دوشنبه ۸ خرداد ۱۳۹۶ ساعت ۱۲:۱۸
گزارش خبری/

مهر محرومیت ۱۸ ساله بر پیشانی خراسان جنوبی با غفلت دولت/قرارگاه بسیج سازندگی لبخند را بر لبان مردم جاری می‌کند‌

گرچه ۱۸ سال است که مهر محرومیت بر پیشانی خراسان جنوبی خورده و مردمان مرزنشین از کمترین امکانات برخوردارند اما قرارگاه پیشرفت و آبادانی مناطق محروم این بار آمده تا در ۶ دهستان خراسان جنوبی کابوس فقر را زدوده و لبخند را بر لبان مردم جاری کند.
مهر محرومیت ۱۸ ساله بر پیشانی خراسان جنوبی با غفلت دولت/قرارگاه بسیج سازندگی لبخند را بر لبان مردم جاری می‌کند‌
 
 به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خراسان تایم به نقل از خبرگزاری تسنیم؛ در سفر به مناطق محروم خراسان جنوبی با عبور از روستاهای مسیر و جاده‌های خاکی و شنی به روستاهای مرزی خراسان جنوبی می‌رسیم روستاهایی که روزگاری سرشار از سرزندگی و محبت بوده اما این روزها برخی از آن روستاها در حالت سکوت به سر می‌برند و بر تن خسته روستا محرومیت فریاد می‌زند.

در این روستاها اگر خوب بنگری خبری از کشاورزی، دامداری، و بوی نان تازه دیگر به مشام نمی‌رسد اگر از کوچه پس کوچه‌های روستا که بی آبی و خشسکالی فراگرفته عبور کنی شاید تنها در کنار سایه دیوار پیرزن و پیرمردهایی را ببینی که امیدشان از دست رفته است اما به رسم مهمان نوازی از تو پذیرایی می‌کنند.

دیگر خبری از جنب و جوش مردم در روستا نیست
دیگر در این روستاها کوکب خانمی نیست که سفره‌اش  بر روی میهمانان پهن باشد و دیگر چوپانی نیست که گله گوسفندان اهالی ده را برای چرا به صحرا ببرد شاید دیگر گله گوسفندی هم وجود نداشته باشد.

بی‌بی گل با عصایی که در دست دارد بر روی خاک‌های روستا زمانی را به تصویر می‌کشد که آبادانی در روستا بود زمانی که قنات پر آب بوده و مردان روستا مشغول کار و کشاورزی و دامداری بودند.
بی‌بی گل می‌گوید: آیا روزی می‌رسد که دوباره قنات روستا را زنده ببینم؟ وجود درختان تنومند اما تو خالی که خشکسالی آنها را بستری برای آفت کرده است.




در عبور از این روستاهای مرزنشین درختانی با تنه‌های قوی اما توخالی که خشکسالی آنها را به بستری برای انواع آفات تبدیل کرده به چشم می‌خورد از کوچه پس کوچه این روستاها دیگر بوی کاهگل هم به مشامت نمی‌رسد دیگر از کربلایی بانو، بی‌بی کبری، حاج حسین، حاج غلامرضا خبری نیست  آنها همیشه در روستا جنب و جوش داشتند اما این روزها کنج خانه در بستر مریضی هستند.

دام‌هایی که به همراه مرگ قنات از خشکسالی تلف شدند
آری خشکسالی و خشک شدن تدریجی قنات‌ها پدیده تازه‌ای در روستاهای خراسان جنوبی نیست. حاج کریم یکی از همین مرزنشنیان است که در گفت‌وگو با تسنیم اظهار داشت: حدود 5 سالی است که قنات روستا براثر سیل مخروبه شده و مسئولان کار زیادی برای ما انجام نداند و دام‌هایم از تشنگی تلف می‌شوند.

