چهارشنبه ۱۲ مهر ۱۳۹۶ ساعت ۲۱:۳۳
حامد حسنی:

قاچاق مواد مخدر، دامن‌گیر کشور و استان ما

حامد حسنی: اگر تمهیداتی توسط مسئولین صورت نگیرد، قاچاق مواد مخدر به مشکلی بزرگ و آسیبی جدی تبدیل خواهد شد.
قاچاق مواد مخدر، دامن‌گیر کشور و استان ما
 
559کیلوگرم مواد مخدر در خراسان جنوبی کشف شد، قاچاقچی حرفه‌ای مواد مخدر در قاین دستگیر شد، سودگران مرگ در خراسان جنوبی دستگیر شدند، فقر و بیکاری علت ۸۰ درصد قاچاق مواد مخدر در خراسان جنوبی است.
مدتی است که اخبار ضد و نقیض و بعضا معتبر از ازدیاد قاچاق مواد مخدر و اعتیاد در استان خراسان‌جنوبی و شهر بیرجند منتشر می‌شود که اگر تمهیداتی توسط مسئولین صورت نگیرد، به مشکلی بزرگ و آسیبی جدی تبدیل خواهد شد.
اعتیاد... اعتیاد... اعتیاد، مشکلی بزرگ و خطرناک!
با وجود اینکه ایرانیان از دوران باستان با مواد افیونی آشنایی داشته‌اند، قاچاق مواد مخدر اولین بار در قرن هفدهم میلادی به وسیله انگلیسی ها از خاور دور به ایران آغاز شد و همواره عمال انگلیس در ایران مردم را به مصرف تریاک تشویق می‌کردند. چون حکام ایران دست نشانده دولت‌های غربی، به ویژه دولت انگلیس، بودند مبارزه با قاچاق مواد مخدر هرگز جدی تلقی نشد و فراز و نشیب‌هایی را طی کرد. برای مثال در سال 1300 قاچاق مواد مخدر (تریاک) و استعمال آن ممنوع و برای متخلفان مجازات تعیین شد. مجددا در قانون مجازات عمومی سال 1308 ش فقط برای استعمال علنی تریاک و دایر کردن اماکن مصرف تریاک مجازات تعیین شد، ولی خرید و فروش و تجارت مواد مخدر ممنوع نگردید. با شروع جنگ جهانی دوم، انگلیس اقدام به ورود مواد مخدر به ایران کرد و قاچاق مواد مخدر به ایران به وسیله سربازان انگلیسی صورت گرفت.
مشکل قاچاق مواد مخدر برای ایران بعد از انقلاب اسلامی که بر سر راه ارتباطی حمل و توزیع مواد مخدر است نیز جدی است. مشکلات اقتصادی‌ـ‌اجتماعی فعلی در کشورمان به ویژه در زمینه‌های بیکاری، تورم و انحرافات اجتماعی به گونه‌ای با پدیده قاچاق مواد مخدر ارتباط یافته و موجب پیچیدگی شرایط خاص جهت درک این مشکل اجتماعی و اتخاذ راهبردی مناسب برای کنترل آن شده است. اگر چه اهتمام جدی دولت جمهوری اسلامی ایران (به ویژه دولت نهم و دهم) بر کاهش عرضه مواد مخدر بوده است، ولی بر اساس تجربیات موجود چنانچه عرضه در ارتباط با تقاضا مورد توجه قرار نگیرد نمی‌توان انتظار گشایش اساسی و لازم در کاهش قاچاق مواد مخدر داشت. مبارزه با عرضه مواد مخدر در ایران به

دلایل زیر به تنهایی در مهار قاچاق مواد مخدر با وجود تلاش‌های جدی که دولت جمهوری اسلامی ایران انجام داده است با دشواری‌هایی همراه بوده و موفقیت چندانی نداشته است و ضرورت پیشگیری، آموزش و کاهش تقاضا برای مواد مخدر را می‌طلبد:
1 ـ طول مرز جمهوری اسلامی ایران و افغانستان‌ (بزرگترین کشور تولیدکننده تریاک جهان) حدود 900 کیلومتر است و بخش عمده‌ای از مواد مخدر را که در نواحی بدخشان و پشتوستان افغانستان تولید می شود قاچاقچیان افغانی و ایرانی به کشور ما وارد می کنند. وسعت منطقه مرزی و کثرت نقاطی که قاچاقچیان می‌توانند از آنها عبور کنند مبارزه با قاچاق مواد مخدر به کشورمان را دشوار کرده است.
2 ـ روسیه شوروی به عنوان بزرگترین کشور تولیدکننده مواد مخدر مصنوعی در مرز شمالی جمهوری اسلامی ایران قرار دارد.
3 ـ بزرگترین منطقه تولیدکننده حشیش دنیا جمهوری‌های استقلال یافته شوروی هستند که با جمهوری اسلامی ایران هم مرز می‌باشند.
4 ـ پاکستان به عنوان یکی از بزرگترین کشورهای مصرف کننده مواد مخدر همسایه دیگر جمهوری اسلامی ایران است.
5 ـ تقاضای بالای مصرف مواد مخدر در ایران موجب خطرپذیری بیشتر توسط قاچاقچیان مواد مخدر شده و سود سرشار ناشی از قاچاق مواد مخدر به فعالیت آنان افزوده است.
سهولت در پولشویی و پنهان کردن چهره واقعی درآمدهای ناشی از مواد مخدر نوعی خدمات پشتیبانی است که موجب می‌گردد. قاچاقچیان این مواد در کشورمان بتوانند در حاشیه‌ای امن از دستاورد جرایم خود بهره‌مند شوند. ناکارآمدی در مبارزه با پولشویی سبب شده قاچاقچیان درآمد ناشی از مواد مخدر را به شیوه‌های مختلف به دارایی‌های قانونی تبدیل کنند. پولشویی در عرصه مواد مخدر معمولا در قالب سرمایه‌گذاری در امور غیرمنقول و سرمایه‌گذاری‌های دیگر صورت می‌گیرد. پول کثیف به دست آمده به وسیله قاچاق مواد مخدر در ایران بنابر ماهیت خود پدیده‌ای سیال و بی‌ثبات است که به بخش‌های سایه‌ای و زیرزمینی اقتصاد نفوذ می‌کند و موجب تشدید ناپایداری در حوزه اقتصادی می‌شود. تجربه مبارزه با قاچاق مواد مخدر در کشورمان در دهه‌های اخیر نشان داده که کور کردن منشأ پول کثیف ناشی از قاچاق مواد مخدر از راه مبارزه با عرضه به تنهایی امکان پذیر نبوده و کاهش تقاضا برای مواد مخدر و پیشگیری از اعتیاد و توسعه آموزش در مورد خطر مصرف مواد مخدر مؤثرتر خواهد بود.

