چهارشنبه ۱۶ فروردين ۱۳۹۶ ساعت ۲۳:۰۳
زنگ خطر به صدا در آمد؛

مهمان ناخوانده بازگشت/ سناریوی تلخ زلزله در خراسان جنوبی

خراسان جنوبی طی روز گذشته بیش از ۲۰ مورد زمین لرزه را تجربه کرده است و این زنگ خطر را برای ۲۹ هزار واحد مسکونی نامقاوم روستایی و ۴۲۵ هکتار بافت فرسوده به صدا درآورده است.
مهمان ناخوانده بازگشت/ سناریوی تلخ زلزله در خراسان جنوبی
 
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خراسان تایم به نقل از خبرگزاری مهر؛  هر از گاهی می آید و لرزه بر اندام شهر می اندازد، گاهی خاموش می آید و گاهی تنها زهر چشمی می گیرد و می رود. بنا به گفته شاهدان عینی قدرتش آنچنان است که می تواند در لحظه ای استخوان های شهر را در هم کوبد و از آن همه شکوه و عظمت یک شهر تنها تلی از خاک را باقی گذارد.

 صحبت از زلزله است که هر چند مدتی خواب را از چشم ساکنان کویر می گیرد و  لرزه بر اندامشان می اندازد.
مردم خراسان جنوبی تنها در روز گذشته بالای ۲۰ زمین لرزه را تجربه کردند و  وقوع ۱۹ زمین لرزه فقط در شهر شوسف طی روز گذشته بار دیگر موج نگرانی را در بین مردم ایجاد کرده و خاطرات تلخ سالیان گذشته را برای بسیاری از آن ها زنده کرده است.

خراسان جنوبی یکی از استان های حادثه خیز کشور بوده که قرار گرفتن آن بر روی گسل حدود ۱۰۰ درصد آن را در خطر زلزله قرار داده به گونه ای که مردم این استان در سال بالای ۵۰۰ زمین لرزه را تجربه می کنند بیشتر این زلزله ها قدرت چندانی ندارند به گونه ای مردم بسیاری از آن ها را احساس نمی کنند اما بنا به گفته کارشناسان سناریوی زلزله های مخرب هر ۱۲ سال در استان تکرار می شود و خاطرات تلخی را در ذهن بسیاری از مردمان این سرزمین برجای گذاشته است.



تکرار سناریوی ۱۲ ساله در استان
از اولین زلزله مخرب ثبت شده در استان حدود ۵۰ سال می گذرد. این زلزله که در سال ۴۷ در دشت بیاض و فردوس رخ داد بالای هفت ریشتر قدرت داشت به گونه ای که با زلزله های پیاپی در مدت دو روز، دو منطقه دشت بیاض، کاخک و فردوس ویران شد و ۱۲ هزار خانه مسکونی در هم شکست و قریب به ۷۰ هزار نفر نیز بی‌خانمان شدند.
دومین زلزله مخرب استان که در سال ۵۷ در  طبس رخ داد ماندگارترین زلزله عصر معاصر ایران نام گرفت. این زلزله با شدت ۷.۸ ریشتر سبب شد که ۷۰ درصد مردم شهر جان خود را از دست بدهند و در ثانیه ای شهر تاریخی طبس به تلی از خاک تبدیل شود و اثری از آن شهر زیبای تاریخی حاشیه کویری مرکزی ایران باقی نماند.
اما سناریو ادامه دار زلزله در خراسان جنوبی به همین جا ختم نشد و زلزله ۷.۳ ریشتری اردکول در سال ۷۶، زلزله پنج ریشتری زیرکوه در ۱۵ آذرماه ۹۱ و زمین‌لرزه قاین از دیگر حوادث ناگواری هستند که خاطراتی ناخوش را در یادها به ماندگار گذاشته و هنوز هم یادآور روزهای ناله و شیون است.
ثبت بیش از ۵۰۰ زمین لرزه در استان طی سال گذشته
مدیرکل مدیریت بحران استانداری خراسان جنوبی در گفت و گو با خبرنگار مهر با بیان اینکه خراسان جنوبی جزء سه استان  نخست زلزله خیز کشور محسوب می شود، اظهار داشت: این استان سالانه با  زلزله های آشکار و پنهان زیادی روبه رو بوده که زلزله خیزی آن را تحت تاثیر قرار داده است.
ابوالحسن میرجلیلی با بیان اینکه طبق آمار هر ۱۲ سال یک زلزله بالای شش ریشتر در استان رخ داده است، بیان کرد: زلزله طبس، خضری دشت بیاض، زیرکوه و زهان از جمله مهمترین زلزله هایی بوده که در عصر معاصر در این استان به وقوع پیوسته و قربانیان زیادی برجای گذاشته است.
وی همچنین از ثبت بیش از ۵۰۰ مورد زمین لرزه در استان طی سال گذشته خبر داد و گفت: بسیاری از این زمین لرزه ها با شدت کم بودند که مردم آن را احساس نکردند.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری خراسان جنوبی همچنین به زلزله های روز گذشته در استان اشاره کرد و گفت: در این مدت تنها در شهر شوسف حدود ۱۹ زمین لرزه به ثبت رسیده که خوشبختانه هنوز خسارت جانی و مالی از آن گزارش نشده است.

زنگ خطر زلزله دوباره به صدا درآمد
میرجلیلی با بیان اینکه از امروز این زلزله ها روند نزولی به خود گرفته است، عنوان داشت: اما این واقعه زنگ خطری برای استان است که نشان می دهد باید همواره برای مقابله با این بلای طبیعی آمادگی داشت.