مسئولان دولتی کمتر به روستاهای مرزنشین سر می‌زنند
وی که دل پری از برخی مسئولان داشت اظهار داشت: اگر همین افراد کم که در روستاهای مرزی زندگی می‌کنند مهاجرت کنند تمامی مسئولان در برابر خالی شدن روستاها مسئول هستند چراکه ما بخشی از جامعه هستیم و باید با ما مثل دیگر هموطنان رفتار شود و نه تنها مسئولان برای ما کاری نکردند بلکه جوابگوی مشکلات ما هم نیستند.

وی گفت: دیر زمانی نگذشته که مردمان این روستا از این منزل به آن منزل رفته و تک تک لحظات زندگی خود را با همسایه کنار دستی خود به خوبی و خوشی سپری می‌کردند اما با مرگ تدریجی روستاها مهاجرت‌ها افزایش یافته است و اکنون از همسایه خبری نیست.

آری محرورمیت در روستاهای دور افتاده و مرزی خراسان جنوبی نیاز به توضیح و تفسیر ندارد و همه می‌دانند اهالی برخی از این روستاها حتی از داشتن امکانات اولیه زندگی محروم هستند اگرچه روستاهای خراسان جنوبی دارای پتانسل خوبی است که با برنامه ریزی کارشناسی شده می‌تواند مرهمی بر زخم محرومیت روستاها باشد.

در این گزارش تلاش شده چهره برخی از روستاهای مرزی خراسان جنوبی قبل و بعد استقرار قرارگاه محرومیت زدایی بیان شود که در بخش نخست قبل از قرارگاه پیشرفت توسعه و آبادانی بود و در ادامه وضعیت این روستاها را بعد از استقرار قرارگاه محرومیت زدایی می‌بینید.

مهر محرومیت بر پیشانی خراسان جنوبی
آری سال‌هاست که مهر محرومیت بر پیشانی خراسان جنوبی خورده اما با تلاش و برنامه‌های بسیج سازندگی و قرارگاه پیشرفت و آبادانی شش دهستان انتخاب شدند که ضریب محرومیت 9 را داشتند یعنی آخرین ضریب بهره‌مندی از امکانات و زیرساختها را دارند که به اصلاح جزو نقاط محروم استان به حساب می‌آیند.

با سفر که به برخی از این روستاها داشتیم این بار اشک شوق، شادی را می‌توان در چشمان مردم دید و دعای خیرشان بدرقه مسئولان مربوطه بود.

جاری شدن اشک شوق در چشمان مردمان چشمه بید بعد از حضور قرارگاه محرومیت زدایی
غضنفر یکی از اهالی روستای چشمه بید است که این روزها شاکر الطاف خداوند به علت وجود این قرارگاه پیشرفت و آبادانی است در گفت‌وگو با تسنیم گفت: از زحمات قرارگاه محرومیت زدایی تشکر می‌کنم و امیداوم با کمک مردم و مسئولان قنات روستا احیا شود.
وی بیان کرد: با احیای قنات روستا علاوه بر کمک به اشتغال جوانان، باعث جلوگیری از مهاجرت جوانان از این روستای مرزی شده و مردم هرچند اندک سرمایه‌ای دارند و قادر به کمک مالی در جهت احیای قنات نیستند اما نیروی انسانی توسط مردم روستا برای کمک به احیای قنات تامین می‌شود.





کربلایی فاطمه یکی از زنان روستای چشمه بید است که اشک شوق در چشمانش جاری بود و دعا برای افرادی می‌کرد که قرار است در روستاهایشان آبادانی ایجاد کنند.
روستای مرزی چشمه بید در فاصله 20 کیلومتری مرز افغانستان قرار دارد که قرار است قنات این روستا به طول 400 متر حفاری و لوله گذاری شود.

شادی در چشمان مردمان 6 دهستان خراسان جنوبی/ آروزی کودکانش محقق می‌شود
مرادبیک یکی دیگر از مردم روستای مرزی است و می‌گوید: قرارگاه محرومیت زدایی در روستای آنها استخر و قنات را مرمت کرده و در زمینه سلامت نیز به مردمان روستا رسیدگی شده است.

