به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خراسان تایم به نقل از خبرگزاری تسنیم؛اخیرا مفهومی نظامی توسط مقام معظم رهبری خطاب به جوانان مومن انقلابی مطرح شد مبنی بر اینکه باید در شرایط حاد کنونیِ جنگ نرم، چشم امیدی به دستگاههای متولی فرهنگی نداشته و آتش به اختیار عمل نمایند. معنا و جایگاه این واژه با توجه به منظومه فکری رهبر انقلاب کاملا مشخص است اما اخیرا برخی از معاندین خارج نشین و داخلی سعی در تفسیر غلط از این مفهوم دارند تا اصل حرکت نیروهای انقلابی را خنثی سازی نمایند. از این جهت و برای مشخص شدن معنا و جایگاه بهتر این مفهوم مهم و کلیدی گفتوگوی کوتاهی با محمد صادق کوشکی، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران انجام دادیم.
-
مفهوم عبارت آتش به اختیار در عرصه فرهنگ به چه معناست؟
برای درک این مفهوم باید چند مثال بزنیم تا مشخص شود این مفهوم در عرصه فرهنگ به معنای خودسری و عملکرد سلیقهای نیست. در ابتدای جنگ تحمیلی مقطعی را داشتیم که خرمشهر محاصره بود و نیروهای بعثی در صددد اشغال آن بودند و حضرت امام به عنوان فرمانده جنگ و رهبر انقلاب نظرشان این بود که باید دفاع صورت بگیرد و اجازه تجاوز به دشمن بعثی داده نشود، رزمندههایی هم که در خرمشهر حضور داشتند همچین نظری داشتند اما بخش فرماندهی میانی و کسانی که باید عملیات را مدیریت کنند یا خائن بودند یا تعطیل بودند یا جاهل بوندن یا مشغول دلمشغولیهای خودشان بودند در نتیجه کسانیکه در خرمشهر 36 روز ماندند و مانع بعثیها شدند، آتش به اختیار عمل کردند زیرا تکلیفشان که دفاع بود و امام به آنها ابلاغ کرده بود را میدانستند اما فرماندهی عالی که باید مدیریت کند درست عمل نمیکرد و امام بحثشان این بود که رزمندهها نباید در این شرایط معطل سازوکار فرماندهی میانی باشند.
مثال دیگر، عملکرد حاج احمد متوسلیان و نیروهایش یا عملکرد شهید بروجردی در کردستان است. در آن زمان فرمانده جنگ بنی صدر خائن بود و عملا بقیه فرماندهان تعطیل بوده و ابتکار و تشخیص درستی نداشتند اما بروجردی و متوسلیان چون تشخیص درستی داشتند عمل میکردند و منتظر نمیماندند زیرا میدانستند نظر امام چیست. همان زمان که بنی صدر فرمانده کل قوا بود، آقای متوسلیان میگوید که من او را قبول ندارم و خودم با همان تشخیصی که امام به من میدهد میجنگم یعنی در سلسله مراتب فرماندهی، بنی صدر را نادیده میگیرد.
آتش به اختیار در عرصه فرهنگ دقیقا به همین معناست یعنی وقتی ما نیروی فرهنگی داریم و جنگ فرهنگی و جنگ نرم با قدرت تمام در حال تحمیل شدن از ناحیه استکبار بر ماست و فرمانده کل میدان که رهبر انقلاب باشد جهتها را مشخص کرده و دستور نبرد میدهد دیگر نباید منتظر دستگاههایی نظیر صدا و سیما، وزارت ارشاد، وزارت علوم، سازمان تبلیغات و... بود. یعنی رهبر انقلاب به تک تک نیروهای انقلاب در این سازوکار جنگ فرهنگی میفرمایند دفاع کن، تولید علم کن، نظریه پردازی کن، محصول فرهنگی ایجاد کن، با خلاقیت دفاع کن و منتظر سازمانها و دستگاههای فرهنگی نباش.
-
آیا مفهوم آتش به اختیار به ناکارآمدی دستگاههای فرهنگی ارزشی و انقلابی و... هم باز میگردد؟
متاسفانه بله. یعنی اینگونه نیست که صرفا بگوییم وزارت ارشاد و وزارت علوم تعطیل هستد بلکه حتی بسیاری از نهادهای انقلابی فرهنگی هم یا تعطیل هستند و یا گرفتار بروکراسی و کاغذ بازی شدهاند و اولویت جنگ نرم و انقلاب اسلامی را در عرصه فکر و فرهنگ به فرماوشی سپردهاند و به روحیه کارمندی گرفتاری شدند.
-
چه ضرورتهایی در بستر اجتماعی ایجاد شده است که حضرت آقا این مفهوم را مطرح فرمودهاند؟
دشمنان اسلام و انقلاب با حداکثر توان در حال تهاجم به ما هستند و از ما تلفات میگیرند یعنی وقتیکه میزان طلاق در جامعه از 50درصد بیشتر میشود، قوانین الهی و احکام الهی در جامعه کم رنگ میشود، ارزشهای اسلامی و انقلابی در حال کمرنگ شدن است و گرایش به فرهنگ بیگانه در حال افزایش است به معنای اورژانسی شدن شرایط و سقوط خرمشهرهاست. اکنون به فکر مردم ما تجاوز میشود و به تصرف دشمن در میآید. اینجاست که شرایط، از زمان جنگ سخت به مراتب خطرناکتر است و فرمانده کل(رهبر انقلاب) به نیروهای جوان مومن که افسران این جنگ هستند دستور آتش به اختیار میدهد. این دستور به رزمندههای این جنگ اجازه خلاقیت و ابتکار عمل میدهد و به آنها میفهماند که نباید منتظرمقامات مافوق بمانند.
-
حضرت آقا در یک دهه اخیر، دغدغه های فرهنگیشان را با بکار بردن واژههای مختلف ابراز کردهاند، نسبت و جایگاه مفاهیم ابراز شده از جانب ایشان با مفهوم آتش به اختیار در عرصه فرهنگ چیست؟
وقتی مفهوم نظامی آتش به اختیار توسط رهبر انقلاب که شخصیتی فرهنگی است بکار برده میشود یعنی اینکه ما دیگر مواجه با تبادل فرهنگی، تعامل فرهنگی و... با دشمن آنگونه که معاندین، جاهلین و خوشخیالان مطرح میکنند نیتسیم. یعنی اینگونه نیست که ما با غرب تبادل فرهنگی و تعامل فرهنگی داشته باشیم بلکه از جانب خود غربیها یک جنگ گسترده فرهنگی در حال انجام شدن با ماست. دشمن خودش میگوید که با جنگ نرم در حال مقابله با انقلاب اسلامی هستیم و در این شرایط طبیعی است که ما باید مقابله به مثل کنیم.
کلمات کليدی: معاندین، جاهلین،دشمن ،دغدغه های فرهنگی،فرهنگی ،ناحیه ، جنگ فرهنگی ،تبلیغات ،انقلاب