پنجشنبه ۴ خرداد ۱۳۹۶ ساعت ۱۱:۵۷
مسجد ای خانه آباد خدا؛

شرط وارد شدن شست و شوی دل هاست/ مسجد، عاشقان را به خود فرا می‏‌خواند

صدای صلوات های پی در پی و بوی اسپند و عطر گلاب فضای مسجد را عطر آگین کرده است همه در تکاپو بودند. حرکت خودجوش مردمی برای غباروبی مسجد حکایت دل هایی است که انگار به شوق ماه ضیافت رمضان مدت هاست در خانه دوست به انتظار نشسته اند.
شرط وارد شدن شست و شوی دل هاست/ مسجد، عاشقان را به خود فرا می‏‌خواند
 
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خراسان تایم به نقل از خبرگزاری شبستان؛ مراسم غبارروبی مسجد امام جعفر صادق علیه السلام قبل از نماز ظهر و عصر است، اما کمی زودتر راهی مسجد می‌شوم تا در جریان اوضاع و احوال مسجد قرار بگیرم. اولین چیزی که قبل از وارد شدن به مسجد می‌بینم، داربست های است که قدعلم کردن و حکایت از بنایی و ساخت و ساز در نمای بیرونی مسجد دارد چند کارگر مشغول کار هستند.
وارد مسجد که می‌شوم پیرزنی حدود 70 ساله را می بینم که روی پله‌ها مسجد نشسته موهای سپیدش کمی از روسری رنگی اش بیرون زده، سلام می‌کنم، سلامم را با لبخندی گرم پاسخ می دهند و بلافاصله می پرسد شما هم برای مراسم غباروبی آمده ای؟ پاسخ می دهم بله و همانجا کنارش می نشینم گویا اطلاع دقیقی از ساعت حضور نداشته است و یکی از همسایه‌ها به او گفته امروز مراسم غباروبی مسجد است.
 

 
زهرا صحرانورد که چین و چروک دور چشمانش نشان از تجربه‌ها و خستگی راه زندگی دارد، می گوید: اولین سال است که متوجه این سنت زیبا و  حسنه شده است و با اینکه دست پایش درد می کند اما با شوق فراوانی آمده تا خانه خدا را برای ورود به ماه رمضان آماده و تمیز کند.
 
وی با تاکید بر اینکه در ماه مبارک رمضان بار دیگر میهمانی خداوند نصیب بندگان می‌شود، افزود: این کار برای من از لذتی بالا برخوردار است و حتی اگر شده چهار دست و پا می آیم تا در این امر خیر نقش داشته باشم.

 
کم کم  بانوان و مردان دیگر هم از راه می رسند حالا دیگر مسجد شلوغ شده و هر کسی مشغول کاری است یکی جارو می کشد و گروهی با دستمالی غبار را از کاشی های محراب، پنجره ها و درها می زدایند.
 
سید حیدر فاطمی با ابراز عشق بی نهایت به خدمتگزاری در خانه خدا اظهار می کند: مسجد بايد پاكيزه باشد و نمازگزاران پاكيزه به سوي آن بشتابند و انتظار مي رود همانطور كه مومنين نظافت و پاكيزيگي را براي خانه خود مي پسندند محيط مقدس مسجد را كه عبادتگاه بندگان خالص خدا است را پاك و نظيف نگه دارند.
 

 
او که با  آب و دستمالی سبز در حال تمیز کردن ستون های مسجد است، می گوید: از حضرت رسول اكرم (صلی الله علیه و آله) نقل شده كه فرمود: «كسي كه مسجدي را جاروب كند خداوند براي او پاداش آزاد ساختن بنده اي را منظور مي دارد و هر كس از آن هر غبار و آلودگي حتي آنقدر كم كه ممكن است در چشم رود خارج كند؛ خداوند براي او دوچندان از رحمت خود را مي نويسد».
 
