چهارشنبه ۶ بهمن ۱۳۹۵ ساعت ۰۹:۴۵
گزراش

تقاضای نافرجام جوانان مرزنشین خراسان‌جنوبی برای کارت مبادلات مرزی

جوانان مرزنشین خراسان جنوبی نیازمند صدور کارت مبادلات مرزی هستند و مسؤولان آن را منوط به زمان خاصی می‌دانند.
تقاضای نافرجام جوانان مرزنشین خراسان‌جنوبی برای کارت مبادلات مرزی
 
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خراسان تایم به نقل از خبرگزاری فارس؛  نقاط مرزی در هر کشوری برای مبادلات بسیار اهمیت دارد اگرچه در این نقاط قاچاق کالا نیز توسط افراد سودجو انجام می‌شود.

حفاظت از مرزها برای هر کشور از اهمیت زیادی برخوردار است و در این راه هزینه‌های بالایی را متحمل می‌شوند.
بازارچه‌های مرزی در کنار مرزها ایجاد می‌شوند و راه تبادل کالا در بین کشورها هستند به طوری که از این راه سالانه اعتبارات زیادی جابجا می‌شود.



خراسان جنوبی یکی از استان‌های شرقی کشور است که دارای 11 شهرستان است که از این بین زیرکوه، نهبندان، سربیشه و درمیان شهرستان‌های مرزی هستند.
ایران و افغانستان دارای 945 کیلومتر مرز مشترک هستند که از این میزان 465 کیلومتر آن در محدوده خراسان جنوبی قرار گرفته است.


طول مرز درمیان با افغانستان 70 کیلومتر، زیرکوه 147 کیلومتر، سربیشه 110 کیلومتر و نهبندان به عنوان جنوبی‌ترین نقطه استان از شرق به کشور افغانستان محدود می‌شود.

حضور مرزنشینان در مرزها از اهمیت بالایی برخوردار است و به نوعی کار حفاظت از مرزها را به عهده دارند و دولت باید با فراهم کردن امکانات برای آنها از خالی شدن مرزها تا حد امکان جلوگیری کند.

یکی از راه‌های حفظ مرزنشینان در مناطق مرزی صدور کارت مبادلات مرزی بوده است که توسط دولت برای کمک به معیشت و زندگی آنها ایجاد شده است.

در خراسان جنوبی صدور این کارت از سال 1390 آغاز شده است و در سهمیه عادی به ازای هر نفر حدود  100 دلار و در سهمیه مناطق محروم به ازای هر نفر حدود 200 دلار به مرزنشینان پرداخت می‌شود.


این استان بیش از 10 تعاونی مرزنشین فعال دارد که مرزنشینان را موظف می‌کند به صورت جمعی اقدام به واردات کالا کنند.

خراسان جنوبی دارای چهار بازارچه مرزی است که از آنها می‌توان به بازارچه ماهیرود، یزدان و دوکوهانه اشاره کرد که از میان آنها تنها بازارچه ماهیرود فعال است.

جمعیت مرزنشین این استان اعم از شهری و روستایی طبق آمار موجود در سال 90 بیش از 304 هزار نفر بوده است که مسؤولان باید برای حفظ آنها در مرزها نهایت تلاش خود را به کار گیرند.
مرزنشینان استان برای تامین هزینه‌های زندگی خود باید اقدام به واردات کالا نمایند که برای این امر نیاز به کارت مبالادت مرزی وجود دارد.

معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی در 25 شهریورماه سال جاری در این رابطه با بیان اینکه هر ساله ثبت‌نام جدید از مرزنشینان برای دریافت کارت الکترونیکی مبادلات مرزی در بهمن‌ماه صورت می‌گرفته است، گفت: اما بر طبق مصوبه جدید هیأت وزیران از سال گذشته ثبت‌نام برای دریافت این کارت به ماه‌های مهر، آبان و آذر موکول شده است.

مهدی ماهگلی با اشاره به اینکه اعتبار کارت‌های الکترونیکی مبادلات مرزی سه ساله است، اضافه کرد: افرادی که اعتبار کارت آنها تمام شده است می‌توانند نسبت به تمدید اعتبار آن اقدام کنند.

وی با بیان اینکه تاکنون حدود 46 هزار و 966 خانوار برای دریافت کارت الکترونیکی مبادلات مرزنشینان در خراسان جنوبی ثبت‌نام کرده‌اند، یادآور شد: این تعداد حدود 91 درصد جمعیت مرزنشین استان را تشکیل می‌دهند.
معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی خاطرنشان کرد: سهمیه ارزی که امسال برای مرزنشینان دارای این کارت در نظر گرفته شده 130 دلار به ازای هر نفر است.

