به گزارش گروه اجتماعی خراسانتایم، امروزه فضای مجازی و به طور کلی اینترنت به عنوان بستر شکلگیری و رشد این فضا زندگی قریب به اکثریت مردم دنیا را تحت تاثیر قرار داده و دچار تحول جدی ساخته است. در آخرین آمار منتشر شده از بیشترین استفادهکنندگان اینترنت در جهان، 420 میلیون چینی (معادل 31 درصد جمعیت) جایگاه اول را به خود اختصاص داده و در جایگاه دوم نیز 74 درصد آمریکاییها (240 میلیون نفر) از این پدیده جهانی استفاده میکنند.
*مقام سیزدهم تعداد کاربران اینترنتی ایران در جهان
بیشترین آمار استفاده از اینترنت بعد از چین و آمریکا نیز متعلق به کشورهای ژاپن (100 میلیون)، هند (81 میلیون) و برزیل (76 میلیون) میباشد.
در این آمار که توسط سازمان دادهها و آمار اینترنت ارائه شده، جمهوری اسلامی ایران با داشتن 33 میلیون و 200 هزار کاربر که معادل 43 درصد جمعیت 77 میلیونی ایران میباشد، مقام سیزدهم تعداد کاربران اینترنتی جهان را به خود اختصاص داده و جزو بیست کشور دارای بیشترین کاربران اینترنتی است.
بر اساس آمار، از جمعیت حدودا هفت میلیاردی جهان، حدود دو میلیارد نفر از اینترنت استفاده میکنند و آمار میانگین ضریب نفوذ اینترنت در جهان معادل 7/28 درصد بوده و این آمار نیز از ده سال گذشته تاکنون بیانگر پنج برابر شدن تعداد کاربران اینترنت است.
مجموع کاربران اینترنت در ایران 52 درصد مرد و 48 درصد زن هستند، که ضریب نفوذ اینترنت در میان مردان و زنان به ترتیب 3/46 و 4/44درصد است.
*ضریب نفوذ 43 درصدی اینترنت در استان خراسان جنوبی
سعید کسرایی کارشناس فضای مجازی و سواد رسانهای در گفتگو با خبرنگار خراسانتایم به فراگیری و رشد چشمگیر اینترنت در جوامع بشری اشاره کرد و گفت: آمار ضریب نفوذ اینترنت در ایران بین 43 تا 47 درصد بیان شده که این ضریب در استان خراسان جنوبی 43 درصد است.
وی افزود: نکته مهم این است که استفاده از تلفن همراه هوشمند بین مردم شایع و گسترده شده بهطوری که این امر به وضوح در سنین مختلف و جنسیتهای مختلف دیده میشود و نکته مهم حائز اهمیت نیز فرهنگ استفاده از این ابزار هوشمند است که متاسفانه در این زمینه به اندازه کافی برنامهریزی نشده بهطوری که اگر شما دستگاه هوشمندی خریداری کنید یک کاتالوگ حاوی اطلاعاتی در مورد دستگاه و نحوه استفاده از آن در اختیار شما قرار میگیرد اما متاسفانه در فضای اینترنت و تلفن همراه نهتنها آموزشی داده نمیشود، بلکه هیچ توضیحی به مردم و کاربران آن در مورد فرهنگ استفاده از آن داده نمیشود.
کسرایی در ادامه در پاسخ به موارد استفاده از اینترنت در ایران و کشورهای دیگر بحث تجارت اینترنت و آموزشهای مجازی و خدمات فرهنگی و اجتماعی را به عنوان اولین و مهمترین استفادهها از بستر اینترنت دانست و گفت: کاهش هزینهها و ارتباطات سریع را از نکات مثبت این فناوری جهانی است.
وی در ادامه افزود: متاسفانه در مقابل ما در ایران نتوانستیم آنطور که باید از نکات مثبت این پدیده استفاده کنیم چون در زمانی که اینترنت وارد ایران شد، برنامه صحیحی برای آن در نظر گرفته نشد و یهتدریج آسیبهای آن تا حدودی بر مزایای آن غالب شد.
وی ادامه داد: اگر ما کمی برنامهریزی و دقت داشته باشیم میتوانیم در حوزههای آموزش مجازی و تجارت الکترونیک پیشرفت چشمگیری داشته باشیم.
*سواد مجازی بایدها و نبایدهایی که باید در فضای مجازی رعایت شود
به عقیدهی سعید کسرایی یکی از مهارتهایی که لازم است در آموزشها به آن توجه شود و جزو مهارتهای هفتگانه سازمان یونسکو جهانی است و مستلزم توجه ویژه است، بحث سواد فضای مجازی است. سواد فضای مجازی بایدها و نبایدهایی است که باید در فضای مجازی به آنها توجه کنیم.
*فضای مجازی مجموعهای از تهدیدها و فرصتها
یکی از شهروندان بیرجندی در گفتگو با خبرنگار خراسانتایم میزان حضور تقریبی خود در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی را هشت ساعت عنوان میکند و میگوید: فضای مجازی به لحاظ مختصات و ویژگیهای خاصی که دارد از مزایا و بالعکس معایب بسیاری برخوردار است که جلوگیری از معایب و آسیبهای ناشی از آن نیازمند کنترل این موضوع، تربیت و آموزش صحیح به آحاد جامعه می باشد و قطعا زمان و مکان مناسب برای شروع این امر در مدارس و عمدتا به دانش آموزان می باشد، زیرا با آموزش اصولی و پایهای و بیان فرصتها و تهدیدهای این فضا میتوان با این خطرات و آسیبهای احتمالی مقابله کرد.
محمد یکه خانی نیز یکی از دانشجویان دانشگاه صنعتی بیرجند است که در گفتگو با خبرنگار خراسانتایم بیشترین آسیب فضای مجازی را مربوط به سنین نوجوانی و جوانی میداند و میگوید: آموزش مهمترین اصل در این مرحله و موجب افزایش آگاهی کاربران فضای مجازی میباشد، گرچه یکی دیگر از راهکارها برای مقابله با این امر ایجاد یک سری محدودیتها و کنترل فرزندان توسط والدین است.
انتهای پیام/