شنبه ۳۰ تير ۱۳۹۷ ساعت ۱۸:۴۷

تمیزی بیرجند افسانه یا واقعیت؟

لقب تمیزترین که سال گذشته رییس سازمان محیط زیست کشور در یک برنامه زنده تلویزیونی به بیرجند نسبت داد این شهر را در کشور زبانزد کرد اما باید دید این تمیزی واقعیت است یا افسانه؟
تمیزی بیرجند افسانه یا واقعیت؟
 
به گزارش گروه اجتماعی خراسان‌تایم به نقل از ایرنا، شهر بیرجند دارای تاریخ کهن در کشور است و وجود بزرگان علم و ادب در این شهر حکایت از فرهنگ غنی مردمان آن دارد.
بیرجند اولین شهر در ایران است که دارای سازمان آبرسانی بوده و بنگاه آب ‌لوله بیرجند به عنوان اولین سازمان آبرسانی ایران شناخته می‌شود.
مدرسه « شوکتیه» این شهر، سومین مدرسه آموزش به سبک جدید، بعد از دارالفنون و رشدیه تبریز است و به علت موقعیت سیاسی و استراتژیک بیرجند، سومین فرودگاه کشور در سال 1312 پس از قلعه مرغی و بوشهر، در این شهر ساخته شد.
افراد خارج از استان شاید بیرجند را تنها به نام بزرگانی چون مرحوم کاظم معتمدنژاد پدر علم ارتباطات و مرحوم محمدحسن گنجی پدر علم جغرافیا و یا داریوش ارجمند و اردلان شجاع کاوه بشناسند؛ اما این شهر، شهر باغ و کویر است، شهر نظم و نظافت و از همه مهم‌تر شهر تاریخ و فرهنگ؛ که به دلیل دوری از مرکز کشور کمی مهجور مانده است.
این شهر اکنون مرکز استان خراسان جنوبی است و بیش از 230 هزار نفر را در دل خود جای داده است.
گسترش محلات بیرجند در سالهای اخیر به خاطر پدیده حاشیه نشینی سرعت گرفته ولی با این وجود هنوز ساختار فرهنگی خود را حفظ کرده است.
سال گذشته کلانتری رییس سازمان محیط زیست کشور در یک برنامه زنده تلویزیونی از بیرجند به عنوان تمیز ترین شهر کشور یاد کرد.
این عنوان باعث شد که نام این شهر در رسانه ها زبانزد خاص و عام شود اما عده ای معتقد بودند که تمیزی بیرجند یک افسانه است.
تنها ساعاتی بعد از پخش شدن این سخن برخی کاربران در فضاهای مجازی با به اشتراک گذاشتن تصاویر نامناسبی از زباله ها در نقاط گوناگون شهر عنوان ادعایی را دستمایه طنز و شوخی قرار دادند ! اما به راستی باید دید لقب تمیزترین که یک مسئول تراز اول در سازمان محیط زیست بر این شهر گذاشته یک افسانه است یا واقعیت دارد.
شهر بیرجند نیز به تبع همه شهرها دارای فرهنگ های گوناگون است همانطور که پیش از این نیز گفته شد این شهر به خاطر مرکزیت استان پذیرای جمعیت زیادی در سالهای اخیر شده است اغلب این جمعیت نیز به خاطر خشکسالی از مناطق روستایی به شهر سفر کرده و ماندگار شدند. این جمعیت سرریز به ناچار در حاشیه های شهر سکونت یافته اند اما تمام تلاش ها بر این بوده که خدمات شهری به این جمعیت نیز برسد.
تفکیک شمال و جنوب شهر بیرجند شاید به همین دلیل باشد و برخی نیز مدعی هستند که توزیع نامتوازن خدمات شهری در این 2 منطقه باعث شده که چهره های متفاوتی از شهر ببینیم اما به طور غالب مردم شهر بیرجند از فرهنگ غنی برخوردار هستند.
برخی از ساکنان محلات به خصوص منطقه کاظمیه که در مجاور قبرستان شهر قرار دارند از خدمات رسانی شهری گلایه مند هستند آنها به خاطر موقعیت خاص مکانی محله مجبور هستند گرد و غبار برخواسته از قبرستان را متحمل شوند.
بوی تعفنی که در ساعات گرم روز به خاطر دفن زباله ها در منطقه شوشود مشام مردم این محله ها را آزاد می دهد باعث تردید در تمیز بودن شهر بیرجند می شود.
یک شهروند بیرجند با اذعان به سختی کار رفتگران شهرداری به خبرنگار ایرنا گفت: از اینکه عنوان تمیزترین به شهر بیرجند داده شده باید افتخار کنیم اما لازم است مسئولان و شهروندان با تعامل همدلانه این لقب را برای بیرجند حفظ کنند.
میرزایی معتقد است باید با افرادی که به نظافت عمومی شهر بی توجه هستند برخورد شود و از طرفی هم شهرداری در نظافت جای جای کوچه ها دقت کرده نه اینکه فقط محل هایی در تیررس را نظافت کنند.

