت این روستا دارای فضای بسیار بزرگی است.

احمدی با بیان اینکه مکانی که خالی از پزشک باشد به‌کار نمی‌آید، می‌گوید: تنها دو پزشک عمومی در این روستا حضور دارند که آن هم به‌صورت شیفتی کار می‌کنند.

از این بانوی روستایی خداحافظی می‌کنم و به دنبال ساختمان بهداشت، مدرسه و بانک جست‌وخیز می‌کنم. عجیب است که تمامی این امکانات وجود دارد اما برخی آن چنان که شایسته است برای مردم نجیب درح کارایی ندارد.
خیابآن‌های خاکی را آب های روان و سرگردان فراگرفته اما منشأ آن‌ها پیدا نیست. جوی آب حاشیه خیابان اصلی هم مملو از زباله است. کسی نمی‌داند متولی کیست و چه کسی بر این صحنه‌ها نظارت می‌کند.


خانمی سیاه چهره که در بدو ورودم خودم را به وی معرفی کرده بودم، مرا برای صرف چایی به داخل خانه دعوت می‌کند. پارچه‌ای به‌صورت عمامه بر سر پیچیده و لباس های رنگارنگی دارد. دعوتش را قبول نمی‌کنم چرا که هنوز موارد زیادی را برای بررسی پیش رو دارم.

با لبخندی شیرین می‌گوید: اگر گزارشت کارساز خواهد بود و صدای ما را به گوش مسئولان می‌رساند، غصه نبود پزشک متخصص را حتما بنویس.
جوابش را با لبخند می‌دهم و می‌گویم امید است صدای این روستای دورافتاده از بیرجند به گوش مسئولان استانی برسد.

روستاهای مرزی موردتوجه قرار گیرند
مسیرهای خالی و خاکی زیادی دارد. فضایی مناسب برای احداث پارک بازی و یا میدان فوتبال... اما دریغ از این امکانات. هر چند مدت از دور گردوخاکی مثال گردباد بلند می‌شود.
خود را از میدان خاکی به خانه‌های قدیمی که بیشتر به مخروبه شباهت دارد، می‌رسانم. پسر بچه‌ای در لابه‌لای خاک های انباشته‌شده در حال جست‌وخیز است. پیرمردی هم پارچه‌ای به کمربسته و در آفتاب گرم زمستانی زمان سپری می‌کند.
به سراغش می‌روم. خودش را اندکی جمع‌وجور می‌کند و می‌گوید: درح شرایط بسیار مناسبی برای توسعه دارد.
رضا عباسی با بیان اینکه زمین های مسطح و گسترده زیادی در حوالی وجود دارد، افزود: شاید ساخت‌وساز اندکی از گردوخاک های روزانه بکاهد.
وی ادامه می‌دهد: در حوالی این روستا، روستاهای زیادی مانند «هَنگر، لانو و مشکوتی» وجود داشته که نیازمند توجه مسئولان است.

به دلیل نبود برخی زیرساخت‌ها در روستا، خشکسالی و  شغل، بسیاری از جوانان این روستا و دیگر روستاهای اطراف به شهرستان‌ها مهاجرت کرده اندعباسی با تاکید بر اینکه باید به روستاهای مرزی توجه ویژه شود، می‌افزاید: این در حالی است که در روستایی مانند هنگر با جمعیت پنجاه خانوار، حتی مغازه‌ای برای خرید مایحتاج زندگی وجود ندارد.
وی با بیان اینکه روستاهای مرزی نقش مهمی را در ایجاد امنیت ایفا می‌کنند، می‌گوید: باید به این روستاها توجه و از مهاجرت آن‌ها به شهرستان‌ها جلوگیری شود.

عباسی با بیان اینکه روستاهای مرزی منطقه در معرض خالی شدن از سکنه هستند، می‌گوید: در حال حاضر به دلیل نبود برخی زیرساخت‌ها در روستا، خشکسالی و  شغل، بسیاری از جوانان این روستا و دیگر روستاهای اطراف به شهرستان‌ها مهاجرت کرده اند.



