به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خراسان تایم به نقل از خبرگزاری تسنیم؛ علیرضا نصرآبادی ظهر امروز در بازدید از تاغ زارهای استان اظهار داشت: آفت شپشک سفید در تاغ زارهای استان در 3 سال گذشته به دلیل خشکسالیهای متوالی و بادهای 120 روزه سیستان و بلوچستان 300 برابر افزایش یافته است.
وی گفت: چند سالی بیشتر از جولان آفت شپشک سفید در تاغ زارهای استان نمیگذرد اما سرعت انتشار آن به حدی است که خراسان جنوبی را در رده اول هجوم این آفت در کشور قرار داده است.
تزریق اعتبارات مقابلهای با آفت شپشک سفید قطره چکانی است
وی بیان کرد: در این شرایط تزریق اعتبارات مقابلهای با این آفت قطره چکانی است تا جایی که هر روز آفت درختان بیشتری را آلوده میکند و در وسعت گستردهتری مرگ تاغ زارها را رقم میزند.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان خراسان جنوبی افزود: افزایش این آفت و از بین رفتن تاغ زارها احتمال وقوع ریزگردها را در استان افزایش میدهد.
وی گفت: در شرایط فعلی از 820 هزار هکتار تاغ زار دست کاشت موجود در استان 85 هزار هکتار در عرصههای بیابانی درگیر بیماری آفت شپشک شدند و هم اکنون خراسان جنوبی در بحث آلودگی به این آفت در کشور مقام اول را دارد.
35 هزار هکتار از تاغ زارهای استان در وضعیت بحرانی هستند
نصرآبادی با اشاره به تأثیر سوء این آفت در تشدید سطح آلودگی و خشکیدگی سریع تاغزارهای استان بر این نکته تاکید دارد که حدود 35 هزار هکتار در حال حاضر بحرانی بوده و این آلودگی در حال گسترش است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان خراسان جنوبی افزود: این درحالی است که تاکنون از این رقم حدود 10 هکتار به طور کامل خشک و تاغها کف بر و به زغال تبدیل شده است.
وی با بیان اینکه تمام تاغ زارهای استان درگیر این آفت است تصریح کرد: شدت خسارت در شهرستانها متفاوت بوده و بیشترین میزان خسارت مربوط به تاغ زارهای درمیان، بیرجند، طبس، سربیشه و بشرویه بوده که وضعیت این مناطق بحرانی است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان خراسان جنوبی بیان کرد: در حال حاضر رفع مشکل هزار و 500 هکتار از تاغ زارهای آلوده بشرویه در اولویت کاری است که در مرحله اول سرشاخها بریده و سوزانده میشود و در مراحل بعدی برای خفگی آفت محلول پاشی انجام میشود.
برای مبارزه کامل با این بیماری بیش از 50 میلیارد تومان نیاز است
وی اعتبارات مصوب برای مبارزه با این آفت در هزار و 500 هکتار را 350 میلیون تومان اعلام کرد و گفت: به علت کمبود اعتبارات اقدامات لازم برای 50 هکتار انجام و رفع مشکل هزار هکتار بحرانی دیگر به دلیل ورود آفت به مرحله رشد و بیتاثیر بودن محلول پاشی به اسفند ماه سال جاری موکول شد.
نصرآبادی اظهار داشت: با توجه به سیکل زندگی این آفت بهترین زمان مبارزه شیمیایی (محلول پاشی) علیه آفت شپشک سفید را اواسط فروردین تا اوایل اردیبهشت ماه اعلام کرد و گفت: برای مبارزه کامل با این بیماری بیش از 50 میلیارد تومان نیاز است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان خراسان جنوبی بیان کرد: با وجود گستردگی آفت در استان اقدامات بیابان زدایی جدید توجیه چندانی نداشته و باید مراقبت و حفاظت از عرصههای احیا شده قبلی نیز در دستور کار قرار گیرد.
تاغ زارهای خراسان جنوبی عمر45 تا 50 ساله دارند
نصرآبادی عمر تاغ زارهای استان را 45 تا 50 سال اعلام کرد و افزود: با این روند تخصیص اعتبارات فقط میتوان رشد آفت را کاهش داد و این آفت به سرعت در حال تخریب تاغ زارها است.
وی با بیان اینکه برای تخصیص اعتبارات باید بحرانها اولویتبندی شود افزود: در سالهای 93، 94 و 95 به ترتیب 20، 60 و 85 هزار هکتار از تاغ زارها آلوده شد و با این روند و سرعت آلودگی نیازاست تمهیدات لازم اندیشیده شود.