به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خراسان تایم به نقل از خبرگزاری فارس؛ صنایع دستی به عنوان هنر و فرهنگ یک منطقه همیشه در بین اقوام و مردم جوامع خاص وجود داشته است.
به عبارتی میتوان ادعا کرد از حدود 300 رشته صنایع دستی موجود در کشور، بیش از 80 رشته مربوط به خراسان جنوبی است.
حصیربافی، گبهبافی، سفالگری سنتی، سفرهبافی، رودوزیهای سنتی، گلیم بافی، قالیبافی، خراطی سنتی، حولهبافی، دواتگری سنتی، جاجیمبافی، چلنگری، برکبافی، سیاه چادر بافی، ترکهبافی، نمدبافی سنتی و قلمزنی از جمله این صنایع دستی است.
رونق صنایع دستی میتواند در ایجاد اشتغال در استان بسیار موثر باشد و به رونق اقتصادی استان کمک کند.
اگرچه تعدادی از هنرهای دستی استان رو به فراموشی گذاشته است ولی هنوز تعدادی به قوت خود باقی بوده و در حال گسترش است.
هنرهای دستی مردم این سرزمین در روستاها بیشتر رونق دارد به طوری که زنان زحمتکش روستایی در کنار کارهای کشاورزی به تولید صنایع دستی نیز اشتغال داشته و در تامین هزینههای زندگی شریک هستند.
ترویج صنایع دستی در شهرها و روستاهای استان در حال انجام است و گروهی از طریق آن امرارمعاش میکنند و مسؤولان باید تلاش کنند برای بهبود این صنایع بازارفروش آن را رونق دهند.
آغاز سال جدید میتواند بهانهای باشد تا صنایع دستی را بتوان به مسافران و گردشگران این منطقه معرفی کرد و به فروش آن تا حد زیادی کمک کرد.
حسین عباسزاده اظهار داشت: اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان برای نوروز امسال و استقبال از گردشگران و همچنین آشنا کردن گردشگران و مسافران با تولیدات صنایع دستی استان برنامههای خوبی را پیشبینی کرده است.
وی با بیان اینکه در نوروز سال آینده تعداد 135 غرفه صنایع دستی در استان برپا شد، گفت: از این تعداد 10 مورد سیاه چادر بوده است.
معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی یادآور شد: در ایام نوروز 955 فروش صنایع دستی استان 442 میلیون تومان آورده برای تولیدکنندگان این بخش داشته است.
عباسزاده با اشاره به اینکه برای نوروز امسال 1655 غرفه صنایع دستی در سراسر استان برپا میشود، افزود: استقبال مسافران نوروزی از صنایع دستی استان و همچنین استقبال صنعتگران این بخش و رشد خوب تولید صنایع دستی استان از دلایل افزایش این غرفهها است.
وی در مورد برنامهها و اقدامات میراث فرهنگی در راستای توسعه صنایع دستی استان گفت: با انجام این اقدامات موفق شدهایم در بخشها و روستاهایی که صنایع دستی نداشتهایم در سال جاری کارگاههای صنایع دستی ایجاد کنیم.
معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی با اشاره به صنایع دستی فراموش شده در استان و برنامههای میراث فرهنگی در راستای احیاء آنها اضافه کرد: در این زمینه در ابتدا طرحهای مطالعاتی انجام و بعد از آن خرید تجهیرات و دوره آموزشی برای علاقمند برگزار میشود.
عباسزاده ادامه داد: در این راستا زیلوبافی فردوس، برکبافی بشرویه و چادرشب بافی سرایان در دستورکار میراث فرهنگی استان قرار دارد.
وی با بیان اینکه بخشی از کار بازاریابی برای صنایع دستی توسط خود تولیدکنندگان و بخش از طریق میراث فرهنگی انجام میگیرد، تصریح کرد: فروش اینترنتی صنایع دستی خراسان جنوبی در حال انجام بوده که به عنوان نمونه میتوان به صنایع دستی روستاهای سیدان نهبندان اشاره کرد که از این طریق به کشورهای آلمان و انگلستان صادرات وجود دارد.
معاون صنایع دستی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی با اشاره به تسهیلاتی که به فعالان در بخش صنایع دستی پرداخت میشود، گفت: افرادی که پروانه تولید انفرادی از اداره میراث فرهنگی استان دریافت کرده باشند میتوانند تا سقف 5 میلیون تومان و برای تولید کارگاهی تا سقف 100 میلیون تومان تسهیلات با معرفی به صندوق کارآفرینی دریافت کنند که این تسهیلات تحت عنوان تسهیلات مستقل و پشتیبان به این افراد پرداخت میشود.
:::::::::::::::::::::::::::::
گزارش از سمیه محمدی