به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خراسان تایم، تماشاي فیلم و رفتن به سینما، یکی از وسایل ارتباط جمعی در زندگی روزمره افراد ، روشی برای داد و ستدهای اجتماعی و برقراری ارتباطات درون گروهی و برون گروهی و حتی اندیشه هر فرد برای چگونه زیستن است، به طوری که اندیشه ها، عقاید، نگرش ها در زندگی انسان ها با فیلم شکل می گیرد و تغییر می کند.
علی رغم نقش جدايي ناپذير فيلم و سينما از زندگي افراد، اين صنعت ارزشمند در کشور ما رو به ركود است و همین امر در مقیاس استان ها با شدت بیشتری جریان دارد.
خراسان جنوبی نیز علی رغم سابقه ای که در عرصه نمایش دارد از این موضوع مستثنی نشده و سینماهای این استان دچار به دلایل مختلفی چون عدم استقبال مخاطبان از نمایش ها و همچنین حمایت نشدن توسط متولیان، فرسودگی شده اند.
این روزها حال روز سینماهای خراسان جنوبی مطلوب نیست هرچند این امر نه تنها در استان ما بلکه در سایر نقاط کشور نیز مشاهده میشود و در این بین تنها سهم سینماها، رکود نسبی تماشاگر و خالی بودن گیشهها است که این امر نیازمند توجه بیشتر دولت و البته بخش خصوصی به این بخش هنری اثرگذار است.
در این رابطه، كارشناسان دلايلي چون هماهنگ نبودن فيلم مطابق با سليقه مخاطب، بي توجهي به تزئينات ساختماني سينما و كمبود فضاهاي فرهنگي با كاربري سينما در شهرهاي كوچك را از دلايل عدم رغبت تماشاچيان به سينما مي دانند.
سینما به عنوان هنر هفتم علاوه بر کارکردهای فرهنگی بسیاربالا، مزیت های اقتصادی و سیاسی فراوانی نیز دارند و امروزه جهان غرب از هر سه کارکرد این صنعت برای پیشبرد اهداف خود در جهان استفاده می کند.
فعالیت هفت سینما در خراسان جنوبی
معاون هنری و سینمایی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان جنوبی از فعالیت هفت سینما در خراسان جنوبی خبر داد و گفت: از این تعداد یک سینما در سرایان، دو سینما در فردوس، یک سینما در نهبندان، یک سینما در طبس و دو سینما در بیرجند فعال است.
علی زمزم سرانه صندلی در استان را تا قبل از راهاندازی سه سینمای جدید بیش از هزار و ۱۰۰ صندلی اعلام کرد و افزود: با راهاندازی سه سینمای جدید تعداد صندلیها به دو هزار و ۳۰ صندلی افزایش یافت.
وی با تأکید بر اینکه استقبال مردم از سینما نسبت به سال گذشته افزایش داشته است، اذعان داشت: تبلیغات موثر، دسترسی آسان، افزایش کیفیت صدا و تصویر سینماها از راهکارهای موثر در افزایش رونق سینماها است.
معاون فرهنگی و هنری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خراسان جنوبی پیرامون وضعیت بهسازی و بازسازی سینما فردوسی بیرجند گفت: مالک سینما فردوسی بیرجند سپاه پاسداران است که در زمینه بهسازی این سینما تا کنون پیگیریهای زیادی انجام شده است.
جانمایی نامناسب و مستهلک بودن سینماها از علل اصلی در عدم جذب مخاطب
زمزم جانمایی نامناسب و مستهلک بودن سینماها را از علل اصلی در عدم جذب مخاطب در سینماهای استان دانست و اضافه کرد: از دیگر عوامل استقبال کم مردم نسبت به سینماها را می توان دانلود اینترنتی فیلمها عنوان کرد.
وی همچنین به بهرهمندی نقاط مختلف استان در استفاده از سینماهای بیرجند اعلا کرد: نیمه جنوبی شهر با سینماها فاصله زیادی دارند لذاعدم وجود پارکینگ در محل فعالیت سینما مانعی در برابر استفاده مردم سینما شده است.
