به گزارش پایگاه خبری تحلیلی خراسان تایم؛ گرمای تابستان و خسارت تگرگ و سرما از یک سو و سود بیحساب دلالان از محصول استراتژیک خراسانجنوبی باعث رنجش اینروزهای کشاورزان شده است.
زرشک از جمله درختچههای مقاومی است که قابلیت رشد و تولید در زمینهای کمبهره و با آب شور را دارا است که توجه بیشتر به آن ضمن بالا بردن ظرفیت تولید محصولات کشاورزی در حفاظت از خاک منطقه نیز موثر است.
کشاورزی یکی از بخشهای مهم اقتصادی کشور را تشکیل میدهد که بخش عظیمی از تولید ناخالص ملی، اشتغال و ارزش افزوده ایجاد شده سالانه را در بر میگیرد.
هر چند که تولید انواع محصولات کشاورزی موجب به وجود آمدن این ارزش افزوده در سطح ملی میشود، اما وجود برخی از محصولات ویژه و منحصر به فرد که فقط در کشورمان تولید میشوند، اهمیت این بخش را دو چندان کرده است.
یکی از معدود محصولاتی که دارای این ویژگی است، زرشک بیدانه است، که تقریبا به صورت انحصاری در مناطق خراسانجنوبی تولید میشود.
زرشک با نیاز کم به آبیاری، توانسته با شرایط خاک و آب شور این منطقه، خود را تطبیق دهد.
گرما، عامل رسیدن زودهنگام زرشک خراسان جنوبی
جواد غنچه مدیر صندوق بیمه محصولات کشاورزی خراسانجنوبی گفت: افزایش دما در تیر ماه و وزش باد به همراه هوای گرم باعث رسیدگی زودهنگام محصول زرشک شده است.
وی اظهار کرد: خسارتهای وارده بر محصولات باغی استان شامل؛ سرما، طوفان، سیل، بارندگی بیموقع زمان تلقیح، بادگرم و تگرگ بوده است.
غنچه افزود: محصولاتی از جمله زردآلو، بادام آبی، بادام دیم، انگور آبی، سیب، آلو، زیتون، پسته، زرشک، گردو و انار در سال زراعی 94- 95 خسارت دیده است.
مدیرصندوق بیمه محصولات کشاورزی استان یادآور شد: در پی افت و کاهش دما در فروردین ماه سال زراعی 94-95 درپی بازدید از باغات زرد آلو، بادام آبی، بادام دیم، سیب، آلو و پسته مناطق سربیشه، سرایان، فردوس، بشرویه، طبس، اسدیه، درمیان، قاین، آرینشهر و بیرجند، سرما باعث آسیب به بافت گلهای تازه روییده و قهوهای و سیاه شدن و سپس خشک شدن و ریزش گلها شده است.
غنچه تصریح کرد: بر اثر سرما در محصول پسته بافت خوشههای تازه روییده گلهای نر و ماده خسارت میبیند که این مساله موجب کاهش عملکرد میشود.
وی ادامه داد: طوفان موجب شکستن شاخهها و از بین رفتن اعضاء بارده تشکیل شده بر روی شاخهها باعث ریزش غیرطبیعی گل و میوه میشود و در هر حال افت کمی را به دنبال خواهد داشت.
مدیرصندوق بیمه محصولات کشاورزی استان تصریح کرد: در پی بارندگیهای حادث شده در فروردین ماه سال زراعی 94-95 باغات پسته مناطق سربیشه، سرایان، فردوس، بشرویه، طبس، اسدیه، درمیان، قاین، آرینشهر و بیرجند، براثر بارندگی بیموقع در تاریخهای پنجم و 14 فروردین ماه خسارات دیدهاند.
غنچه تاکید کرد: مرطوب کردن دانههای گرده و شستشوی آن سبب کاهش تلقیح و تقلیل باروری و ریز و تسبیحی شدن میوههای پسته میشود که با ریزش شکوفهها و میوههای تلقیح نشده همراه بوده که این مسئاله موجب کاهش عملکرد میشود.
وی اظهارکرد: در پی وزش باد و افزایش دما در تیر ماه سال زراعی 94-95 و در پی بازدید از باغات زرشک مناطق قهستان، اسدیه، درمیان، قاین آرین شهر و بیرجند، وزش باد به همراه هوای گرم باعث رسیدگی زودهنگام محصول مذکور شده است.
