چهارشنبه ۱۰ خرداد ۱۳۹۶ ساعت ۱۳:۲۵
گزارش خبری/

لزوم همگانی شدن روخوانی قرآن/ آنچه به جایی نرسد فریاد است!

پای صحبت هر موسسه قرآنی بنشیند حرف برای گفتن زیاد دارد اما متاسفانه آنچه به جایی نرسد فریاد است و احساس می شود اکنون خیلی حرف آنان شنونده ندارد و آنقدر مسئولان سرگرم مباحث دیگر هستند که موسسات قرآنی در حاشیه قرار گرفته اند.
لزوم همگانی شدن روخوانی قرآن/ آنچه به جایی نرسد فریاد است!
 
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خراسان تایم به نقل از خبرگزاری شبستان؛ حمیدرضا جعفری، حافظ کل قرآن کریم و مدیر موسسه قرآن و عترت بلدالامین گفت: این موسسه قرآنی حدود 122 سال سابقه فعالیت رسمی دارد و قبل از آن هم فعالیت های هفتگی به صورت محفل قرآنی برگزار می شد.
 
وی با بیان اینکه اولویت نخست موسسه حفظ قرآن و مباحث آموزشی است، افزود: دامنه فعالیت موسسه بلدالامین در سراسر استان خراسان جنوبی است و برنامه های متنوع آموزشی، اردوی راهیان نور، عتبات عالیات، مشهد، جشن و مولودی خوانی، مناجات شعبانیه، جزء خوانی، مسابقات قرآنی و ... برگزار می کنیم چرا که خود را محدود نکردیم.
 

 
۹۹ درصد اعضای موسسه قرآنی بلدالامین جوانان هستند
مدیر موسسه بلدالامین به دریای بی کران قرآن اشاره کرد و ادامه داد: هدف ما آشنایی و انس بیشتر جوانان به بحث های قرآنی ومعارف اهل بیتی علیه السلام است و 99 درصد اعضای این موسسه از جوانان است.
 
جعفری با اشاره به اینکه محفل قرآنی هفتگی برای آقایان و بانوان در موسسه بلدالامین برگزار می شود، تصریح کرد: از چهار سال گذشته دوره مکالمه عربی شامل چندین دوره مختلف از سطح مقدماتی (الاساسیه- تمحیده) تا سطح پیشرفته توسط اساتید موسسه برگزار می شود که هر دوره شامل بیست جلسه است و متعلمین با خواندن و صحبت کردن و درک متون عربی آشنا می شوند.
 

 
وی به برگزاری دوره تدبر در قرآن کریم اشاره کرد و افزود: این دوره شامل بیست جلسه آموزشی است که متعلمین با مبانی تدبر در جزء 30 قرآن کریم آشنا می شوند همچنین در دوره روخوانی مباحث مرتبط شامل آموزش حرکات کوتاه و کشیده، حروف ناخوانا، اشباع، التقای ساکنین و ... تدریس می شود و بصورت عملی با متعلمین کار می شود تا به صورت روان و صحیح بتوانند قرآن را بخوانند.
 
مدیر موسسه بلدالامین عنوان کرد: تجوید عمومی سطح یک و دو، قرائت نوجوانان، حفظ جزء 30 قرآن، حفظ حضوری و غیر حضوری، احکام، اخلاق و طب سنتی از جمله مباحث آموزش های این موسسه است.
 
متاسفانه در بحث‌های فرهنگی کیفیت‌ها فدای کمیت می شود
جعفری با اشاره به اینکه رده های سنی آموزشی موسسه بلدالامین از گروه سنی 9 سال به بالا است، گفت: سالانه میانگین حدود یک هزار قرآن آموز داریم البته ما خیلی نمی خواهیم به مقامات بالا آماردهی داشته باشیم چرا که متاسفانه یکی از آفات بحث های فرهنگی و قرآنی همین گزارش دادن‌ها است.
 
وی که خود علاقه خاصی به قرآن داشته و از همان کودکی در مسابقات و جلسات قرآنی شرکت داشته و از دوران دبیرستان حافظ کل قرآن شده است، بیان کرد: متاسفانه در بحث‌های فرهنگی کیفیت‌ها فدای کمیت می شود و این معیار خوبی برای سنجش کارهای فرهنگی نیست؛ ما کلاس های خود را شاید با یک یا دو نفر برگزار کنیم چرا که ارزش دارد حتی یک نفر قرآن حفظ کند.
 
جعفری با تاکید بر اینکه یکی از مسائل مورد نیاز در حوزه‌های قرآنی تنوع بخشیدن به کارهاست تا بتوانیم این کار را با کیفیت بالاتری انجام دهیم، افزود: تمام کارهای فرهنگی و قرآنی باید هدفمند باشد و تنها صرف یک کار بی روح و بی هدف نباشد متاسفانه بعضی از مشکلات مباحث فرهنگی اینگونه است که با وجود اینکه کار انجام می شود اما بی اثر و منجر به نتیجه مطلوب نمی شود.
 

 
ضعف حمایت از موسسات قرآنی/ فضای رقابتی ناسالمی در فضای قرآنی به وجود آمده است
این حافظ قرآن کریم که دانشجوی مقطع دکتری رشته فقه و علوم انسانی و استاد دانشگاه است، بیان کرد: متاسفانه در بحث های قرآنی حمایت‌ها همواره ضعیف است و به لحاظ مالی موسسات قرآنی اوضاع خوبی ندارند و منبع مالی ثابتی ندارند و باید خیران کمک کنند.
 
