بخش کشاورزیای که ما را خودکفا میکند ... که خب، خوشبختانه این گزارشی که امروز دادند، نشان میدهد که در این زمینهها پیشرفت کردهایم. من البتّه گزارشی نداشتم(!)
بیانات رهبر انقلاب در دیدار مسئولان نظام ــ 25 خرداد 1395
به گزارش خبرنگار اقتصادی
خبرگزاری تسنیم، مسئولان بخش کشاورزی همواره بر این تأکید داشته اند که این بخش در حال خودکفا شدن در تأمین اقلام اساسی است. از سوی دیگر آمارهای متنوعی در سالهای اخیر به نفع دستگاه اجرایی دستخوش تغییر شده و اتکا به مبانی آماری زیر سؤال رفته است.
حتی در این خصوص رهبر انقلاب نیز واکنش صریحی داشتند؛ ایشان شهریورماه سال 1395 با اشاره به نادرست خواندن برخی آمارهای دولت های قبلی توسط دولت های بعدی، افزودند: «باید منشأ این دوگانگیها مشخص شود، یعنی یا در آن دوره در بیان آمارها اشکالی وجود داشته است یا در دوره پس از آن؛ و در هر صورت، دستکاری در آمارها که در معرض قضاوت مردم فهیم نیز قرار دارد، گناهی کبیره است.»
از جمله این موارد، دست بردن در آمار تولید 118 میلیون تنی محصولات کشاورزی در انتهای دولت دهم بود که با نامه وزارت جهادکشاورزی فعلی، یکباره و بدون توضیح به 97 میلیون تن کاهش یافت! و پس از آن رسانهای شد.
با وجود این آمارسازیها به نفع دولت، آمارهای رسمی بانک مرکزی نشان میدهد که ضریب خودکفایی کالاهای اساسی کاهش یافته است. بر اساس گزارش خلاصه تحولات اقتصادی سال 1394 ــ منتشره توسط بانک مرکزی ــ متوسط ضریب خودکفایی برای 9 قلم اساسی (شامل سه گروه غلات، دانههای روغنی و محصولات پروتئینی) طی 8 سال 1387 الی 1394 حدود 57 درصد بوده که در این دولت تغییر محسوسی نکرده و حتی در دوسال اول کمتر از میانگین بوده است.
بر همین اساس طی این بازه 8 ساله، سالانه 4.3 میلیارد دلار غلات و 3 میلیارد دلار دانه های روغنی وارد کشور شده که به این ترتیب مجموعاً 58.4 میلیارد دلار صرف واردات این دو قلم شده است. این رقم با احتساب دلار 3500 تومانی معادل 5 سال یارانه کل کشور است.
در پایان این نکته حائز اهمیت است که چرا دولت تلاش دارد در یک مفهومسازی، عبارت «خودکفایی» را حذف کند و همواره از واژه «خوداتکایی» استفاده نماید؟
تسنیم
کلمات کليدی: دولت ،خوداتکایی،خودکفایی،مفهومسازی،واردات ،روغنی ،میلیارد ،