مدیرصندوق بیمه محصولات کشاورزی استان عنوان کرد: در برخی مناطق سیاه و قهوهای شدن دانههای زرشک مشاهده شده که این امر ناشی از تخریب و تغییر ترکیبات در رنگدانههای موجود در زرشک به خصوص آنتوسیانینها است.
غنچه خاطرنشان کرد: همچنین در هوای گرم میزان تنفس افزایش و فتوسنتز کاهش مییابد و این مساله موجب کاهش عملکرد میشود.
سود محصول زرشک خراسانجنوبی نصیب دلالان میشود
سرهنگ محمد زهرایی مسئول بسیج سازندگی خراسانجنوبی با بیان اینکه سود محصول زرشک استان به خصوص شهرستان درمیان به جیب دلالان میرود، گفت: واسطهها محصول زرشک این شهرستان مرزی را با چکهای بلندمدت خریداری میکنند.
وی افزود: با توجه به نزدیکی فصل برداشت زرشک، برخی از چکهای محصول زرشک سال گذشته کشاورزان پرداخت نشده است.
زهرایی با بیان اینکه با فرآوری محصول زرشک میتوان محصولات متنوعی در شهرستان تولید کرد، یادآور شد: با این اقدام ارزش افزوده این محصول به دست کشاورزان میرسد.
زهرایی مسئول بسیج سازندگی خراسانجنوبی اظهارکرد: هم اکنون محصول زرشک شهرستان به صورت سنتی خشک و به صورت خام صادر میشود.
تاکید بر ایجاد بارگاه بهداشتی برای خشک کردن محصول زرشک
زهرایی با تاکید بر ایجاد بارگاه بهداشتی برای خشک کردن محصول زرشک، اظهارکرد: خشک کردن محصول زرشک در خرمن، باعث تغییر رنگ و افت کیفیت محصول میشود.
وی، برداشت زرشک در فصل پاییز را یکی از مشکلات دانست که باران و سرما خسارت زیادی به کشاورزان وارد میکند.
آفت زنگ 150 هکتار از باغهای زرشک زیرکوه خراسانجنوبی را آلوده کرد
محمد بنیاسدی مدیر جهادکشاورزی زیرکوه نیز گفت: مهمترین علل شیوع این آفت در باغهای زرشک منطقه تداوم 17سال خشکسالی در خراسان جنوبی است.
وی با بیان اینکه این بیماری در برخی باغهای منطقه در حال گسترش است، افزود: اقدامات کنترلی برای جلوگیری از شیوع آن با همکاری جهاد کشاورزی و کشاورزان در حال انجام است.
مدیر جهادکشاورزی زیرکوه بیان کرد: به دلیل کاهش آب و ضعف خاک درختان زرشک با وجود مقاومت زیاد در مقابل بیماریها آسیبپذیر شدهاند.
بنیاسدی تصریح کرد: در صورت پیشگیری نکردن، این آفت باعث نابودی باغها شده و خسارتهای جبران ناپذیری به بار میآورد.
پیش بینی کاهش 15 درصدی برداشت زرشک در خراسانجنوبی
هاشم ولیپورمطلق رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسانجنوبی نیز گفت: پیش بینی میشود برداشت زرشک امسال به میزان 14260 تن باشد.
وی افزود: به دلیل گرمای تابستان و خسارت تگرگ و سرما محصول زرشک نسبت به سال گذشته 10 تا 15 درصد کاهش داشته است.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسانجنوبی بیان کرد: امسال 14780 هکتار از اراضی خراسان جنوبی زیر کشت زرشک است که پیش بینی میشود،12830 هکتار آن بارور باشد.
ولیپورمطلق با بیان اینکه میزان ارزآوری محصول زرشک 1507 میلیارد ریال برای استان برآورد شده است، گفت: پیش بینی میشود در شهرستانهای قاین، زیرکوه، درمیان و بیرجند بیشترین برداشت این محصول را داشته باشیم.
رییس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی یادآورشد: با توجه به شرایط آب و هوایی در مناطق مختلف خراسان جنوبی برداشت زرشک از اواسط مهرماه شروع شده و تا پایان آذر ماه ادامه مییابد.
زرشک به عنوان یکی از محصولات استراتژیک خراسانجنوبی میتواند نقش گستردهای در توسعه اقتصادی این استان ایفا کند که توجه به صنایع فرآوری و حمایت از صادرکنندگان و کشاورزان باید مورد توجه مسئولان قرار گیرد.
گزارش از سپیده قلندری اسفدن