یک شهروند بیرجندی در گفتوگو با خاوران تایم، با بیان اینکه متاسفانه ماهواره آنچنان در خانوادهها نفوذ کرده که خانواده ها به دلیل مشاهده فیلم های ماهواره ای دیگر رغبتی نسبت به دیدن فیلم ها در سینما ندارند، افزود: کم بودن فیلمهای خوش ساخت و نبود تنوع فیلم در سینما را از دیگر عوامل عدم استقبال مردم از سینما اعلام کرد.
محمد حقجو عدم برخورداری از تجهیزات دیجیتال و قدیمی بودن ساختمان و سالن سینماها را از دیگر دلایل کاهش تماشاگر در سالنهای سینما دانست و متذکز شد: پخش فیلم خوب و تماشاگر پسند با وجود تمام کاستیها و نبود امکانات موجب جذب مخاطب میشود.
لزوم توجه و همکاری آموزش و پرورش با سینماهای استان/ عدم تبلیغات مناسب در راستای معرفی فیلمهای سینمایی
وی بر لزوم توجه و همکاری آموزش و پرورش با سینماهای استان تأکید کرد و بیان داشت: همزمان با بازگشایی مدارس، اموزش و پرورش اولين پتانسيلي است كه ميتواند سينماهای استان را حمايت و در راستای رشد آن تلاش کند.
حقجو همچنین از عدم تبلیغات مناسب در راستای معرفی فیلمهای سینمایی انتقاد کرد و تصریح کرد:متاسفانه مسؤولين استانی هیچ اقدامی در راستای ایجاد رغبت و انگیزه برای ورود شهروندان به سینما نمیکنند.
یکی شهروند دیگر از فرسوده بودن ساختمان سینماهای استان انتقاد کرد و ادامه داد: سینماهای بیرجند در مکانهای مناسبی ساخته نشدهاند چنانچه برای پیدا کردن یک جای پارک باید چندین بار عرض خیابان را طی کنیم که در آخر مجبور میشویم در کوچه پس کوچههای شهر خودروهای خود را پارک کنیم که این امر نیز موجب نارضایی صاحبان منازل مسکونی میشود.
محسن یزدانی اعلام کرد: وقتي جديدترين فيلمها را ميتوان از ويدئو کلوپها و يا از طريق سايتهاي مختلف اينترنتي با هزينه کمتر تهيه کرد چرا بايد هزينه بليت سينما و هزینههای جانبی را پرداخت کنیم.
وی با بیان اینکه سالن سینماهای موجود در سطح استان بر اثر حوادث، سوانح و گذشت زمان فرسوده و در آستانه ویرانی و تعطیلی قرار دارند، اعلام کرد: این امر یکی از مهمترین دلایل رکود سینمای استان است چراکه وسایل و محیط آن فرسوده موجب بیرغبتی مردم میشود.
شاید گفته شود در جامعه ای که مردمش مشکلات اقتصادی دارند دیگر به سرگرمی چون سینما چه نیازی است اما این تصور غلط باید از ذهن همگان پاک شود که تنها دلیل مردم برای عدم استقبال از سینما وضعیت معیشت آنها است.
یکی از مهمترین دلایل کم رونقی سینماها در سال های اخیر (به جز وجود فیلم های ضعیف)، اوضاع معیشت مردم و شاید گرانی بلیت سینماها بوده است اما می توان با تعیین شناور قیمت ها و در نظر گرفتن تخفیف هایی با توجه به شهر و مکان و زمان نمایش فیلم از جمله نیمه بها کردن سانس های صبح و یک روز در هفته این انگیزه را در دیگر علاقه مندان که مشکل اقتصادی برای استفاده از سینما دارند ایجاد کرد.
شبیه همین اقدامات را نیز می توان در دیگر زمینه های فرهنگی چون کتاب و ...انجام داد تا بیش از پیش سبد مصرفی خانواده ها رنگ و بوی فرهنگی به خود بگیرد.
گزارش از عادل اربابی