به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خراسان تایم؛ شهرستان نهبندان در استان خراسان جنوبی یکی از بزرگترین تولیدکننده محصول زیتون در استان و حتی در کشور است که همه ساله با کشت و صادرات این محصول در بازارهای داخلی و خارجی زمینههای اشتغالزایی فراوانی را ایجاد میکند.
این شهرستان با تولید ارقام مختلف زیتون شامل زرد، روغني، کروناکي و آبيکن طرفداران داخلی و خارجی زیادی را جذب خود کرده و زیتون روغنی که یکی از بهترین انواع این محصول است که به دلیل صرفه اقتصادی و استحصال روغن از آن مورد علاقه بسیاری از تاجران و کشاورزان قرار دارد و روغن بدست آمده از آن علاوه بر مصرف داخل استان به سایر مناطق کشور نیز ارسال می شود.
زیتون از محصولاتی است که سازگاری با شرایط آب و هوایی خراسان جنوبی دارد و به دلیل مقاومت بسیار بالای زیتون در مقابل گرما و خشکی و خواص دارویی بسیار زیاد 400 هکتار از زمین های کشاورزی شهرستان نهبندان زیرکشت این محصول است.
در خواص زیتون میتوان گفت زيتون سنگهاي صفراوي را دفع و يبوستهاي مزمن را درمان ميکند و تسکين دهنده قولنجهاي ناشي از ورم کليه است. همچنين اين ميوه بسيار مفيد در تسکين درد و سوزش سوختگيها، درمان آفتاب زدگي و سرمازدگي، گزش حشرات، مار و عقرب نقش قابل توجهي دارد.
برگ زيتون کاهش دهنده فشارخون است و جوشانده آن براي تسکين درد دندان مفيد است. برگهاي زيتون غني از مادهاي تلخ به نام «اولئوروپئين»، حاوي مقداري اسيد چرب، عناصري چون نيتروژن، فسفر، كلسيم، منيزيم و حاوي مواد قندي است. در طب قديم بيشتر از روغن زيتون به عنوان ملين و همچنين براي معالجه دردهاي عصبي استفاده ميشده است.
روغن زيتون علاوه بر کاهش کلسترول بد خون و پيشگيري از بروز مشکلات عروقي، مانع از رسوب كردن کلسترول بر ديواره عروق و سرخرگها و تنگ شدن آنها ميشود. اين گياه و روغن آن ميزان قند خون را تنظيم ميکنند و خاصيت ضد سرطان و ضد التهابي دارد تا جايي که ممکن است از التهاب روده نيز پيشگيري کنند. خاصيت زيتون براي پيشگيري و درمان آسم و آرتروز نيز شناخته شده است.
نهبندان قطب پرورش زیتون استان
محمد مالکی، مدیرجهاد کشاورزی نهبندان در گفتگو با خبرنگار ما با بیان اینکه سطح زیر کشت محصولات باغی شهرستان نهبندان 29 هزار 333 هکتار با میزان تولید سالانه 3 هزار 614 تن است گفت: از این میزان 305 هکتار باغ زیر کشت زیتون است که 140هکتار آن بارور است.
وی با بیان اینکه برداشت زیتون در شهرستان نهبندان از شهریورماه آغاز می شود ادامه داد: زیتون برداشتی از باغات نهبندان برای مصرف داخلی استان استفاده شده و مهم ترین محصول تولید شده از زیتون این شهرستان روغن زیتون است.
مالکی افزود: کار برداشت زیتون در شهرستان نهبندان در مهرماه تمام می شود و زیتون برداشتی به بازارهای مصرف ارسال می شود.
مدیر جهاد کشاورزی نهبندان با اشاره به اینکه بیشترین محصول زیتون نهبندان مربوط به دشت محمدآباد و چاهداشی است خاطر نشان کرد: کارگاه روغن کشی زیتون شهرستان شروع بکار کرده است که کشاورزان می توانند محصول خود را برای روغن کشی به آنجا ببرند.
برداشت زیتون در 3 مرحله
طالبی یکی از باغداران زیتون شهرستان می گوید: بیش از 15 سال است که این باغ را احداث کرده است و با توجه به شرایط منطقه و کم آب بودن منطقه و رشد بسیار خوب زیتون عزم خود را جذب کردیم تا این باغ را به ثمر برسانیم.
وی با بیان اینکه زیتون در مقابل گرما و خشکی مقاومت بسیار زیادی دارد افزود: برداشت زیتون در سه مرحله انجام می گیرد اوایل شهریور زیتون سبز برای کنسرو برداشت شده و مهر و آبان نیز برداشت زیتون سیاه برای روغن گیری انجام می شود.
یکی از کارشناسان کشاورزی هم در گفتگو با خبرنگار ما با بیان اینکه شهرستان نهبندان استعداد ویژه ای در تولید زیتون دارد گفت: شرایط خاص آب و هوایی و استفاده از روش های نوین کشاورزی و آبیاری می تواند در افزایش تولید و رونق گرفتن تولید زیتون در نهبندان نقش داشته باشد.
وی افزود: با توجه به استفاده اصولی از کودهای شیمیایی، محصول تولیدی زیتون و کودهای آن در حد استاندارد قرار داشته و به همین دلیل، طرفداران زیادی در بازارهای داخل برای آن وجود دارد.