** شهر خوب را شهروند خوب می سازد
یکی دیگر از شهروندان نیز با این اعتقاد که شهر خوب را شهروند خوب می سازد گفت: یک از موارد شادی و نشاط در بین شهروندان وجود مراکز تفریحی و فضاهای جذاب است و شهروندان در حفظ این اماکن باید کوشا باشند.
سامان اکبرپور ضمن تاکید بر رعایت دیوارنویسی های خارج از قوانین شهرداری اظهار داشت: شهرداری و شورای شهر با سیاست های تشویقی به طراحی های زیبای باغچه و نماهای فروشگاه ها می توانند جایزه بدهند.
وی ادامه داد: باید شهرداری مشارکت تمیزی و زیباسازی محله های شهر را به خود مردم واگذار کند و این تاثیر داوطلبانه به عنوان استراتژی پایدار برای حل معضلات محله ای شناخته می شود.

** تفکیک بازارهای شهر
اکبرپور با بیان اینکه می توان مردم را برای کاهش زباله و داشتن شهر زیبا تشویق کرد افزود: این امر جز با همیاری مردم و شهرداری محقق نمی شود و وقتی که شهروندان تمیزی را به چشم ببینند حتما نظافت را رعایت می کنند و این موضوع مختص شمال یا جنوب شهر نیست.
وی تفکیک بازارهای شهر از جمله مکان های ویژه میوه فروشی و سایر مشاغل را در تمیز ماندن شهر موثر دانست و گفت: اینکه بیرجند تمیزترین شهر ایران نامیده شده حق این شهر است چون از قدیم الایام در هر منزلی یک ظرف مخصوص برای نگهداری زباله بود و قدیمی تر ها هر روز صبح جلوی منازل و محل کسب خود را آب و جارو می زدند و اسپند دود می کردند.
این شهروند به حضور مهمان فرانسوی اش در شهر بیرجند اشاره کرد و افزود: از نظر این فرد تنها شهر ایران که علائم رانندگی بدرستی جانمایی شده و کوچه های تمیزی داشت بیرجند بود.
وی خواستار تلاش بیشتر رسانه ها برای الگوسازی شد و گفت: مردم بهترین نقش را در حفظ صفت تمیزی بیرجند دارند.

** تولید روزانه 100 تن زباله در بیرجند
معاون خدمات شهری شهرداری بیرجند نیز به استناد به بررسی های انجام شده گفت: یک سوم از زباله تولیدی این شهر قابل بازیافت و قرار گرفتن در چرخه مصرف است .
حسن خانزاد با بیان اینکه بخش اعظم زباله های قابل بازیافت را ظروف پلاستیکی یکبار مصرف و غیره تشکیل می دهند که شرایط بازگشت به چرخه مصرف را دارند اظهار داشت: براساس داده های آماری روزانه 100 تن انواع زباله در بیرجند تولید می شود.
وی افزود: به دلیل سبک زندگی، تغییر فرهنگ مصرف و شیوه بسته بندی در عرضه محصولات حجم زباله های تولیدی قابل بازیافت رو به افزایش است.
خانزاد ادامه این روند را نگران کننده دانست و تاکید کرد: باید برای کاهش تولید زباله چاره اندیشی کرد.

