مسؤول حوزه پژوهش اداره کل میراث فرهنگی خراسان جنوبی مطرح کرد

نخل گردانی آیین کهن عاشورایی خراسان جنوبی

18 مهر 1395 ساعت 9:19

مسؤول حوزه پژوهش و مطالعات اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی گفت: نخل‌بندی و نخل گردانی از آیین‌های کهن عاشورایی است که در اکثر شهرها و روستاهای استان خراسان جنوبی اجرا می‌شود.


به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خراسان تایم؛ سید احمد برآبادی اظهار داشت: نخل در لغت به معنی درخت خرما است و در اصطلاح حجله مانندی است که از چوب می‌سازند و روی آن را با شال‌های مختلف تزئین می‌کنند.

وی افزود: روز عاشورا نخل‌ها را به شکل نمادین و به عنوان تابوت امام حسین(ع) به حرکت در می‌آورند.
مسؤول حوزه پژوهش و مطالعات اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی ادامه داد: در روایات ذکر شده که امام حسین(ع) را روی شاخه‌های درخت خرما گذاشته و به محل دفنش بردند و شاید این کار مهم‌ترین دلیل برای نامیدن نخل باشد.



برآبادی تصریح کرد: نخل گردانی در شهرهای مختلف استان اجرا می‌شود و نوع تزئین و تعداد آن فرق می‌کند.
وی گفت: شکل ظاهری نخل‌ها به صورت یک جناغ قوسی شکل است، برخی نخل‌ها صدها کیلو وزن دارد و بستن نخل‌ها با مهار تمامی چوب‌های نخل با مهارت خاص توسط نخل‌بند انجام می‌شود.

سنگ‌زنی آیین سنتی عزاداری روستای درخش درمیان
مسؤول حوزه پژوهش و مطالعات اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی  گفت: از جمله مراسم عزاداری ماه محرم، سنگ زنی است که در شهرستان درمیان تنها در شهر قهستان (روستای درخش) اجرا می‌شود.
برآبادی افزود: سنگ عبارت است از دو تکه چوب استوانه‌ای هشت سانتیمتری که نخی از آن عبور کرده و در پشت دست قرار می‌گیرد و بیشتر از چوب درخت عناب یا گردو ساخته می‌شود.
وی اضافه کرد: این روستا هشت نفر سنگ زن دارد که این کار را از پدرانشان به ارث برده‌اند و پس از فوت پدر فرزند ذکور باید به جای پدر در سنگ‌زنی شرکت نماید.

مسئول حوزه پژوهش و مطالعات اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی ادامه داد: از شب پنجم محرم این کار همراه با هیأت و به همان آهنگ نوحه سینه‌زنی و یا زنجیر زنی انجام می‌شود و در بعضی مواقع نیز برای آن نوحه جداگانه‌ای می‌خوانند.

لازم به ذکر است، مراسم سنگ‌زنی درخش به شماره 626 - 22/9/91 در فهرست میراث معنوی کشور به ثبت رسیده است.
گفتنی است: مراسم نخل گردانی به شماره 706 - 22/9/91 در فهرست میراث معنوی کشور به ثبت رسیده است.

فارس


کد مطلب: 833

آدرس مطلب: http://www.KhorasanTime.ir/fa/doc/report/833/نخل-گردانی-آیین-کهن-عاشورایی-خراسان-جنوبی

خراسان تایم
  http://www.KhorasanTime.ir