خراسان تایم گزارش می دهد/
تداعی چکاچک شمشیرهای صحنه کربلا در آیین 100 ساله بیل زنی خوسف
13 مهر 1395 ساعت 11:00
بیل در دست، دایره وار در کنار هم بیل هایشان را به طرف آسمان می برند و هر فرد در حال حرکت به هوا پریده و تیغه ی بیل ها را به هم می زنند و همه یک صدا و با آهنگی مخصوص می گویند "حیدرعلی" و هم زمان بیل ها نامنظم و با شتاب به یکدیگر می خورند
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خراسان تایم، بیل زنی یکی از آیین های ویژه مراسم سوگواری امام حسین(ع) است که در هیچ یک از شهرهای دیگر ایران به چشم نمی خورد و تنها سالی یک بار در ظهر عاشورا در شهرستان خوسف خراسان جنوبی برگزار می شود.
برای برپایی این مراسم در هر یک از دو هیئت شهر خوسف دو دسته 15 نفری که در مجموع چهار دسته هستند تشکیل می شود.
افراد، بیل در دست، دایره وار در کنار هم، بیل هایشان را به طرف آسمان می برند و هر فرد در حال حرکت به هوا پریده و تیغه ی بیل ها را به هم می زنند و همه یک صدا و با آهنگی مخصوص می گویند "حیدرعلی" و همزمان بیل ها نامنظم و با شتاب به یکدیگر می خورند.
وقتی هر دو هیئت وارد قتلگاه می شوند، نخل را دور قتلگاه می چرخانند و دسته های بیل زنی با شدت بیشتری بیل می زنند و سعی می کنند خود را به دسته بیل زنی دیگر برسانند.
یکی از اهالی شهرستان خوسف، با اشاره به مراسم بیل زنی، گفت: مراسم بیل زنی نوعی شبیه سازی از طایفه کار "بنی اسد" در صحرای کربلا است که پس از سه روز و سه شب پیکر شهدا را با بیل یا ابزاری دیگر به خاک سپردند.
خسروی تصریح کرد: در مراسم بیل زنی، عزاداران علاوه بر تجسم دفن شهدا می خواهند به این طریق چکاچک و سر و صدای به هم خوردن شمشیر و اسلحه در آن زمان را با برخورد سر بیل ها مجسم سازند.
وی ادامه داد: علاوه بر آن، زارعان و کشاورزان خوسف معتقدند اگر در روز دهم محرم هر سال مراسم بیل زنی را انجام ندهند، محصول پنبه آنان در آن سال دچار آفت شده و از بین خواهد رفت یا به طور کلی کشاورزی در آن سال پر رونق نخواهد بود.
ای شهروند خوسفی با اشاره به اینکه این مراسم قدمتی بیش از 100 سال دارد، گفت: این مراسم توسط "ملا علی اکبر خوسفی" بنیانگذار حوزه علمیه خوسف نهادینه شده و کشاورزان و مردم شهرستان خوسف به این رسم بهای زیادی می دهند.
خسروی با بیان اینکه کشاورزان با شرکت در این مراسم خلوص نیت خود را نشان می دهند، افزود: کشاورزان با در دست داشتن بیل ارادت و اعتقاد خود را به ماه محرم و عزاداری نشان داده و در عزاداری با توجه خاص شرکت می کنند.
وی تصریح کرد: در گذشته این مراسم باشکوه خاص فقط در شهرستان خوسف برگزار می شده و هر ساله نسل به نسل این مراسم باشکوه و خاص با عظمت بیشتری برگزار می شود.
یکی دیگر از شهروندان شهرستان خوسف خاطرنشان کرد: کشاورزان منطقه این امر را تجربه کرده و بر اساس عقیده خود و کراماتی که از ائمه اطهار دیده اند، برای دفع آفات از محصولات کشاورزی خود به این طریق به معصومین (ع) متوسل می شوند.
حسینی تاکید کرد: علاوه بر نوحه خوانی، سینه زنی و برپایی مراسم عزاداری روز عاشورا در بخش خوسف بیرجند، تعزیه و شبیه خوانی متعددی نیز در اغلب روستاهای این بخش در این روز برپا می شود.
وی تصریح کرد: در این مراسم، شبیه گردانان با آموخته هایی که نسل به نسل از پیشینیان خود کسب کرده اند، همراه با ذوق و ابتکارات خاص خود صحنه هایی از نبرد حماسه سازان و تشنه لبان فرات عشق را به نمایش گذاشته و با اعلام دلبستگی به مکتب انسان ساز اسلام و خاندان اهل بیت عصمت و طهارت از دلیری و وفاداری یاران حضرت امام حسین(ع) تجلیل می کنند.
یکی دیگر از شهروندان خوسف با بیان اینکه مردم این شهرستان اعتقادی به طبل و سنج ندارند، گفت: مردم شهرستان خوسف فقط با دسته ای سینه زنی به عزاداری امام حسین(ع) پرداخته و طبل و سنج زدن را رها کرده اند.
اصغری در ادامه افزود: همه مردم برای آماده کردن نخل ها کمک می کنند و وقتی نخل ها آماده شود، طی مراسم و عزاداری باشکوهی به خانه های خانواده شهدا و تازه درگذشتگان سر زده و برای آنها از خداوند متعال طلب مغفرت و آمورزش می کنند.
وی، نظم و ترتیب هیئت ها را در شهرستان خوسف بسیارعالی دانست و تصریح کرد: همه هیئت ها عزاداری باشکوهی را داشته و با ترتیب خاص مسیر کوچه ها را طی می کنند و در آخر همه هیئت ها به مسجد جامع خوسف می روند و به عزاداری می پردازند.
اصغری ادامه داد: روز عاشورا هیئت ها با عزاداری کردن حال و هوای عزای حسین(ع) را در کوچه ها طنین انداز کرده و موقع نماز همه هیئت ها با نظمی خاص به اقامه نماز می پردازند.
وی حضور افراد خارج شهرستان و شهرهای کشور برای شرکت در این مراسم را بسیار جالب دانست و گفت: این مراسم بیل زنی در کشور فقط در شهرستان خوسف برگزار می شود و قدمتی دیرینه دارد که ضرباتی که توسط بیل زدن اجرا می شود، صحنه جنگ را در روز عاشورا به تصویر می کشد.
این شهروند خوسفی مراسم علم بندان را یکی دیگر از مراسم ویژه خوسف در عزای امام حسین(ع) دانست و تصریح کرد: مردم شهرستان خوسف با بستن علم ها و دور زدن در کوچه های این شهرستان یاد و بوی عزای حسین(ع) را در کوچه ها پخش کرده و گریه کنان به عزای امام خود می پردازند.
اصغری ادامه داد: این مراسم در روستای سرپرچ شهرستان خوسف برگزار می شود و در این روستا بر روی این رسم تاکید فراوانی داشته و در روز عاشورا با عزاداری و حرکت نمادین و "حیدر علی" گویان به سمت خوسف راه می افتند.
وی تصریح کرد: مردم در روزعاشورا تمام علم ها را باز کرده و دور این علم ها به حرکاتی نمادین پرداخته و گریه کنان به عزاداری می پردازند.
این شهروند خوسفی خاطرنشان کرد: در این مراسم مداحی به نام سیفی که نزدیک به 40 سال است به مداحی می پردازد، با نوحه ای که همیشه آن را می خواند، مداحی کرده و به عزاداری می پردازد.
گزارش از عادل اربابی
کد مطلب: 761