به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خراسان تایم؛شهرستان زیرکوه شهرستانی تازه تأسیس در استان خراسان جنوبی است و مرکز آن شهر حاجیآباد است که بر سر مسیر ترانزیتی مشهد به بازارچه مرزی یزدان قرار گرفته است.
شهر حاجیآباد پس از گذشت حدود 4 سال از تأسیس شهرستان زیرکوه و همچنین انتزاع آن از شهرستان قاین، متأسفانه علاوه بر کمبود امکانات رفاهی و وجود مشکلات بسیار حتی از داشتن پایانه مسافربری نیز محروم است.
با توجه به اینکه شهر حاجیآباد مرکز شهرستان زیرکوه است و روستاها و شهرهای اطراف نیز برای سفرهای برون شهرستانی به خصوص شهرهای مشهد، بیرجند، قاین و غیره به این شهر میآیند، احداث و راهاندازی پایانه مسافربری از ضروریات زیرساختی برای این شهر است.
ساماندهی و مدیریت سفرها و تمرکز مسافربریها در یک مکان واحد و شناخته شده برای رفاه حال مسافران و به خصوص مسافران و گردشگرانی که از نقاط دیگر به این شهرستان میآیند و سربازانی که از استانهای دیگر در این شهرستان خدمت میکنند همه و همه نشان از این واقعیت دارند که احداث و راهاندازی پایانه مسافربری امری واجب، ضروری و اجتناب ناپذیر است که مسئولان باید هر چه سریعتر نسبت به اجرای این پروژه بررسی و پیگیری کنند.
احداث پایانههای مسافربری تأثیر مستقیمی بر صنعت گردشگری دارد
از آنجا که صنعت گردشگری، مسافرپذیری و تجارت از عوامل مهم رونق، توسعه و پیشرفت یک منطقه به حساب میآید و شهرستان زیرکوه با وجود پتانسیلهای بالا در زمینه گردشگری، کشاورزی، تجارت کالا و غیره میتواند در این راستا به رشد و پیشرفتهای مطلوبی دست یابد، بنابراین لازمه این توسعه و پیشرفتها وجود برخی زیرساختها است که مسئولان شهرستان و استان باید در این راستا قدمهای مؤثری بردارند.
یکی از این زیرساختها احداث پایانههای مسافربری و امنیت تردد شهروندان است که تأثیر مستقیمی بر صنعت گردشگری، توریست و غیره دارد زیرا وقتی مسافری نداند که به مکانی که میرود آیا امنیت تردد دارد، آیا جادههای آن مناسب است، آیا مکانی وجود دارد که بتواند خود را از سرما و گرما حفظ کند و قبل از حرکت در سالن انتظار بتواند با خیال راحت استراحت کند و هزاران مورد دیگر که باید به آن توجه شود.
در اینجاست که فرد دچار تردید شده و این سؤالات ایجاد شده در ذهن میتواند در انگیزه و رغبت و علاقه وی به سفر تأثیرگذار باشد و متأسفانه در صورت نبود این زیرساختها، پیامدهای منفی از خود برجای میگذارد که یکی از این پیامدها انصراف از سفر خواهد بود که عدم توسعه و پیشرفت شهر را به دنبال دارد.
نبودن پایانه مسافربری در شهر، باعث به خطر افتادن امنیت مسافر میشود
از سوی دیگر نبودن پایانه مسافربری در این شهر موجب شده تا اتوبوسها و تاکسیهای مسافربری برای جابجایی مسافران به ناچار در مکان سه راهی آبیز و ورودی شهر توقف کنند که این عمل علاوه بر احتمال بروز حادثه چهره نامناسبی را به ورودی این شهر داده است بنابراین وجود یک پایانه مسافربری با داشتن سالن انتظار برای فصول گرم و سرد سال جهت رفاه حال مسافران در این شهر لازم و ضروری است.
مردم شهرستان زیرکوه که بسیاری از آنها از روستاهای دور و نزدیک و بعضاً با مسافتهای طولانی مدت به این شهر میآیند، برای مسافرت به شهرستانهای دیگر مبادرت به مسافرت با خودروهای شخصی علیرغم میل باطنی میکنند که این موضوع جدا از امنیت اجتماعی، امنیت جانی و مالی، عدم امنیت جابجایی و امنیت تردد و بیمه را نیز به دنبال دارد.