صدای صلوات های پی در پی و بوی اسپند و عطر گلاب فضای مسجد را عطر آگین کرده است همه در تکاپو بودند. یکی آب و جارو می کرد؛ دیگری با دستمال گرد  و غبار از در و دیوار می گرفت. حرکت خودجوش مردمی برای غباروبی مسجد حکایت دلهایی است که انگار به شوق ماه ضیافت رمضان مدتهاست در خانه دوست به انتظار نشسته اند.
 
 

 
یکی دیگر از جوانان نیز به اهمیت و جایگاه مساجد اشاره کرد و افزود:  قبل از رسيدن ماه مبارک رمضان غبارروبي مساجد را با هدف استقبال از اين ماه پربرکت انجام مي دهيم و در اين مراسم فرش ها، درها، پنجره ها، کاشي ها و ديگر قسمت ها تميز مي شوند.
 
حامد نجفی که در حال نظافت فرش ها است، ادامه می دهد: با تمیز کردن فرشها و پاکیزه کردن در و دیوار مسجد و عطر افشانی و آراستگی خانه خدا، این مکان مقدس و متبرک را برای ایجاد رغبت و حضور گسترده تر مردم در ضیافتخانه خدا و بهره وری بیشتر در ماه  پر خیر و برکت رمضان آماده می سازیم.
 
آری بر هیچ کسی پوشیده نیست که مسجد محل عبادت و محل مطهر و مقدسی است که پیوسته باید پاکیزه و مطهر بماند و حرمت و قداستش حفظ شود، از این روی خداوند به رسولش فرمان به طهارت و پاکیزگی مسجد می دهد و امام باقر علیه السلام می فرماید: « خداوند متعال به پیامبر خود فرمان داد که مسجد خویش را طاهر و پاکیزه گردان و از دو پیامبر بزرگ (ابراهیم و اسماعیل علیهما السلام) پیمان می گیرد که خانه او را پاکیزه نگهدارند تا مومنین در مکانی مقدس و نظیف به عبادت و نیایش پردازند و در پیشگاه با عظمت حضرت باری رکوع نمایند و سر به سجده آرند».


 
اما حفظ حرمت و قداست مسجد و رعایت طهارت و پاکیزگی آن تنها به رعایت طهارت ظاهری (پاکیزگی لباس و جسم) نیست، مهم تر از طهارت ظاهری، طهارت باطنی و پاکیزگی در فکر و اندیشه و اعتقاد و عمل است از این روی خداوند سبحان، شرک را پلیدی و مشرکین را آلوده و نجس دانسته و ورود آنان را به مسجد حرام فرموده است و در آیه 28 سوره توبه می فرماید« ای کسانی که ایمان آورده اید! حقیقت این است که مشرکان نا پاکند، پس نباید از سال آینده به مسجد الحرام نزدیک شوند».
 
بنابراین در خانه های خدا (مساجد) باید هم با نظافت و آراستگی ظاهر قدم گذارد و هم با دلهای پاک و حسن سیرت با خدا به گفتگو پرداخت.
 ‌
 هر ساله دهه سوم ماه شعبان را دهه تکریم و غباروربی مساجد می نامند که در این ایام آماده سازی مساجد برای میزبانی از روزه داران برنامه ریزی شده و ضمن غباروبی فضا برای حضور مومنان بیش از پیش مهیا می شود.
 ‌
احمد ملایی، مدیر مرکز رسیدگی به امور مساجد خراسان جنوبی با بیان اینکه  دهه تکریم و غبار روبی مساجد همه ساله از ۲۰ شعبان آغاز و تا ۲۹ (یک روز قبل از ماه مبارک رمضان) ادامه دارد، گفت: آیین غبارروبی از مساجد سنت حسنه ای  است که در آستانه آغاز ماه مبارک رمضان با هدف ارتقای وضعیت بهداشتی مساجد انجام می شود.
 