مبارزه با مواد مخدر
تقویت زیر ساخت‌های مبارزه با مواد مخدر اعم از افزایش مهارت‌های زندگی، ایجاد نشاط و شادابی، گسترش امکانات تفریحی و غیره به عنوان زیر بنای روش‌های زندگی در هر جامعه می‌تواند ارتقای پیشگیری و مقابله در مورد آسیب‌های اجتماعی از جمله اعتیاد به مصرف مواد مخدر صنعتی و داروهای روان‌گردان را افزایش دهد. پیشگیری‌های فرهنگی یعنی آموزش از خانواده تا مدرسه‌، از مدرسه تا دانشگاه و از دانشگاه تا جامعه و انتقال آموزه‌های ضروری برای افزایش مهارت‌های زندگی راه اجتماعی شدن مبارزه با مواد مخدر را هموارتر می‌کند.
بدون یادگیری این مهارت‌ها هر گونه مبارزه جنبه مقطعی و موقت خواهد داشت. در سایه ارتباط سالم است که می‌توان نیازهای فرزندان را شناخت و نسبت به تامین و ارضای آن‌ها اقدام کرد، هر یک از این شیوه‌ها اثراتی بر رفتار کودکان دارند که در این میان اثرات مخرب و منفی شیوه‌های سهل گیرانه و مستبدانه بیشتر است. آن‌چه اهمیت دارد این است که بهترین شیوه فرزند پروری، شیوه مقتدرانه است که والدین در عین گرم و صمیمی بودن با فرزند خود، کنترل کننده و مقتدر هستند. این شیوه به فرزندان کمک می‌کند تا با هنجارهای اجتماعی بهتر سازگار شوند و همچنین تاثیر کمی بر آزادی‌های فردی کودکان دارد. این کودکان با کفایت، واقع گرا، دارای اعتماد به نفس، فعال، خود نظم‌بخش و مسئول هستند. اکثر مشکلات رفتاری کودکان منعکس کننده شرایط پیچیده بین فردی اعضای خانواده به‌ویژه والدین است و در بزرگسالی به دلیلی روش‌های تربیتی نادرست والدین و تعاملات معیوب آن‌ها با فرزندان ، به مصرف مواد مخدر روی می آورند.
روبرو شدن نوجوانان و جوانان در عصر حاضر با چالش‏ها و پدیده‏های متفاوتی مانند تنوع طلبی، لذت طلبی، عدم حمایت‏های عاطفی والدین، کاهش کنترل و نظارت اجتماعی بر رفتار و عملکرد فرزندان، وجود اختلافات خانوادگی، احساس درماندگی در بیان احساسات، عزت نفس پایین، ضعف اعتقادات دینی، بروز مشکلات و اختلالات روحی و روانی، ضعف مهارت‏های ارتباطی، ایجاد فریب فرهنگی با ارائه اطلاعات نادرست و نگرش‏های غلط مبنی بر تاثیرات مثبت مصرف مواد مخدر و روان گردان، تغییر الگوی مصرف و ارائه صدها نوع مواد مخدر با نام‏های جذاب، شکیل و فریبنده و افزایش آمار معتادین و مصرف کنندگان انواع مواد مخدر از جمله مسائلی است که لزوم توجه به جوانان و آسیب‏های فراروی آن ها از جمله اعتیاد را به عنوان یک مسئله و بحران بیشتر آشکار می‌کند.
 
انتهای‌پیام/2/
 
Share/Save/Bookmark
کد مطلب:۹۳۰۰
کلمات کليدی: خراسان‌تایم , حامد حسنی, مخدر