نباید از این نکته غافل ماند که پایانه مسافربری خود محل امنی است که مسافران میتوانند با مراجعه به آن با تهیه بلیط از امنیت تردد و بیمه برخوردار باشند، در حالی که سوار شدن بر خودروهای سواری شخصی و یا اتوبوسها و مینیبوسهای ساماندهی نشده و بدون نظارت یک پایانه مسافربری برای مسافران چه از لحاظ امنیت و چه از لحاظ بیمه مناسب نیست.
آمادگی برای احداث پایانه مسافربری در شهرستان زیرکوه وجود دارد
احسان کریمدادی با بیان اینکه آمادگی لازم برای احداث پایانه مسافربری در شهرستان زیرکوه وجود دارد، گفت: متاسفانه شرکت مسافربری دارای مجوز فعالیت از شرکت حمل و نقل پایانههای کشور در شهرستان زیرکوه وجود ندارد.
شهردار حاجیآباد بیان کرد: متأسفانه شرایط ثبت شرکت مسافربری خیلی سخت است و در حال حاضر با توجه به امکانات موجود در شهرستان، امکان ثبت یک شرکت مسافربری توسط اشخاص حقیقی و یا بخش خصوصی مقدور نیست.
وی خاطرنشان کرد: مرجع صدور پروانه فعالیت شرکتهای مسافربری سازمان حمل و نقل و پایانههای کشور است و این سازمان شرایط و آیتمهای سختی برای ثبت این شرکتها دارد که یکی از آین آیتمها لزوم داشتن سه دستگاه اسکانیا با مدل روز، دفتر با تمامی امکانات و با متراژ بالا و مواردی دیگر است.
کریمدادی تصریح کرد: با توجه به اقدام چندین نفر از بخش خصوصی و با توجه به وجود همین شرایط و آیتمهای سخت درصدور مجوز متأسفانه این افراد موفق به اخذ مجوز و پروانه شرکت مسافربری در این شهرستان نشدهاند و شرکتهایی که در حال حاضر در شهرستان فعالیت میکنند، دفتر نمایندگی و یا نماینده شرکت اصلی هستند که در قاین مستقر است.
هماهنگی با نمایندگی شرکت مسافربری قاین برای خدماتدهی مناسبتر به شهروندان زیرکوه انجام شد
شهردار حاجیآباد با اشاره به امکان واگذاری و تحویل زمین به متقاضیان و شرکتها از سوی سایر ارگانها جهت احداث پایانه مسافربری در شهرستان زیرکوه گفت: زمین هم در داخل محدوده شهر و هم در خارج محدوده حاجی آباد با توجه به نوع خدمات پایانه وجود دارد که در صورت نیاز به شرکتها داده میشود.
وی افزود: مدت دو سال است که اعضای شورا و شهرداری پیگیر رفع مشکلات حمل و نقل برون شهری هستند و هماهنگیهایی انجام شده است که نمایندگی شرکت مسافربری قاین بتواند با خدماتدهی مناسبتر به شهروندان نسبت به جابجایی آنها اقدام کند.
شهردار حاجی آباد تصریح کرد: در این راستا و در جهت خدماتدهی بهتر به شهروندان با توجه به مشکلاتی که دفتر مذکور در حال حاضر با آن روبهرو است (از جمله سرویس بهداشتی، صندلی انتظار و سایر خدمات رفاهی) شورا و شهرداری نسبت به جانمایی محل جدید جهت استفاده دفتر در روبهروی بوستان امام رضا(ع) اقدام کرده است که دارای امکانات اولیه از جمله سرویس بهداشتی، صندلی انتظار، نمازخانه خواهران و برادران، فضای بازی کودکان و غیره است اما متأسفانه پس از گذشت یک ماه، این دفتر از طرف مسئولان دفتر به محل قبلی بازگشت داده شد که فاقد هرگونه امکانات رفاهی و اولیه است.
کریمدادی خاطرنشان کرد: با توجه به اینکه از امکانات شهر حاجی آباد و همچنین درآمد شهرستان در این دفتر استفاده میشود، اما متأسفانه عوارض مربوط به شهرداری را شهرداری قاین استفاده میکند که امیدواریم با اخذ مجوز دفتر مسافربری در شهرستان زیرکوه و سپس ساخت پایانه مسافربری شاهد حل مشکلات در این حوزه و ارائه خدمات مطلوبتر به شهروندان باشیم.
گزارش از علیرضا یاقوتی