به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خراسان تایم به نقل از وحدت درمیان ؛ به قول معروف می گویند آب مایه حیات است، و حیات همه موجودات به آن وابسته است. در سالهای اخیر آب، این مایه حیات برای افرادی که کمبود آب و بی آبی را تجربه کرده اند ارزشمند تر شده است. تامین آب شرب و مورد نیاز روستاها و مناطقی که با کم آبی مواجه هستند از وظایف دولتها بوده است. در خراسان جنوبی به علت خشکسالی های اخیر و همچنین قدمت طولانی و فرسودگی شبکه آبرسانی روستاها، بسیاری از روستاها با کمبود آب مواجه هستند و در همین راستا شرکت آب و فاضلاب روستایی استان اقدام به آبرسانی به روستا کرده است، که هم اکنون به حدود 500 روستا آبرسانی انجام می شود. حدود 17 هزار خانوار روستایی و بیش از 64 هزار نفر، منتظر 20 لیتر آب در هفته هستند. بسیج سازندگی از سال 90 طی قراردادی به صورت مدیریت پیمان با شرکت آب و فاضلاب روستایی استان، آبرسانی به روستاها را به عهده گرفت و به بیش از 400 روستا آبرسانی کرده است. ابتدای آذرماه امسال در بی خبری بسیج سازندگی آبرسانی را به شرکت تعاونی دهیاران استان واگذار می کنند این درحالی است که به گفته مسئول بسیج سازندگی استان این قرارداد تا سال 96 ادامه داشته است.
*به بسیج توهین کردند
محمد زهرایی، مسئول بسیج سازندگی خراسان جنوبی گفت: «در 3-4 سال گذشته، آبفای استان در شورای برنامه ریزی آبرسانی سیار به روستاها را به بسیج سازندگی واگذار کرد که این قرارداد تا سال 96 ادامه داشته است. در واقع بسیج سازندگی برای آبرسانی به روستاها درخواست نکرده و این اقدام به درخواست آب و فاضلاب روستایی انجام شده است.بسیج سازندگی نه آبرسانی را درخواست کرده و نه به پیمان خاتمه داده است و در واقع این کار را از بسیج سازندگی گرفتند.»
زهرایی بیان کرد: «در برابر این موضوع، هیچ اعتراض بی دلیلی انجام ندادیم و گفتیم اختیار با خودشان است، یک روز استاندار عزیزی این کار را به بسیج سازندگی محول کرد و امروز هم استاندار محترم دیگری این کار را از بسیج سازندگی گرفته است.اگر چه نگران چنین روزی بودم و این نگرانی را به مسئولان وقت گفته بودم، اگر اکنون در برابر این اقدام سکوت کنیم، ممکن است چند ماه بعد مسئولان بگویند عملکرد بسیج سازندگی ضعیف بوده که انجام این کار را از آنها گرفتیم. نگرانی من این است که با اتحادیه دهیاران هم مطابق با روالی که با بسیج سازندگی رفتار شده است، عمل شود و پیمانکار در کارش موفق نشود و کار مردم محروم و تشنه روستا لنگ بماند.آبرسانی را از بسیج گرفتید که گرفتید؛ اما با طرف قرارداد جدید اینگونه رفتار نکنید.»
وی تصریح کرد: «آبرسانی سیار کار خیلی تخصصی و فنی نیست که مسئولان بگویند بسیج سازندگی ضعیف عمل کرده است، بسیج از جاهای دیگری باید متوجه شود که آبرسانی سیار به اتحادیه دهیاران واگذار شده است؟ در واقع این اقدام مسئولان بدون اطلاع بسیج سازندگی، نوعی دهن کجی و توهین به بسیج سازندگی است؛ در عین حال بسیج سازندگی هیچ واکنشی نشان نداده است.»
زهرایی ادامه داد: «در دو سال گذشته، درمقطعی10 ماهه حتی یک ریال اعتبار هم برای آبرسانی تخصیص نیافت؛ ولی هیچ تجمع، اعتراض و بیانیه دادنی انجام نشد، اما چرا انجام نشد؟ حدود ده ماه از سال می گذرد و هیچ اعتباری برای آبرسانی سیار داده نشده است؟ اما هیچ اعتراضی نشده است به این دلیل که مردم به بسیج اعتماد دارند نه به زهرایی، بسکابادی یا شاهوردی! مردم به هویت بسیج اعتماد دارند و مطمئن هستند که بسیج حق کسی را ضایع نمی کند و همین اعتماد سبب شده که کسی اعتراض یا تجمع نکند، اما آیا این اتفاق برای تیم جدید آبرسانی هم خواهد افتاد؟ آیا بخش خصوصی این نامهربانی ها را ببیند با اتحادیه دهیاران مثل بسیج برخورد می کند؟»
*خواستیم کمک حال دولت باشیم
مسئول بسیج سازندگی خراسان جنوبی گفت: «طی زمان آبرسانی نه تانکر اضافه ای در اختیار بسیج قرار گرفت، نه اعتباری و نه سامانه حمل و نقل مناسبی؛ اما همیشه اعتبارات در آخر کار داده می شد. مردم خراسان جنوبی اگر بزرگمنش، صبور و قانع نبودند و افرادی مطالبه گر و به دنبال احیای حقوق خود و منشور حقوق شهروندی بودند؛ آیا اجازه می دادند که مسئولان برای 17 هزار خانوار با تانکر آب تامین کنیم و در روستاها بمانند؟ آیا اقدام به مهاجرت نمی کردند تا مشکلات عدیده دیگری برای دولت ایجاد شود؟ آیا این افراد نمی توانستند تیم یا کمپینی در فضای مجازی ایجاد کنند و حقوق خود را مطالبه و رسانه ای کنند؟ اما رفتار مردم استان در طول تاریخ نشان داده مردمی صبور و بزرگمنش هستند.»
