به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خراسان تایم به نقل از خبرگزاری فارس؛ آب یکی از نعمتهای بزرگ الهی است که جایگزینی تاکنون برای آن نیامده و زندگی بدون این نعمت الهی امکانپذیر نیست.
دعوا بر سر آب همیشه وجود داشته و امروزه با رشد خشکسالیها تشدید شده است، خراسان جنوبی یکی از استانهای شرقی کشور بوده که از آب و هوای گرم و خشک برخوردار است.
این استان مدت 18 سال است که با خشکسالی دست و پنجه نرم میکند و از این
منظر ضررهای فراوانی را متحمل شده است.
خشکسالی زمینهای کشاورزی زیادی را تحت تاثیر قرار داده و میزان زیادی از درختان را به کلی نابود کرده که به الوار تبدیل شدهاند.
چشمهها و قناتهای زیادی در این استان به کلی خشک شده و برخی از آنها با کمبود آب فراوانی روبهرو شدهاند.
کمبود منابع آبی سبب کاهش شدید محصولات کشاورزی در این استان شده و سطح درآمد کشاورزان به میزان زیادی کاسته شده است.
خشکسالی تنها محصولات را متأثر نکرده است و بر انسان نیز اثر گذاشته و روستاهای زیادی را تحت تاثیر قرار داده است.
در برخی از روستاهای استان آب آشامیدنی نیز وجود ندارد و شرکت آب و فاضلاب روستایی با تانکرهای سیار آب مورد نیاز آنها را تأمین میکند ولی با این وجود اینگونه آبرسانی تکافوی نیاز روستاییان را نمیکند.
آب مورد نیاز تعداد زیادی از روستاهای استان به وسیله چشمههای جاری در آنها تأمین میشد که با ادامه خشکسالیها در این استان دیگر چشمهها خشکیده شده و نیاز اهالی را تأمین نمیکند و دعوا بر سر آب در روستاهای استان زیاد شده است.
آب و فاضلاب روستایی این استان اقدام به آبرسانی به روستاهای این استان کرده است و برای تأمین آب مورد نیاز آنها چاههای عمیق حفر میکند به طوری که در این زمینه مدیرعامل آب و فاضلاب روستایی خراسان جنوبی در 31 فروردینماه سال جاری با بیان اینکه مجوز برداشت آب از سفرههای زیرزمینی 32 میلیون متر مکعب در سال است، گفته: به علت خشکسالیهای چند ساله و افت آبهای زیرزمینی در حال حاضر 22 میلیون مترمکعب آب در سال برداشت میشود که پایینتر از سقف مجاز است.
علیاکبر بسکابادی از اجرای 64 مجتمع آبرسانی در روستاهای استان خبر داد و بیان کرد: با توجه به اجرای این طرح راهکارهایی مانند استفاده از آبهای غیر متعارف باید مدنظر قرار گیرد.
وی از تخصیص 70 میلیارد تومان اعتبار برای آبرسانی به روستاهای استان خبر داد و گفت: از محل این اعتبار تلاش میشود امسال مشکل آب 60 روستای استان حل شود.
همچنین این مقام مسؤول در رابطه با خشک شدن منابع آبی در 21 فروردینماه سال جاری گفته است: بر اثر خشکسالی 41 حلقه چاه و 35 رشته قنات از منابع تحت مدیریت آب و فاضلاب روستایی استان خشک شده است.
بسکابادی افزود: خشک شدن یکهزار و 200 رشته قنات و کاهش آبدهی 63.6 درصدی قناتها در سه دهه اخیر سبب شد که روستاییان با مشکلات تأمین آب شرب و کشاورزی مواجه شوند و با توجه به اینکه کم آبی مهاجرت روستائیان را به شهرها افزایش داده است، از مردم روستاها خواستاریم در مصرف آب صرفهجویی کنند.
مسؤول بسیج سازندگی خراسان جنوبی در رابطه با آبرسانی سیار به روستاهای استان در 25 مهرماه سال جاری اظهار کرده: به طور میانگین 425 روستا با جمعیتی بالغ بر 16هزار و 380 خانوار و 58 هزار و 261 نفر توسط بسیج سازندگی استان در امسال با تانکر آبرسانی میشود.
محمد زهرایی تصریح کرد: در سال گذشته نیز آبرسانی به 493 روستا صورت گرفته و تعداد تانکر فعال در حوزه آبرسانی سیار 34 عدد اعم از خصوصی و دولتی است.
افرادی با تانکرهای تعبیه شده بر روی کامیون در تلاش هستند تا روستائیان بیآب نمانند و به موقع آب مورد نیاز آنها را تأمین کنند ولی این افراد از تأخیر در پرداخت حقوقشان اعتراض دارند.
یکی از آبداران نهبندانی امروز در گفتوگو با خبرنگار فارس در بیرجند اظهار داشت: از مسؤولان درخواست دارم علت پرداخت نشدن به موقع حقوق آبداران شهرستان نهبندان را بیان کنند.
علی موسوی با بیان اینکه چند سال متوالی این موضوع زندگی آبداران را دچار مشکل کرده است، تصریح کرد: ما آبداران نمیتوانیم نیازهای فرزندان مدرسهای خود را تأمین کنیم و از این
منظر شرمنده خانواده خود میشویم.
وی یادآور شد: وسایل نقلیه ما باید در فصول سرد و گرم سال در رفت و آمد باشند تا مردم روستاهای تحت فشار بیآب نباشند.
این شهروند نهبندانی خاطرنشان کرد: بیآبی مردم در روستاها مساوی با دعا و نفرین مردم به حال آبداران است و ما باید تمام تلاش خود را به کار گیریم تا آب را به موقع برسانیم ولی مسؤولان به فکر پرداخت حقوق معوقه ما نیستند.
کم آبی در خراسان جنوبی و تاخیر در پرداخت حقوق آبداران مشکلاتی را برای آنها ایجاد کرده که نیاز به برنامهریزی از سوی مسؤولان دارد.
در این رابطه خبرنگار ما در نامهای به شماره 228 در تاریخ 28 آذرماه سال جاری به مدیرعامل آب و فاضلاب روستایی استان و در نامهای به شماره 229 به استاندار خراسان جنوبی این پیام را منتقل کرد ولی متأسفانه جوابیهای از سوی آنها دریافت نکرد.