آلودگی آب شرب
امام‌جمعه درح نیز در گفتگو با خبرنگاران در خصوص مشکلات مردم این منطقه گفت: بخش درح بیش از ۴۰ روستا دارد و شغل اکثر مردم دامداری و کشاورزی است.
حجت‌الاسلام محمد راستگو عنوان کرد:خشک‌سالی ۱۸ ساله باعثِ تلف شدن دام و از بین رفتن کشاورزی مردم شده که فشار زیادی را بر مردم وارد کرده است.
امام‌جمعه درح اظهار کرد: بخش درح، استعدادهای فراوانی دارد که ازجمله بازارچه مرزی میل ۷۸، وجود معادن، دشت وسیع و ظرفیت بخش کشاورزی است.

راستگو، محرومیت و عدم وجود آب را از مشکلات بخش درح دانسته و می‌گوید:  در بسیاری از روستاها مردم، مدت‌ها منتظرند تا تانکر آب‌رسانی به روستای آن‌ها برود و بتوانند یک ۲۰ لیتری آب به‌دست آورند.
وی با بیان اینکه برخی مردم منطقه حتی امکانات اولیه زندگی را ندارند، تصریح کرد: خانواده‌هایی را در این منطقه داریم که در یک اتاق زندگی می‌کنند.

امام جمعه درح عنوان کرد: در برخی روستاها که میزان آب دهی چاه‌ها و قنوات بسیار پایین آمده است به دلیل بالا بودن کربن و نیترات، شبکه بهداشت استفاده از آن آب را ممنوع کرده است.
وی با بیان اینکه در برخی روستاهای این بخش حتی اهالی برای برداشت آب ۲۰ متر از چاه پایین می روند تا بتوانند آب برداشت کنند، گفت: وضعیت آب شرب در درح خطرناک است.

راستگو، ترک تحصیل دانش‌آموزان را از دیگر مشکلات درح عنوان کرد و افزود: باوجوداینکه در نظام اسلامی نهضت سوادآموزی راه افتاده است اما در بسیاری از روستاها به دلیل ناتوانی اقتصادی خانواده‌ها، بسیاری از دانش‌آموزان ترک تحصیل می‌کنند.
وی با اشاره به فاصله ۲۰ دقیقه‌ای برخی روستاها تا مرکز بخش گفت:وضعیت معیشت مردم به گونه‌ای است که حتی با این فاصله کم امکان فرستادن فرزندانشان  برای تحصیل ندارند چرا که اعلام می‌کنند پول خوابگاه نداریم.

بازارچه ای به نام درح به کام دیگران
مردم درح علی رغم وجود مرز ماهیرود تنها بازارچه رسمی و فعال استان در کنار دست شان هیچی سهمی از اشتغال و رونق این منطقه نصیب شان نشده است.

سهم مردم این منطقه فقط کارگری و باربری است که البته به همین هم راضی هستند اما آن هم به طوری که سهم کارگران افغانستانی دو برابر سهم اهالی این منطقه تقسیم شده است.

علاوه براین چون کارهای اجرایی و ستادی بازارچه ماهیرود به دست افراد غیربومی است اهالی این منطقه گلایه مند هستند که هیچ سهمی از عواید مرز نصیبشان نمی شود و فقط عواید آن به نام بخش درح اما به کام غیربومیان است.
امام جمعه درح با اشاره به وجود بازارچه مرزی میل ۷۸ در نزدیکی این بخش گفت: این بازارچه به نام مرز درح اما به کام دیگران است و مردم منطقه حتی سهم کارگری را در آن ندارند.
 وی با تاکید بر اینکه مردم منطقه باید از عوائد این بازارچه سهم داشته باشند، گفت: مردم این منطقه به کارگری در بازارچه نیز راضی هستند اما کارگری هم نصیب مردم این منطقه نشده است.



امام جمعه درح بابیان اینکه بیشتر اشتغال بازارچه در دست کارگران افغان است، اظهار کرد: در بازارچه دو کارگر افغانستانی و یک کارگر ایرانی فعالیت می‌کنند؛ می‌گوییم حداقل نصف نصف کنید اما مسئولان اعلام می‌کنند اگر این کار را بکنیم افغانی‌ها بازارچه را تعطیل می‌کنند! آیا نمی‌شود فکری به حال این موضوع کرد؟
مردم درح به کارگری در بازارچه راضی هستند اما کارگری هم نصیب مردم این منطقه نشده استوی می گوید: تعداد افغانی هایی که در بازارچه کار می کنند زیاد است و از هر سه ماشین بار و کالا که آنها خالی می‌کنند یکی را برای تخلیه بار به مردم روستاهای مرزنشین  واگذار می کنند.

