سه شنبه ۵ بهمن ۱۳۹۵ ساعت ۱۳:۱۵
همزمان با چهارمین کنگره تاریخ معماری و شهرسازی ایران

پیام دکتر محمدحسن طالبیان معاون میراث فرهنگی کشور به چهارمین کنگره تاریخ معماری و شهرسازی ایران در خراسان جنوبی

تا قبل از کنگره اول، اساسا مباحث تاریخ معماری و شهرسازی عمومی نبود و یکی از اهداف کنگره این بود که این مباحث عمومی شود.
پیام دکتر محمدحسن طالبیان معاون میراث فرهنگی کشور به چهارمین کنگره تاریخ معماری و شهرسازی ایران در خراسان جنوبی
 
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خراسان تایم، پیام دکتر محمدحسن طالبیان معاون میراث فرهنگی کشور به چهارمین کنگره تاریخ معماری و شهرسازی ایران در خراسان جنوبی به شرح زیر است؛


۲۱ سال پیش کنگره تاریخ معماری و شهرسازی ایران به همت مرحوم دکتر شیرازی به منظور ارتقا و تقویت مطالعه و پژوهش پیرامون تاریخ معماری و شهرسازی ایران و روشن شدن زوایای تاریخ معماری و شهرسازی کشور برگزار شد.


تا قبل از کنگره اول، اساسا مباحث تاریخ معماری و شهرسازی عمومی نبود و یکی از اهداف کنگره این بود که این مباحث عمومی شود. تا زمان حیات دکتر شیرازی سه دوره این کنگره ها در بم برگزار شد و فتح بابی برای شناخت موضوع تاریخ معماری و شهرسازی ایران بود که هنوز مجموعه مقالات این کنگره مهمترین منبع موجود در این حوزه است اما متاسفانه با فوت ایشان وقفه ای ۱۰ ساله در برگزاری کنگره چهارم روی داد.


سازمان میراث فرهنگی با توجه به اتفاقاتی که در این سالها بر میراث فرهنگی کشور رفته در این دوره تلاش کرد چهارمین دوره کنگره تاریخ معماری و شهرسازی ایران را با رویکردی متفاوت برگزار کند تا دوره چهارم کنگره فرصتی باشد برای جریان سازی در حوزه حفاظت و ایجاد طنین توجه به حافظت و صیانت از آثار تاریخی و میراث فرهنگی کشور، لذا برای اولین بار در برگزاری چهارمین کنگره تاریخ معماری و شهرسازی ایران تصمیم گرفته شد قبل از برگزاری کنگره ملی در بم (سال آِنده در ارگ بم به روال دوره های قبل برگزار می گردد) تمام استانهای کشور به صورت ادواری کنگره تاریخ معماری و شهرسازی خودشان را برگزار کنند تا این رویکرد در استانها به جریانی تبدیل شود که به ارتقای حفاظت از میراث فرهنگی به صورت مداوم و پایدار کمک کند.


بنابراین کنگره های استانی این نخستین بار است که بر اساس ظرفیت های تاریخی، فرهنگی و طبیعی با تاکید بر تاریخ معماری و شهرسازی استان و با محوریت قرار دادن هشت محور اصلی که برخی از آنها (مانند میراث فرهنگی ناملموس و میراث معماری و شهرسازی مدرن) برای اولین بار است مطرح می شوند. همچنین در این دوره که تعاملات جهانی افزایش پیدا کرده است این محورهای اصلی با نگاه و بر مبنای مطالعه کمیته های علمی ایکوموس جهانی انتخاب شده است تا در آینده در جهت تعاملات علمی موثر واقع شود.


بیش از یک سال از آغاز به کار دبیرخانه مرکزی کنگره گذشته است و از نیمه اسفند پاراسال دبیرخانه کنگره های استانی در اداره کل استانها آغازبه کار کردند و از۱۴ آذرماه تا ۱۷ اسفندماه امسال در تمام استانهای کشور برگزار می شوند. لذا امروز بسیار حوشحالم که بعد از ۲۱ سال از برگزاری اولین کنگره تاریخ معماری و شهرسازی ایران، شاهد برگزاری کنگره تاریخ معماری و شهرسازی در ۳۱ استان کشور هستیم و اداره کل میراث فرهنگی استان ها برگزار کننده این رویداد مهم علمی و فرهنگی کشور هستند.


در پایان ضمن تشکر از همکارانم در اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان جنوبی که با جدیت و عملکرد مثبت خود از ابتدا تا انتهای این رویداد مهم استانی تلاش کردند، امیدوارم برگزاری کنگره های استانی چهارمین کنگره تاریخ معماری و شهرسازی ایران و رویدادهای جانبی آن مانند ایجاد کارگاههای آموزشی و برنامه های سنجیده و هدف دار به فهم تاریخ معماری و شهرسازی استانها کمک کند و استان ها با برگزاری این کنگره و مشارکت دستگاههای مربوطه ی استان به جریان سازی شناخت ارزش های میراث فرهنگی بپردازند و به گسترش دانش معماری کمک شود تا در آِنده شاهد حفاظت بهتر و پویاتر از میراث سرزمین مان باشیم، بنابراین این کنگره محلی است که حتی موضوعات حفاظت و جلوگیری از تخریب های میراث فرهنگی را می توان در آن دنبال کرد و با دستگاهها در زمینه حفاظت و رفع موانع رایزنی نمود.


اگر استانها به درستی و با برنامه ای درست و منسجم کنگره های استانی چهارمین کنگره تاریخ معماری و شهرسازی را برگزار کنند نه تنها به حافظت از میراث فرهنگی کمک بسیاری خواهند کرد که از این طریق به معرفی استان و حتی رفع نواقص خود می پردازد. چرا که موضوع حفاظت یک فرایند است که باید پژوهش و معرفی را در برگیرد. امید است تا این حرکت سنت شود و این سنت ادامه پیدا کند.
Share/Save/Bookmark
کد مطلب:۳۱۱۰
کلمات کليدی: کنگره ، معماری ,محمدحسن طالبیان ,معاون ؛میراث ؛فرهنگی ؛کشور