دوشنبه ۲۷ دی ۱۳۹۵ ساعت ۱۹:۱۲
دست‌آورد جدید پژوهشگران

پوشاندن لباس سبز بر تن بیابان‌های طبس

پژوهشگران سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران برای نخستین بار به فرمولاسیون تولید مالچ زیستی بیوپلیمری دست یافتند و این یافته‌ی مهم خود را در راستای بیابان‌زدایی و کاهش اثرات مخرب طوفان شن و ماسه، در 400 هکتار از اراضی اطراف خطوط ریلی شهرستان طبس به‌عنوان پایلوت اجرا کردند.
پوشاندن لباس سبز بر تن بیابان‌های طبس
 
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خراسان تایم به نقل از گلشن طبس ؛ به‌منظور بیابان‌زدایی و جلوگیری از توفان‌های شن و ماسه، پژوهشگران سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران مالچ بیوپلیمری تولید کردند که با اجرای پایلوت آن موفق به کاشت گیاه در مناطق بیابانی ارومیه و طبس شدند.

دکتر مهران کیانی، مجری طرح، تمرکز تحقیقاتی خود را بر روی تولید مالچ‌های زیستی برای کاهش توفان‌های ماسه‌ای و ریزگردها دانست و گفت: با مطالعاتی که در این زمینه انجام شد، به فرمولاسیون تولید انواع مالچ‌های بیوپلیمری دست یافتیم.

وی پایداری کم را از معایب مالچ‌های زیستی دانست و خاطرنشان کرد: در این مطالعات با بهینه‌سازی فرمولاسیون توانستیم پایداری این نوع مالچ‌ها را به یک سال افزایش دهیم.

کیانی با تأکید بر اینکه مالچ‌های بیوپلیمری تولیدشده در عرصه‌های بیابانی کشور تست میدانی شده است، یادآور شد: پایلوت محصولات تولید شده در اطراف خطوط ریلی طبس و منطقه «جبل‌کندی» ارومیه اجرایی شده است.

وی با اشاره به اینکه یکی از اهداف این طرح استقرار پوشش گیاهی با مالچ‌های زیستی بوده است، افزود: مالچ‌های بیوپلیمری پایداری زیادی ندارند و پایداری مالچ‌های بیوپلیمری در حدود ۳ تا ۴ ماه است و با تغییراتی که در فرمولاسیون مالچ‌های زیستی ایجاد کردیم، توانستیم شرایط بهینه‌ای برای استقرار پوشش گیاهی در این منطقه ایجاد کنیم و این یک موفقیت بزرگ برای ما بوده است؛ چراکه گیاه برای همیشه ماندگار است، ولی مالچ پس از مدتی از بین می‌رود.
کیانی اضافه کرد: در مقایسه با روش‌های مرسوم محلی، این روش می‌تواند راهکاری مناسب برای کاهش توفان‌های گرد و غبار برای سایر نقاط کشور باشد.

این محقق به پایلوت اجرا شده در طبس اشاره کرد و با تأکید بر اینکه در پایلوت طبس پروژه  دشواری را اجرایی کردیم، گفت: خطوط ریلی در منطقه همواره دستخوش توفان‌های ماسه‌ای است و این امر منجر به پوشیده شدن خطوط ریلی این منطقه از ماسه می‌شود.

عضو هیات علمی سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی ایران با تأکید بر اینکه هزینه‌های زیادی برای ماسه‌روبی خطوط ریلی صرف می‌شود، اظهار کرد: علاوه بر آن در طول سال حرکت قطارها در این منطقه به دلیل توفان‌های ماسه‌ای، متوقف می‌شوند.

وی ادامه داد: از این رو با قراردادی که راه آهن با ما منعقد کرد، با پاشش بیو پلیمرها، گیاه «تاغ» را در طبس کاشتیم.
کیانی با بیان این که فاز اول این طرح با موفقیت انجام شد، ادامه این پروژه را در گرو تأمین اعتبارات این طرح دانست.
وی با بیان اینکه این مالچ با نگهداشتن رطوبت برای طولانی‌مدت موجب رویش گیاه در مناطق بیابانی می‌شود، یادآور شد: با استفاده از این محصول دانش‌بنیان ۱۲ هکتار در ارومیه و ۴۰ هکتار در طبس مالچ‌پاشی زیستی شد.

عضو هیات علمی سازمان پژوهش‌های علمی و صنعتی از راه‌اندازی آزمایشگاه مرجع مالچ با همکاری ستاد توسعه فناوری آب، خشکسالی، فرسایش و محیط زیست معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری خبر داد و گفت: با راه‌اندازی این آزمایشگاه هر محصولی که در این زمینه تولید شود، در این آزمایشگاه مرجع مورد بررسی قرار می‌گیرد تا از داده‌های این بررسی در راستای ارتقای محصول استفاده شود.
Share/Save/Bookmark
کد مطلب:۲۹۰۶
کلمات کليدی: لباس سبز ، بیابان ، تن ، تن پوش ، طبس