امام‌جمعه درح در خصوص گازرسانی به بخش درح هم گفت: خط لوله اصلی انتقال گاز با درح ۵۰ کیلومتر فاصله دارد اما هنوز گازرسانی به این منطقه اجرایی نشده است.
وی می‌گوید: اگر باران سیل‌آسا یا برف در این منطقه ببارد امکان گازوئیل و نفت به روستاها از بین می رود.
 وی با تاکید بر اینکه مسئولان گازرسانی به درح را جدی بگیرند؛ گفت: فقط در شعار حمایت از مرزنشینان را سر ندهیم در عمل برای کمک این قشر تلاش شود.
امام‌جمعه درح در خصوص کارت های  مرزنشینی هم گفت:  بسیاری از مرزنشینان منطقه هنوز کارت مرزنشینی ندارند و این در حالی است که افراد هستند که کارت مرزنشینی دارند اما مرزنشین نیستند و در شهرهای دیگر سکونت دارند.
طرح «شهر شدن درح» در حال پیگیری است
نماینده مردم نهبندان و سربیشه در گفت و گو با خبرنگار مهر بیان کرد: در حال پیگیری هستم که روستای درح را تبدیل به  شهر کنم.
نظر افضلی ادامه داد: در این صورت تمام امکانات شهر٬ اعم از شهرداری٬ جمع آوری زباله و غیره به آنجا تعلق می‌گیرد.
با توجه به نزدیک بودن این روستا به مرز ماهیرود، باید زیر ساخت ها و امکانات گسترش یابد و به مشکلات مردم منطقه ویژه توجه شود  زیرا  یکی از زیرساخت های اصلی توسعه و رونق مرز ماهیرود، توجه به درح استوی با اشاره به نبود گاز در روستای درح بیان کرد: طرح گاز کشی به این روستا در حال پیگیری است و در آینده‌ای نزدیک از این نعمت برخوردار می‌شوند.
افضلی با تاکید بر مطالبه گری از سوی مردم بیان کرد: شهرستان نهبندان با تلاش و همکاری مردم به‌زودی گاز کشی می‌شود.
وی تأمین امکانات و زیرساخت‌ها حق مردم درح دانست و گفت: با توجه به نزدیک بودن این روستا به مرز ماهیرود، باید زیر ساخت ها و امکانات گسترش یابد و به مشکلات مردم منطقه ویژه توجه شود.
افضلی ادامه داد: یکی از زیرساخت های اصلی مرز ماهیرود، توجه به درح است.
طرح افزایش سهمیه کنکور رشته پزشکی در نهبندان و درح
نماینده مردم نهبندان و سربیشه با اشاره به نبود پزشک متخصص در درح بیان کرد: مردم باید مطالبه و پیگیری کنند تا پزشک متخصص عام‌المنفعه در آنجا حضور یابد.
افضلی بیان کرد: برای رفع این مشکل اقدامات و پیگیری های زیادی در مجلس انجام داده‌ام.
وی ادامه داد: در این راستا طرح افزایش سهمیه کنکور پزشکی به دانش‌آموزان سربیشه٬ درح و نهبندان از سوی ما ارائه شده است.
افضلی افزود: بنابراین طرح سهمیه پذیرش کنکور در رشته‌های پزشکی در این مناطق زیاد می‌شود و دانش‌آموزان باید تعهد بدهند که در همین حوزه‌ها خدمت کنند.
نماینده مردم نهبندان و سربیشه بیان کرد: امید است با اجرای این طرح موافقت و بخش اعظمی از مشکلات درح برطرف شود.
گزارش حاکی از آن است که باید روستاهای مرزی موردتوجه بیشتری از سوی دولت قرار گیرد و حمایت از مرزنشینان تنها به تاکید در جلسات و شعار خلاصه نشود.
Share/Save/Bookmark
کد مطلب:۲۴۷۷
کلمات کليدی: در ح، زمستان ، خراسان جنوبی، بیرجند، خراسان، خراسان تایم،