باغهای تاریخی خراسان جنوبی به دلیل تخصیص نیافتن اعتبار، در وضعیت قرمز قرار گرفته است؛ یکی از مهمترین این باغها، باغ تاریخی گلشن طبس است؛ براساس اعلام یک مسؤول مرتبط، با روند رو به رشد خشکسالی و شیوع آفات در بین درختان، چنانچه اعتباری برای نگهداری این باغها تخصیص نیابد، تا 3 سال آینده باغ تاریخی و فضای سبزی در خراسان جنوبی باقی نمیماند.
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خراسان تایم به نقل از گلشن طبس؛ باغهای تاریخی خراسان جنوبی به دلیل تخصیص نیافتن اعتبار در وضعیت قرمز قرار دارد؛ آنطور که مدیر پایگاه باغهای تاریخی میراث فرهنگی استان اعلام کرده، تاکنون 119 باغ تاریخی در خراسان جنوبی شناسایی شده که از این تعداد 29 باغ در فهرست آثار ملی و یک باغ هم در فهرست میراث جهانی ثبت شده است؛ 50 باغ دیگر هم با نام و الگوی باغ ایرانی شناسایی شده تا به فهرست 119 باغ اضافه شود.
جنتیفر با اشاره به اینکه یکی از این باغها، باغ تاریخی گلشن طبس است، افزود: ممکن است در طول سالها، باغها تغییر ماهیت و کاربری داده و یا بر اثر رفتار و عملکرد مالکان، عناصری از باغ جابهجا یا حذف شده باشد اما این باغها به لحاظ فرهنگی و استفاده از مکان، هنوز ایرانی و تاریخی هستند.
وی با اشاره به اینکه بخش عمدهای از باغ های تاریخی استان مالکیت خصوصی دارد، خاطرنشان کرد: تعداد کمی از این باغها در بیرجند و طبس مالکیت دولتی دارد اما مالکان آنها با تعامل با میراث فرهنگی در مرمت و طراحی مشارکت دارند؛ باغ گلشن طبس هم در اختیار اوقاف و بهرهبردار آن شهرداری است.
مدیر پایگاه باغهای تاریخی میراث فرهنگی خراسان جنوبی درباره اعتبارات اختصاص یافته برای مرمت باغهای تاریخی نیز بیان کرد: متأسفانه از طرف مجموعه مدیریتی استان در این مورد کم لطفی شده و طی 2 سال اخیر، اعتباری برای این مورد تخصیص نیافته است.
به گفته وی سالانه برای نگهداری فضای سبز هر باغ تاریخی 60 میلیون تومان اعتبار نیاز است اما رقمی به این بخش هم اختصاص نیافته و سال گذشته از محل اعتبارات استانی فقط 50 میلیون تومان به باغ گلشن طبس و 4 میلیون تومان به باغ بهلگرد و امسال هم به همین باغ 34 میلیون تومان اعتبار تخصیص یافته است.
جنتیفر ادامه داد: سال گذشته برای هر یک از باغهای رحیمآباد و اکبریه 100 میلیون تومان، بهلگرد 45 میلیون تومان، حاجیآباد فردوس 50 میلیون تومان و شوکتآباد 50 میلیون تومان اختصاص یافت؛ در سال جاری نیز برای باغهای گلشن طبس، رحیمآباد و اکبریه بیرجند بودجه خوبی از محل اعتبارات ملی مصوب شده اما تاکنون فقط 90 میلیون تومان برای باغ رحیمآباد تخصیص یافته و بقیه هیچ اعتباری دریافت نکردهاند.
وی تصریح کرد: با روند رو به رشد خشکسالی و شیوع آفات در بین درختان، چنانچه اعتباری برای نگهداری این باغها تخصیص نیابد بعید میدانم تا 3 سال آینده باغ تاریخی و فضای سبزی در استان باقی بماند.
وی اظهار امیدواری کرد که با توجه به تعداد زیاد باغهای تاریخی منحصر به فرد و توجه ویژهای که از دوره تیموری به باغسازی در خراسان جنوبی شده و همچنین قابلیت پیوستن برخی از آنها، به فهرست باغهای جهانی؛ مجموعه مدیریتی استان شامل سازمان برنامه و بودجه، استانداری، منابع طبیعی، آب منطقهای، اوقاف و امور خیریه و... به نگهداری باغهای تاریخی توجه ویژهای داشته باشند؛ اما متأسفانه به دلیل نبود حساسیتهای لازم و استقبال کم این سازمانها، وضعیت باغهای تاریخی استان قرمز است.
کلمات کليدی: گلشن ، وضعیت قرمز ، قرمز ، بحرانی