وی با بیان اینکه در جامعه اسلامی مسئولان باید موسسات قرآنی را بیشتر دریابند، ادامه داد: قرآن بسیار مظلوم واقع شده زیاد شعار می دهیم اما آموزش برای این مهم کم است شاید یک نفر بیست سال در دوره قرآن شرکت کند اما هنوز کلمات قرآن را نتواند درست تلفظ کند.
 
جعفری با اشاره به اینکه نیاز است افراد به سمت آموزش قرآن سوق داده شوند، گفت: متاسفانه در مباحث قرآنی هر دستگاه و نهادی ساز خود را می زند و مشکلاتی را ایجاد می کند و بر این اساس فضای رقابتی ناسالمی در فضای قرآنی به وجود آمده است و تلاش دارند به هر ضربه ای رقیب را از میدان بیرون کنند.
 

 
روخوانی قرآن مانند سوادآموزی همگانی شود
مدیر موسسه بلدالامین تاکید کرد: مردم و قرآنی ها همیشه در کنار هم هستند اما متاسفانه برخی مواقع ادارات و سازمان ها به جای اینکه این حلقه ها و مجموعه های قرآنی را به هم وصل کنند موجب شکاف و تفرقه می شوند که این ضعف بسیار بزرگی است.
 
جعفری با بیان اینکه همه مجموعه های قرآنی هستند اما در نهایت «منیّت ها» در فضای اداری حرف آخر را می‌زند، افزود: 38 سال از انقلاب اسلامی گذشته اما هنوز نتوانسته ایم روخوانی قرآن را مانند سوادآموزی همگانی کنیم متاسفانه اکنون شاید فردی دارای مدرک دانشگاهی باشد اما در روخوانی قرآن ضعیف است و متاسفانه کسی از این موضوع تعجب نمی‌کند چرا اینگونه شده چون در بین ادارات هماهنگی و هم افزایی وجود ندارد.
 
به گفته وی مردم در ترویج قرآن سهم دارند اما مسئولان به عنوان برنامه ریز در این خصوص سهم بسیار بالاتری دارند؛ همه مردم عاشق قرآن هستند و ماه رمضان استقبال گسترده ای از محافل قرآنی می شود اما باید در میاحث و فضای قرآنی منیت‌ها کنار بگذاریم تا تحول ایجاد شود.
 
نخبگان قرآنی مورد غفلت قرار گرفته اند/ لزوم حمایت و توانمندسازی موسسات قرآنی
این حافظ قرآن کریم تاکید کرد: باید فعالان و موسسات و ادارات قرآنی با هم فکری و هم افزایی یکدیگر برنامه های فرهنگی و قرآنی را اجرا کنند و در این زمینه از نخبگان قرآنی استفاده شود.
 
جعفری با اشاره به اینکه متاسفانه اکنون همانگونه که قرآن در خانه ها خاک می خورد نخبگان قرآنی نیز مورد غفلت قرار گرفته اند، اظهار کرد: اساتیدی که سالهای سال فعالیت قرآنی کردند در برنامه ریزی ها با او مشورتی نمی شود.
 
به گفته وی باید با ایجاد فضای فعالیت و معرفی موسسات قرآنی بیشتر از آنان حمایت شود و موسسات را توانمند کنیم در بحث های مالی در این حوزه همیشه مشکلات وجود دارد اما باید همین اعتبار را نیز با اولویت بندی به فعالیت های قرآنی مهم تخصیص دهند.
 

 
سایه سنگین نگاه قیم مابانه بر سر موسسات قرآنی
این حافظ قرآن کریم بیان داشت: در مجموع پای صحبت هر موسسه قرآنی بنشیند حرف برای گفتن زیاد دارد و بارها بیان کردند اما متاسفانه آنچه به جایی نرسد فریاد است و احساس می شود اکنون خیلی حرف موسسات قرآنی شنونده ندارد و آنقدر مسئولان سرگرم مباحث دیگر هستند که موسسات قرآنی در حاشیه قرار گرفته اند و جایگاهی ندارند و این ضعف بزرگی است اگر مسولان قائل به خصوصی سازی و سپردن فرهنگ به مردم هستند (فرهنگ دولتی دوام ندارد) باید بیشتر حمایت و زمینه را فراهم کنند؛ بارها موسسات قرآنی تا آستانه تعطیلی رفته اند چرا که در واقعیت خبری از خصوصی سازی نیست! و هنوز نگاه‌ها قیم‌مابانه است و موسسات قرآنی آنقدر ضعیف هستند که اگر روزی قیم بالای سر آنان نباشد از بین می روند و متاسفانه موسسات قرآنی را اینگونه تربیت کردند.
 
جعفری با تاکید بر اینکه تعداد حافظان قرآنی افزایش یافته اما استاد قرآنی به معنای واقعی وجود ندارد و اینجاست که آفت آمارگرایی بیشتر نمود پیدا می کند، گفت: اساتید و الگوهای قرآنی بیشتر مربوط به قبل است و به نظرم اکنون در بحث پرورش نخبگان قرآنی ضعیف هستیم.
 
به گفته وی اخلاص و تخصص در فعالیت های قرآنی حرف نخست را می‌زند و نتیجه کار بیرون آمدن نخبگان قرآنی از گوشه های خانه هایشان می شود آن موقع می شود قبول کرد جامعه ما قرآنی شده است.

گفتگو: زهرا مهرور
Share/Save/Bookmark
کد مطلب:۶۱۵۰
کلمات کليدی: موسسه قرانی بلدالامین | همگانی | ماه رمضان | آموزش قرآن | خراسان جنوبي |