شنبه ۵ آبان ۱۳۹۷ ساعت ۰۸:۲۶
گزارش/

افزایش قیمت طلای سرخ به کام دلالان/ دلایل کاهش تقاضای مردم در بازار زعفران چیست؟

زعفران یکی از محصولات استان خراسان جنوبی است که قیمت مناسب در کنار سازگاری با اقلیم جغرافیایی منطقه، آن را به محصولی استراتژیک در استان تبدیل کرده است.
افزایش قیمت طلای سرخ به کام دلالان/ دلایل کاهش تقاضای مردم در بازار زعفران چیست؟
 
به گزارش گروه اقتصادی خراسان‌تایم به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، زعفران از گرانبهاترین محصولات و خوشبوترین ادویه‌ها در سراسر جهان است که در بین عموم  مردم به طلای سرخ شهرت دارد. علاوه بر اینکه این محصول از خاصیت های زیادی برخوردار است، توانسته نقش پر رنگی در حوزه اقتصادی کشور داشته باشد و برای تعداد زیادی از زنان و دختران روستایی اشتغال ایجاد کند.
اما اکنون که زمان برداشت فرا رسیده دغدغه هایی برای مصرف کنندگان و از سوی دیگر برای کشاورزان بوجود آورده است چرا که بالارفتن نرخ ارز در افزایش قیمت زعفران تأثیر زیادی داشته است و این عامل باعث حذف زعفران از سبد کالای اساسی مردم و تبدیل به کالایی لوکس شده است.

 خراسان جنوبی، کیفی ترین قطب زعفران جهان
قوسی  رئیس جهاد کشاورزی خراسان جنوبی گفت: محصول زعفران در شرایط آب و هوایی خشک دارای عملکرد خوبی است، لذا با توجه به شرایطی اقلیمی کشور، خاک خراسان جنوبی سرشار از مواد معدنی لازم برای کشت زعفران است و توان رنگ‌دهی و عطر زعفران منطقه به علت وجود فراوان مواد کروسین و پیکرو کروسین در جهان بی‌نظیر است.
به گفته وی وضعیت طبیعی و اقلیمی این منطقه، عطر و اسانس زعفران خراسان جنوبی را منحصر به فرد کرده است. برهمین اساس  تولید، گسترش  و سرمایه گذری این محصول در این استان از مزیت نسبی برخوردار است.
رئیس جهاد کشاورزی خراسان جنوبی با بیان اینکه  در حال حاضر کشور ایران ۹۵ درصد از تولید زعفران جهان را به خود اختصاص می دهد افزود: برداشت زعفران در استان خراسان جنوبی سال گذشته 54 تن بوده است.
قوسی با بیان اینکه پیش بینی می شود در سال جاری 57 تن زعفران از باغات استان برداشت شود، اضافه کرد: از کل زعفران تولیدی80 درصد محصول به خارج از استان صادر می شود.
وی اظهار کرد: سطح زیر کشت زعفران در خراسان جنوبی 15هزار و 782 هکتار است که شهرستان قاین با سطح زیر کشت 4هزار و 644 هکتار بیش ترین برداشت زعفران را به خود اختصاص داده است.

دلالان عاملی  برای گرانی زعفران
 احتشام  رئیس اتاق بازرگانی ، صنایع و معادن و کشاورزی استان خراسان جنوبی گفت: خرید زعفران از سوی سازمان تعاون روستایی و عرضه در بورس کالا موجب شده تا دلالان جدیدی در بازار به وجود آیند و از این فرصت پیش آمده سودهای هنگفتی را به جیب بزنند.
وی افزود: همه ساله از یک ماه مانده به آغاز فصل برداشت، دلالان به سبب آنکه دیگر محصولی در دست کشاورزان نیست، با احتکار ساختگی و کمبود تصنعی اقدام به عرضه زعفران با قیمت های دلخواه در بازار می کنند که  بازار زعفران در استان از این امر مستثنی نبوده است.

حمایت از زعفران کاران موجب تقویت تولید طلای سرخ
سبحانی یکی  از فعالان بازار زعفران گفت : به دلیل نزدیک شدن به سال زراعی جدید و کاهش عرضه زعفران در بازار، قیمت‌ها افزایش می یابد.
فعال بازار زعفران علت این روند افزایشی را خرید زعفران از کشاورزان توسط سازمان مرکزی تعاونی روستایی بعد از زمان برداشت محصول دانست و گفت: این سازمان طی دی و بهمن ماه سال گذشته اقدام به خرید زعفران از کشاورزان کرد و همین امر موجب شد صادرکننده‌ها نتوانند در آن مقطع زعفران را به قیمت‌های پایین از کشاورزان خریداری کنند و نبود زعفران در بازار عاملی شد تا قیمت‌ها در بازار افزایش یابد.
به گفته وی، صادرکننده‌ها محصول خریداری شده از کشاورزان ایرانی را با قیمتی بسیار بالا در بازارهای خارجی فروخته و به جای کشاورزان سود اصلی را کسب می‌کنند.

سود زعفران در جیب دلالان
 یکی از زعفران کاران استان گفت: به دلیل حمایت نکردن از زعفران کاران، دلالان قبل از برداشت محصول ما را پیش خرید می کنند و سود  زعفران به جیب آن ها می رسد.
به دلیل نبود  مشتری مناسب  برای فروش زعفران در فصل برداشت  به ناچار مجبوریم دسترنج خود را به دلالان بدهیم و با وجود زحمت های که کشیده ایم سود اصلی به کام دلالان برسد .
 وی با بیان اینکه نوسانات قیمت زعفران از اصلی‌ترین مشکلات این محصول است، اظهار کرد: این امر زمینه دلال‌بازی را برای افراد به‌خوبی فراهم کرده است.
این زعفران کارخراسان جنوبی  ادامه داد: قیمت زعفران در فصل برداشت پایین است و وقتی محصول از دست کشاورز خارج شد، قیمت ها افزایش می‌یابد.
به طور کلی می توان گفت نوسانات ارز توانسته است بطور محسوسی در قیمت زعفران به عنوان یک کالای اساسی خانوارها تأثیر بگذارد و قدرت خرید مردم را کاهش دهد و نیز از طرف دیگر افزایش دلال بازی‌ها و افزایش تقاضا برای صادرات از دیگر مواردی بوده که به این قضیه دامن زده است.
 از این رو برای حل این مشکلات نیاز است ستاد سامان دهی زعفران در استان تشکیل شود تا حداقل ارزش زعفران در استان سنجیده شده و یا معیاری برای قیمت گذاری این محصول باشد تا شاید بتوان از این طریق گوشه ای مشکلات مردم را سامان داد.
گزارش: اکبرآبادی

انتهای پیام/4
Share/Save/Bookmark
کد مطلب:۱۸۹۶۱
کلمات کليدی: خراسان‌تایم , زعفران‌ , ارز