وی افزود: «اینکه اعلام کنیم به 500 روستا آبرسانی سیار داریم افتخار نیست، اینکه هر روز شاهد خشکسالی و از بین رفتن روستاها باشیم افتخار نیست، افتخار این است که برای جلوگیری و از هم پاشیدن روستاها برنامه داشته باشیم.»
زهرایی گفت: «بسیج سازندگی از ابتدای سال جاری تاکنون یک میلیارد و 800 میلیون تومان از آب و فاضلاب طلبکار است. برخی گفته اند که بسیج سازندگی پیمانکار آبرسانی بوده است و حالا هم خودش باید بدهی ها را پرداخت کند، اما این افراد باید مواظب رفتار و گفتار خود باشند، این کار بر زمین مانده بوده و بسیج برای کمک به دولت آن را قبول کرده است.
نوع پیمان انجام شده، مدیریت پیمان بوده است به این معنی که بسیج کار را با اعتبارات و منابع مالی کارفرما که همان آب و فاضلاب است مدیریت کرده است. تمام حق الزحمه ای که بسیج طی این مدت دریافت کرده است، ماهانه دو میلیون تومان بوده است و اگر قرار باشد بسیج بدهی ها را پرداخت کند تا هزار سال دیگر هم موفق نخواهد شد.» زهرایی که تصور می کند ممکن است از سخنان او برداشت سیاسی شود در پایان تاکید می کند:« بنده سیاسی نیستم و سیاسی صحبت نمی کنم، بلکه تخصصی هستم و تخصصی صحبت می کنم و دوستان هیچ برداشت سیاسی از سخنان من نکنند و مخالفت من را سیاسی برداشت نکنند.»
*دستور استاندار بود
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب روستایی استان در گفتگو با مهرمشرق،گفت: «مدیریت آبرسانی به روستاها با آب و فاضلاب روستایی است که از سال 90 تا آبان ماه سال جاری بسیج سازندگی آبرسانی سیار را به عهده داشت و از ابتدای آبان ماه اتحادیه توسعه دهیاری ها به عهده گرفته است. قرارداد بسیج از آبان سال گذشته تا آبان امسال به اتمام می رسید که در مهرماه نامه ای به مسئولین بسیج ارسال کردیم.»
بسکابادی با بیان اینکه تغییر مجری آبرسانی فارغ از مسائل سیاسی است، گفت: «استاندار معتقد است به مدیریت واحد شهری است و در روستاها نیز مدیریت روستا به عهده دهیاران باشد و به همین علت آبرسانی سیار را به آنها دادیم. حتی قصد داریم مدیریت و نگهداری شبکه های آبرسانی را اگر اتحادیه دهیاران قادر باشند به آنها بدهیم و این تغییر مجری به خاطر تفکر سیاسی نیست و صرفا برای منسجم کردن مدیریت واحد در روستاهاست. البته تفکر مدیریت واحد شهری نیاز به قانون دارد و باید قانونگذار مصوب کند.»
این سخنان مدیر آب و فاضلاب روستایی درحالی است که یکی از مسئولین استان در جلسه ای دستور می دهد آبرسانی سیار به دهیاران واگذار شود و پس از اینکه از جاهای دیگر به گوش ما رسیده نامه می نویسند که قرارداد با آبرسانی بسیج به اتمام رسیده است. اما باید گفت بسیج در تمام این مدت با وجود طلبی که از شرکت آب و فاضلاب داشته با سعه صدر به مردم محروم در روستاها خدمت کرده است و مهم همین خدمت به مردم است به خصوص که روستاییان زیادی روزها منتظر تانکر آبرسانی هستند تا سر موقع بیاید تا آب موردنیازش تامین شود. هرچند عادت کرده ایم که حل مشکل آب خوردن مردم را هم به مسائل سیاسی گره بزنند اما نباید به واسطه سیاسی کاری و پررنگ کردن یک خدمت، آب رسانی به مردم را سیاسی کنند.