وی افزود: از خداوند 69 سال عمر گرفتم و تا قبل از ورود این افراد در روستا هیچ امیدی به زندگی نداشتم چون وقتی قنات روستا را ببینی که خشک شده زندگی‌ات مرده است اما با استقرار قرارگاه محرومیت‌زدایی که قرار است در روستای ما استخر و قنات را مرمت کنند و دیگر خدمات عمرانی بهداشتی بدهند بار دیگر شادی و خوشحالی به مردم بازگشته و حتی آن افرادی که به شهرها مهاجرت کرده بودند با شنیدن این اخبار خوش قصد دارند به زادگاه خود برگردند.

آری امروز مردم‌مان 6 دهستان خراسان جنوبی از حضور قرارگاه پیشرفت و آبادانی خوشحال بوده و خدا رااز این بابت شکر گذارند.

محمد زهرایی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در بیرجند اظهار داشت: طرح قرارگاه پیشرفت و آبادانی طرحی است که در سال نخست 130 دهستان در کل کشور را شامل  می‌شد که سهیمه خراسان جنوبی 6 دهستان است.

وی افزود: هدف از این طرح ایجاد اثر انقلاب در روستاها و توانمندسازی مردم است که اولویت انتخاب روستاها در خراسان جنوبی با ضریب محرورمیت، مرزی بودن، امکانات و پتانسیل توانمندسازی مردم و میزان مشارکت دهستانها و مردم در بزنگاه‌ها و مناسبتها بوده است.
جانشین قرارگاه پیشرفت و آبادانی مناطق محروم خراسان جنوبی گفت: در طرح قرارگاه پیشرفت و آبادانی دهستان‌های شوسف و میغان در شهرستان نهبندان، درح در سربیشه، قهستان در درمیان، پترگان در زیرکوه و منتظریه در طبس است.
زهرایی افزود: فعالیت‌ها در این طرح‌ها در چهار زمینه ساماندهی شده که در زمینه فرهنگی تلاش شده در روستاهای تعیین شده یک روحانی آموزش دیده ساکن شود تا مباحث مربوط به انقلاب اسلامی را رصد کند.

وی با بیان اینکه در بخش سلامت تلاش شده تا از پتانسیل وجود گیاهان دارویی در خراسان جنوبی استفاده  شود اظهار داشت: در حوزه زیرساختی و عمرانی انجام پروژه‌های دارای اثر بخشی بیشتر، هزینه کمتر و عام المنفعه در دستور کار است.

جانشین قرارگاه پیشرفت و آبادانی مناطق محروم خراسان جنوبی گفت: در هر روستا یک مجری عمرانی حضور خواهد داشت و طرح توسعه و آبادانی در 6 دهستان خراسان جنوبی از اول سال 96 وارد مرحله اجرایی شده که این طرح در دهستان‌های شوسف، میغان، درح، قهستان، پطرگان و منتظریه در حال اجرا است.

زهرایی افزود: ماموریت قرارگاه پیشرفت و آبادانی در ابعاد اشتغال‌زایی، فرهنگی، سلامت و زیرساخت‌های مورد نیاز از طریق توانمندسازی رشد و ارتقای ظرفیت‌های انسانی و طبیعی است.
وی بیان کرد: کلیت قرارگاه پیشرفت و آبادانی در راستای تحقق تدابیر و فرامین مقام معظم رهبری در امر سازندگی، عمران آبادانی، خدمت رسانی و محرومیت زدایی در مناطق دور افتاده و محروم کشور و برقراری امنیت پایدار، بسترسازی خدمت رسانی بیشتر نظام و استفاده حداکثری از ظرفیت‌های دهستان‌ها از سال 1394 آغاز شده است.