وی با تأکید بر اینکه نمی توان جلوی زلزله را گرفت اما می توان از بسیاری از اثار مخرب آن جلوگیری کرد، عنوان داشت: پیشگیری از این خسارات یکی از مهمترین نکاتی است که باید در ساخت و سازها مورد توجه قرار گیرد.

مدیرکل مدیریت بحران استانداری خراسان جنوبی ادامه داد: بنابراین می طلبد علاوه بر اقدامات مورد نیاز در حین و بعد از زلزله، دستگاه های متولی در امر ساخت و ساز اقدامات مناسب را انجام دهند تا بتوان از بسیاری از خسارات جانی و مالی زلزله جلوگیری کرد.

میرجلیلی بیان داشت: علاوه بر این آمادگی برای رویارویی با این پدیده و فرهنگ سازی و اطلاع رسانی در این زمینه می تواند سهم بسزایی در کاهش خسارات آن داشته باشد.

سقف لرزان ۲۹ هزار واحد مسکن روستایی در استان
وی تأکید کرد: اگر استحکام سازی ساخت و سازها و اطلاع رسانی و آموزش برای مقابله با این پدیده انجام شود زلزله دیگر نگران کننده نخواهد بود همانطور که بسیاری از کشورهای زلزله خیز این کار را انجام داده و با اطمینان خاطر به زندگی خود ادامه می دهند.۳۰ درصد مساکن روستایی خراسان جنوبی در مقابل زلزله ناایمن هستند و با هر زمین لرزه ای می توانند خسارت جانی و مالی زیادی به بار آوردند معاون مسکن روستایی بنیاد مسکن خراسان جنوبی نیز در گفت و گو باخبرنگار مهر از وجود  ۲۹۹ هزار واحد مسکونی نامقاوم روستایی در استان خبر داد و گفت: طبق سرشماری سال ۹۰ حدود ۸۸۸ هزار واحد مسکن روستایی نامقاوم در استان وجود داشته است.
یزدانی با بیان اینکه تاکنون ۵۹ هزار از این واحدها مقاوم سازی شده اند، بیان کرد: با این وجود هنوز هم حدود ۳۰ درصد مساکن روستایی استان در مقابل زلزله ناایمن هستند و با هر زمین لرزه ای می توانند خسارت جانی و مالی زیادی به بار آوردند.
وی با بیان اینکه بیشتر این واحدهای نامقاوم در بافت های فرسوده روستایی قرار دارد، عنوان داشت: در ساخت بسیاری از واحدها از مصالح بومی منطقه از جمله خشت، گل و آجر استفاده شده که بسیار کم دوام و بی دوام هستند.

اختصاص ۴۶۰ میلیارد تومان به مقاوم سازی مسکن روستایی
معاون مسکن روستایی بنیاد مسکن خراسان جنوبی اضافه کرد: به عنوان مثال در زلزله سال ۹۱ در روستای شاچ به دلیل اینکه خانه ها خشت و گلی بودند ۱۰۰ درصد روستا تخریب شد از این رو مقاوم سازی منازل روستایی یکی از نیازهای جدی است.

یزدانی با اشاره به اختصاص ۴۶۰ میلیارد تومان اعتبار برای مقاوم سازی مسکن روستایی استان در سال جاری، بیان داشت: از این محل این اعتبار دو هزار و ۴۰۰ فقره تسهیلات مقاوم سازی مسکن روستایی پرداخت می شود.
وی با بیان اینکه از این میزان یک هزار فقره تسهیلات ۱۸ میلیون تومانی و یک هزار و ۴۰۰ فقره نیز تسهیلات ۲۰ میلیون تومانی خواهد بود، بیان داشت: تسهیلات ۱۸ میلیون به تمامی متقاضیان در روستاها و شهرهای زیر ۲۵ هزار نفر جمعیت پرداخت و تسهیلات ۲۰ میلیون تومانی نیز به روستاها و مناطق مرزی استان اختصاص می یابد.

سنگ اندازی بانک ها در مقاوم سازی منازل روستایی
معاون مسکن روستایی بنیاد مسکن خراسان جنوبی با بیان اینکه تاکنون ۲۷۰ نفر موفق به جذب این تسهیلات شده اند، عنوان داشت: یکی از مهمترین مشکل روستایی برای جذب این تسهیلات شرایط سخت بانک ها برای دریافت وام است که بسیاری از متقاضیان را با مشکل روبه رو کرده است.

یزدانی با بیان اینکه بانک های عامل استان برای پرداخت این تسهیلات دو ضامن معتبر کارمند درخواست می کنند، بیان کرد: تهیه این ضمانت ها برای روستاییان بسیار مشکل بوده به همین دلیل بسیاری از آن ها از دریافت تسهیلات انصراف می دهند.

علاوه بر وجود ۲۹ هزار واحد نامقاوم روستایی بنا به گفته مدیرکل راه و شهرسازی خراسان جنوبی پنج هزار و ۱۰۰ پلاک ساختمان فرسوده در خراسان‌جنوبی وجود دارد که ۳۷۰۰ واحد از آن‌ها مسکونی است.
هرچند تاریخ خراسان جنوبی پر است از ناله و شیون زنان و مردانی که بر اثر خشم زمین عزیزتر های خود را از دست داده اند اما هنوز هم بسیاری از این مردم در زیر سقف های لرزانی زندگی می کنند که هر لحظه جان خود و خانواده شان را تهدید می کند.
Share/Save/Bookmark
کد مطلب:۴۷۷۱
کلمات کليدی: مهمان ناخوانده ، سناریو، تلخ ،زلزله،