مدیر تعاون، اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان جنوبی همچنین در نهم آذرماه سال جاری با بیان اینکه 97 درصد مرزنشینان استان برای دریافت کارت مبادله مرزی اقدام کرده‌اند، گفت: 192 هزار و 906 نفر در استان مشمول دریافت کارت مبادله مرزی هستند.

حسن سروری یادآور شد: آخرین مهلت ثبت‌نام برای دریافت کارت مبادله مرزی پایان آذرماه سال جاری است که افراد باید در این مدت کارت خود را دریافت و فعال کنند.

وی ادامه داد: مجوز ارزی هر کارت 160 دلار است، در این ارتباط مرزنشینان می‌توانند به ازای هر کارت به همین میزان توسط تعاونی‌ها صادرات و به تناسب صادرات به همین میزان واردات داشته باشند.
مدیر تعاون، اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی خراسان جنوبی کاهش چشمگیر سهمیه ارزی را از مشکلات تعاونی‌های مرزنشین دانست و اضافه کرد: کاهش اقلام از 71 قلم به 41 قلم، کاهش چشمگیر حق ورودی برای مواد غیر خوراکی از 50 به 30 درصد و برای مواد خوراکی از 100 به 70 درصد رسید که این موضوع سبب رکود در فعالیت‌های صادراتی تعاونی‌ها می‌شود.

با این وجود مرزنشینان این استان از نحوه صدور کارت مرزنشینی رضایت نداشته و جوانان که تازه زندگی مشترک خود را آغاز کرده‌اند در این زمینه گلایه کرده‌اند.

یکی از مرزنشینان خراسان جنوبی امروز در گفت‌و‌گو با خبرنگار فارس در بیرجند اظهار داشت: من تازه ازدواج کردم و می‌خواهم کارت مرزنشینی ثبت‌نام کنم.

مهدی مرادی با بیان اینکه مسؤولان مربوطه اظهار می‌کنند مهلت ثبت‌نام از ابتدای مهرماه تا آخر آذرماه بوده است، تصریح کرد: اکنون من چگونه هزینه‌های زندگی خود را تامین کنم؟!

وی با بیان اینکه با وجود خشکسالی، کشاورزی و دامداری نیز کاهش یافته است، یادآور شد: در حال حاضر تنها از راه صادرات و واردات می‌توانیم اندکی از هزینه‌های زندگی را تامین کنیم.
این مرزنشین استان ادامه داد: گروهی از جوانان به سبب عدم شغل مناسب مناطق مرزی را رها کرده و به سوی شهرها مهاجرت می‌کنند.

مرادی در پایان از مسئوولان خواست: برای جوانان این مناطق تدبیری بیندیشند تا مناطق مرزی بیش از این خالی از سکنه نشوند.
این مشکل خبرنگار ما را بر آن داشت تا برای حل آن به سراغ معاون امور بازرگانی و توسعه تجارت سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان جنوبی برود.


الیاس جویبان امروز در گفت‌و‌گو با خبرنگار فارس در بیرجند در رابطه با ثبت‌نام افراد تازه ازدواج برای اخذ کارت الکترونیکی مبادلات مرزی، اظهار داشت: براساس تبصره یک ماده دو آیین‌نامه اجرایی قانون ساماندهی مبادلات مرزی، کارت مبادلات مرزی در ماه‌های مهر، آبان و آذرماه هر سال صادر و هر سه سال یک بار تمدید می‌شود.

وی خاطرنشان کرد: آن دسته از افرادی که موفق به ثبت‌نام در سال جاری نشده‌اند می‌توانند در سال آینده در زمان تعریف شده و هماهنگ با تمام کشور با در دست داشتن مدارک مورد نیاز با مراجعه به یکی از دفاتر پیشخوان شهرستان‌های محل سکونت خود یا شهرستان مرکز استان نسبت به ثبت‌نام و دریافت کارت الکترونیک مبادلات مرزی اقدام کنند.

--------------------------
گزارش از: زهرا محمدی
Share/Save/Bookmark
کد مطلب:۳۱۱۶
کلمات کليدی: تقاضای نافرجام؛ جوانان؛ مرزنشین ؛خراسان‌جنوبی؛ کارت، مبادلات مرزی