قنات چشمه بید احیا می‌شود/جریان زندگی با احیای قنات در روستا
در دهستان پطرگان طرح احیای قنات روستای مرزی چشمه بید در دستور کار قرارگاه پیشرفت و آبادانی دهستان‌های محروم کشور قرار گرفت که عملیات احیای آن آغاز شده است.

مسئول بسیج سازندگی زیرکوه نیز اظهار داشت: در فاز عمرانی که تا پایان تیرماه به اتمام خواهد رسید ساخت دو خانه عالم در روستای بارنچان، و ملکی، احیای 4 رشته قنات در روستاهای چشمه بید، چاه الله‌داد، ملکی و مارزنگی و دو استخر ذخیره آب در روستاهای چشمه بید، و مارزنگی و بارنجگان در دستور کار قرار دارد.

صمدی افزود: هدف از اجرای این طرح علاوه بر محرومیت‌زدایی از مناطق محروم این است که مردم پای کار بیایند و قدر زحمتی که می‌کشند را بدانند.

20 پروژه عمرانی در دهستان قهستان در حال انجام است
جعفر زراع در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در بیرجند اظهار داشت: در دهستان قهستان 20 پروژه عمرانی شامل قنات و استخر در 20 روستا شناسایی شده که برخی از این پروژه‌ها اتمام و برخی دیگر در حال اتمام است.

وی با بیان اینکه در حال حاضر در دهستان قهستان حدود 20 پروژه در بحث قنات و استخر شناسایی شده است افزود: این اقدام از ابتدای بهمن سال گذشته آغاز شده است که برخی از پروژه‌های قنوات و استخر به اتمام رسیده است.

مسئول دهستان قهستان در قرارگاه پیشرفت و آبادانی گفت: مطالعات طرح محرومیت‌زدایی دربخش قهستان از یک سال گذشته آغاز که با همکاری دهیاران و شوراهای اسلامی تمام مشکلات روستاهای منطقه بررسی شده است.

زارع افزود: برای بررسی مشکلات در هر روستا یک هسته محرومیت زدایی شامل 5 نفر تشکیل شده است که این افراد مشکلات روستاها را بررسی و به کارگروه‌ها ارسال می‌کنند.

وی بیان کرد: قرارگاه پیشرفت و آبادانی در 5 کارگروه فرهنگی، عمرانی، زیرساخت، معیشت، اقتصاد، طب و سلامت، تعلیم و تربیت فعالیت می‌کند و هر کارگروه تلاش خود را برای پیشرفت جامعه و هدف خود به کار می‌گیرد.
زارع افزود: در بحث فرهنگی و تربیتی در ماه مبارک رمضان اعزام روحانی به روستاها از دیگر برنامه‌ها است و هزینه‌های اجرای طرح‌های محرومیت‌زدایی را قرارگاه پیشرفت و آبادانی سپاه پرداخت می‌کند که در این راستا طرح مرمت قناتها، ایجاد استخرهای ذخیرآب و حفر کانال کشاورزی توسط بسیج سازندگی انجام می‌شود.

آری با وجود اینکه امروز می‌توان شادی را در چشمان مردمان این 6 دهستان در خراسان جنوبی مشاهده کرد اما قرار است با کمک آستان قدس رضوی هم چند دهستان دیگر غبار محرومیت از چهره شان پاک شود.

خدا را به خاطر وجود این طرح‌ها که اشک شکرگذاری را بر چشمان این مردمان سخت کوش کویر نشین و قانع جاری ساخته سپاسگذاریم و اما مسئولان پایتخت نشین یادشان نرود این مردمان کویرنشین  خراسان جنوبی همیشه در صحنه‌های  مختلف انقلاب حضور داشته و دارند پس شما هم هنگام تخصیص اعتبار بودجه  برای استانها این مردمان قانع را فراموش نکنید.

گزارش اعظم انصاری
Share/Save/Bookmark
کد مطلب:۶۱۰۰
کلمات کليدی: خراسان جنوبی،محرومیت ،اصلاح ،محروم ،بهره‌مندی ،کارشناسی ،سکوت