يکشنبه ۱۹ دی ۱۳۹۵ ساعت ۲۰:۰۳
معاون میراث فرهنگی استان خراسان جنوبی:

آثار ثبت ملی استان خراسان جنوبی به ۸۰۶ اثر رسید

معاون میراث فرهنگی خراسان جنوبی گفت: با ثبت ۶ اثر طبیعی استان در فهرست میراث ملی تعداد آثار ثبت شده استان به ۸۰۶ اثر رسید.
آثار ثبت ملی استان خراسان جنوبی به ۸۰۶ اثر رسید
 
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خراسان تایم به نقل از خبرگزاری تسنیم؛ علی شریعتی‌منش  اظهار داشت: با ثبت 6 اثر طبیعی استان خراسان جنوبی در فهرست آثار ملی تعداد آثار ثبت شده در استان به 806 مورد رسید.

وی افزود: این 6 اثر طبیعی شامل آبشارهای دره سبزرود سرایان، درخت کهنسال اسکیونگ درسربیشه، دره تجنود، مجموعه چنارهای تجنود زیرکوه، کال جنی طبس و بنه دره چلونک زیرکوه است.
شریعتی‌منش گفت: آبشارهای دره سبزرود سرایان در 35 کیلومتری شمال شهرستان سرایان یکی از محل‌های بسیار جالب و ییلاقی است که جهت کوهپیمایی و صخره نوردی و دره نوردی  مکان مناسبی است. 

وی افزود: درخت بنه کهنسال چلونک زیرکوه نیز در میان دره‌ای سرسبز و زیبا با چشم‌اندازی منحصر به فرد با صلابت و استوار خودنمایی می‌کند که اطراف این درخت را کوهها و تپه‌های سرسبز، انواع گیاهان دارویی و علفی احاطه کرده است و دره چلونک با سرسبزی و زیبایی خود در بیشتر ایام سال پذیرای مسافران و گردشگران است.

معاون میراث فرهنگی اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی درباره درخت سرو کهنسال اسکیونگ سربیشه نیز اظهار داشت: داخل روستای اسکیونگ از توابع شهرستان سربیشه و در مجاورت زمین‌های کشاورزی روستا، سرو کهنسال زیبایی قرار دارد.

وی افزود: به دلیل علاقه و اعتقاد عمیق مردم به آن بسیار باارزش و قابل احترام است و دخیل‌های بسیار زیاد بر شاخ و برگ آن نشان از قداست آن است.
شریعتی‌منش عنوان کرد: این درخت به لحاظ آبیاری مشکلی ندارد به همین جهت سرسبز و شاداب است و  لابت و استواری درخت از جاده دسترسی قابل مشاهده است.
معاون میراث فرهنگی اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی گفت: وسعت تاج این درخت معادل 28.129 مترمربع است و محیط تنه 10.4 متر، قطر تنه 30.1 متر و ارتفاع درخت 18 متر است که براساس نظرات کارشناسی سن این درخت تقریباً معادل 850 سال تخمین زده می‌شود.

شریعتی‌منش با اشاره به ثبت ملی دره و چنارهای کهنسال تجنود زیرکوه در کمیته تخصصی ثبت و حریم میراث طبیعی بیان کرد: در همسایگی کویر سوزان و تفتیده همت‌آباد زیرکوه و در فاصله کمتر از پنج کیلومتر یکی از معجزات خداوند در زمین به وقوع پیوسته است دره‌ای سرسبز و زیبا با رودخانه‌ای جاری و درختانی عظیم که به بهشت گردشگران در استان خراسان جنوبی شهرت یافته است.

معاون میراث فرهنگی اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی افزود: دره تجنود در فاصله 70 کیلومتری جنوب شرق مرکز شهرستان زیرکوه و در مجاورت روستای قدیمی تجنود قرار دارد.

شریعتی‌منش یادآور شد: دره تجنود علاوه بر جایگاه رفیعی که در بعد طبیعی دارد از لحاظ تاریخی و فرهنگی نیز حائز اهمیت است به طوری که سد تاریخی تجنود در پایین دست همین رودخانه یکی از آثار مهم و برجای مانده از دوره‌های گذشته است و قدمت چنارهای دره تجنود از 500 تا 600 سال بوده و وسعت تاج آنها از 50 تا 113 متر مربع می‌باشد.
معاون میراث فرهنگی اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی در توصیف کال جنی این اثر طبیعی ملی گفت: کال جنی در فاصله حدود 27 کیلومتری شمال غربی شهر طبس در دامنه غربی رشته کوه فعال شتری و در پایین دست رودخانه دائمی ازمیغان ( که در اصلاح محلی به نام کال جنی یا رودخانه جنی نامیده می‌شود) قرار گرفته است.

شریعتی‌منش تصریح کرد: این ناحیه از نظر شرایط زمین‌شناسی و تنوع پدیده‌های فرسایشی بسیار جالب توجه و بکر است و نام کال جنی نیز احتمالاً به علت وجود دودکش‌های جن متعدد در اطراف دره و اشکال جالب فرسایش لانه زنبوری و غارهای فرسایشی در رسوبات آبرفتی و کنگلومرایی- ماسه سنگی دیواره رودخانه باشد که همراه با پیچ و خم‌های معتدد رودخانه مناظر بسیار بدیع و بعضاً رعب انگیزی را پدید آورده است.

وی افزود: وجود چاله‌های بزرگ پرآب همراه با نیزارهای متعدد در مسیر رودخانه و اکوسیستم خاص آن در کنار شرایط زمین شناسی و ژئومورفولوژی یاد شده مناظر رویایی را به وجود آورده است.

معاون میراث فرهنگی اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی گفت: کال جنی که از ارتفاعات روستای زیبای ازمیغان شروع شده و از شمال به طرف دشت طبس امتداد یافته و با وجود پیچ و خم‌های زیاد و فرسایش‌های رعب انگیز و وجود آب فراوان و سنگ آبهای زیبا مناظری بدیعی را در طول مسیر 9 کیلومتری خود به وجود آورده است که همین اشکال زیبا مورد توجه طبیعت دوستان و گردشگران قرار گرفته و هر روزه تعداد زیادی از این رودخانه زیبا و شگفتی‌های آن دیدن می‌کنند.

شریعتی‌منش بیان کرد: قدمت این رودخانه از نظر زمین شناسان به حدود 150 میلیون سال می‌رسد و مردم از قدیم الایام به آن کال جنی می‌گویند و هم اکنون نیز در بین مردم به همین نام شهرت دارد.
وی همچنین به ثبت ملی بنه دره چلونک زیرکوه اشاره کرد و گفت: در میان دره‌ای سرسبز و زیبا با چشم‌اندازی منحصر به فرد، بنه کهنسالی با صلابت و استوار از فاصله دور خودنمایی می‌کند.

معاون میراث فرهنگی اداره‌کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی خاطرنشان کرد: اطراف این درخت را کوهها و تپه‌های سرسبز، انواع گیاهان دارویی و علفی احاطه کرده است و دره چلونک با سرسبزی و زیبایی خود در بیشتر ایام سال پذیرای مسافران و گردشگران است.
شریعتی‌منش تصریح کرد: معاونت میراث فرهنگی خراسان جنوبی اقدامات لازم را برای ثبت آثار دیگری همچون تعدادی خانه، محوطه تاریخی و آثار طبیعی را انجام داده است.
Share/Save/Bookmark
کد مطلب:۲۷۰۳
کلمات کليدی: ثبت ، آثار ؛ ملی ، باستانی ، تاریخی