** طرح تفکیک زباله از مبدا در بیرجند آغاز می شود
وی اظهار داشت: طرح تفکیک زباله از مبدا با بهره گیری از ظرفیت بخش خصوصی در شهر بیرجند آغاز می شود.
معاون خدمات شهری شهردار بیرجند افزود : این طرح ابتدا در یکی از مناطق شهر به منظور کاهش حجم زباله های دور ریختنی آغاز شده و گام بعدی تمام مناطق را زیرپوشش قرار می دهد.
وی مهمترین هدف اجرای طرح تفکیک زباله را تغییر نوع نگاه شهروندان در برخورد با پسماند زباله ها عنوان و اظهار داشت: کاهش هزینه های جمع آوری، کمک به چرخه اقتصادی برای بازیافت پسماندها و اشتغالزایی از عمده اهداف اجرایی طرح تفکیک زباله از مبدا در بیرجند است.
خانزاد گفت: ورود بخش خصوصی به این طرح با آموزش جامع و اصولی ، تبلیغاتی محیطی ، توزیع کتب ، برگزاری جشنواره ها ، همایش ها و کارگاه های آموزشی همراه خواهد بود.
وی ادامه داد: در راستای این طرح جایگاه جمع آوری زباله خشک شهروندان در محلات شهری در نظر گرفته شده است.
معاون خدمات شهری شهردار بیرجند اظهار داشت: شهروندان با حضور در جایگاه های جمع آوری زباله خشک درسطح شهر مواد قابل بازیافت خود را تحویل ایستگاه ها داده و بن کارت و.... دریافت می کنند.
وی معتقد است که تبیین فرهنگ جداسازی زباله های قابل بازیافت در مدارس و دانشگاه ها ، آموزش چهره به چهره به شهروندان برای اجرای این طرح در تمام مناطق شهری می تواند ضمانت اجرایی آن را بیشتر کند.
خانزاد افزود: حرکت آگاهانه برای تحقق عوامل یاد شده زمینه بازیافت 30 درصد از زباله های تولیدی شهروندان را فراهم می آورد.

** 92 درصد جمع آوری زباله های تولیدی در جنوب بیرجند مکانیزه است
شهردار منطقه 2 بیرجند نیز گفت: براساس داده های آماری 92 درصد از کار جمع آوری زباله های تولیدی ساکنان حوزه خدماتی این شهرداری به صورت مکانیزه است.
مهدی حدیدی نژاد افزود: براین اساس تنها هشت درصد جمع آوری زباله به شیوه سنتی است که تلاش می شود این میزان کاهش یابد.
وی اظهار داشت: جمع آوری مکانیزه پسماند های شهری سبب حفظ سلامت شهروندان ، محیط زیست شهری ، صرفه جویی در هزینه ها ، جلوگیری از ریزش شیرابه های زباله و سرعت در جمع آوری پسماندها می شود.
شهردار منطقه 2 بیرجند با اشاره به براساس بررسی های انجام شده اظهار داشت : 6 هزار و 786 تن انواع زباله و نخاله سه ماه نخست امسال در حوزه خدماتی این نهاد مردمی جمع آوری شده است.
وی افزود : از این میزان 540 تن نخاله و بقیه زباله تولیدی بوده که به صورت مکانیزه و سنتی جمع آوری شده است.
حدیدی نژاد از افزایش حجم زباله تولیدی شهروندان خبر داد و تصریح کرد: تغییر شیوه مصرف و تغییر در عرضه مواد غذایی از جمله دلایل این افزایش است.
به گزارش روابط عمومی شهرداری بیرجند در شمال شهر نیز جمع آوری زباله به دلیل بافت فرسوده و معابر کوچک 60 درصد مکانیزه و 40 درصد سنتی انجام می شود.
به امید روزی که قد خم کردن وقت و بی وقت رفتگران این شهر به ثمر بنشیند ، باز کردن شیشه ماشین و انداختن زباله به کف خیابان در این شهر وقاحت داشته باشد؛ مسئولان در توزیع خدمات شهری بین مناطق مختلف تبعیض قائل نشوند و شهروندان برداشتن زباله یک شهروند بی توجه دیگر از زمین را در شهر معمول کنند آن وقت است که می توانیم بگوییم «بیرجند شهر تمیز» افسانه نیست!

انتهای پیام/4
Share/Save/Bookmark
کد مطلب:۱۶۵۹۳
کلمات کليدی: خراسان‌تایم , بیرجند , محیط زیست