وی با اشاره به وجود 2 هزار مسجد در استان خراسان جنوبی که در این دهه غباروبی و عطرافشانی خواهد شد، تصریح کرد: در طول سال 650 مسجد استان فعال است اما  در ایام ماه مبارک رمضان بیش از یک هزار و 100 مسجد استان فعال می شود.
 
ملایی با تاکید بر اینکه سابقه تکریم و غبارروبی مساجد به صدر اسلام برمی گردد، بیان داشت: بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، این مراسم سامان یافته تر و با حضور باشکوه مردم قبل از آغاز ماه مبارک رمضان برگزار می شود.
 
مدیر مرکز رسیدگی به امور مساجد خراسان جنوبی هدف از این دهه را جریان سازی و فرهنگ سازی به سمت مسجد تراز انقلاب اسلامی عنوان کرد و گفت: تکریم یعنی اینکه جایگاه مسجد را بشناسیم و مطابق با آن جایگاه و شأن مسجد رفتار و به سمت مسجد تراز انقلاب اسلامی حرکت کنیم.
 

 
حجت الاسلام علی کوثری نیا، مسئول امور مبلغین تبلیغات اسلامی خراسان جنوبی نیز پیش از این گفته بود همزمان با ایام ماه مبارک رمضان ۹۸۲ مبلغ به سراسر استان اعزام می‌شوند که از این تعداد ۲۴۷ مبلغ از مشهد و قم به شهرها و روستاهای استان اعزام می‌شوند.
 
وی با اشاره به اینکه ۷۳۵ مبلغ نیز از مبلغین بومی به سراسر استان اعزام خواهند شد،‌ افزود: ۱۹۱ مبلغه و ۷۹۱ مبلغ در ایام ماه مبارک رمضان به مناطقی که از قبل درخواست داشته اند، اعزام خواهد شد.
 
حجت‌الاسلام والمسلمین محمدولی عارفی، رئیس دفتر نماینده ولی‌فقیه در خراسان جنوبی نیز در حاشیه مراسم غبارروبی مسجد امام جعفر صادق علیه السلام اظهار کرد: مساجد به تعبیر امام خمینی(ره) سنگر مومنان است که باید حفظ شود.
 
وی با بیان اینکه تنها بحث نظافت و ساختمان مسجد نیست، افزود: اما آنچه این سنگر الهی را آباد نگه می دارد حضور مردم  و مومنان است و امیدواریم برنامه های بسیار خوبی در ماه مبارک رمضان در مساجد برگزار شود و انعکاس این برنامه ها برای مردم تقویت روحیه است.
 

 
رئیس دفتر نماینده ولی‌فقیه در خراسان جنوبی با بیان اینکه در ماه مبارک رمضان شاهد حضور پررنگ تر مردم در مساجد هستیم، تاکید کرد: اما حضور در مسجد فقط مختص ماه مبارک رمضان نیست، مسجد سنگر مسلمین است و همه باید با مسجد و نماز جماعت مأنوس باشیم و فرزندان خود را نیز با مسجد انس دهیم.
 
حجت الاسلام عارفی نیا به اهمیت حضور در مساجد اشاره کرد و ادامه داد: همیشه این گونه بود که در دهة آخر ماه رمضان رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلم در مسجد معتکف می ­شدند و امیدواریم جوانان که امید آینده انقلاب اسلامی هستند وارد میدان و صحنه های نبرد با شیاطین شوند و بهترین سنگر برای این نبرد سرنوشت ساز مساجد است.
 
وی مسجد را محلی دانست که انسان از وضعیت جامعه و مومنین آگاهی می یابد و افزود: امیدواریم با همکاری دستگاه های فرهنگی در ماه مبارک رمضان بهره گیری مناسبی از محیط معنوی مساجد برای جذب بیشتر نوجوانان و جوانان شود.
Share/Save/Bookmark
کد مطلب:۵۹۶۸
کلمات کليدی: تکریم و غباروبی مساجد | ضیافت الهی | ماه رمضان | خراسان جنوبی |،مومنین ، آینده انقلاب اسلامی،رمضان ،مساجد ،